Utusan bakal beroperasi semula,Tan Sri Syed Mokhtar selamatkan akhbar tertua negara

Selepas menamatkan cetakkannya pada minggu lepas, berkemungkinan besar akhbar tertua negara, Utusan Malaysia bakal beroperasi semula.

Jutawan Malaysia beli Utusan
Hal ini berikutan satu kenyataan yang diperoleh daripada Berita Harian Singapura yang mana jutawan negara, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary telah membeli syarikat tersebut.

Sebagai langkah kekal relevan
Langkah yang dibuat adalah bertujuan bagi memastikan akhbar tersebut kekal dicetak seperti sedia kala. Menerusi laporan itu  juga, inisiatif yang diambil Tan Sri Syed Mokhtar adalah sebagai langkah sokongan untuk mengekalkan sektor pengiklanan dan  percetakkan akhbar tersebut terus berkembang.

Pengerusi Eksekutif Utusan Melayu (M) Bhd, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir berkata, Utusan Malaysia akan diteruskan oleh syarikat baru itu.

“Utusan akan kekal hidup kami bubarkan syarikat induk tetapi pemilikkan lesen percetakan diperolehi oleh Aurora Mulia dan mereka akan melancarkan penerbitan baru.”

Aurora Mulia adalah syarikat yang dikaitkan dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Namun tidak banyak diketahui mengenai syarikat tersebut selain anak beliau iaitu Syed Danial merupakan salah seorang pengarah syarikat itu.

Terdahulu, Utusan telah memulakan pembubaran dengan memperlihatkan para pekerjanya mengemas barangan dan keluar daripada bangunan tersebut apabila pihak syarikat tidak mampu membayar hutang dan gaji pekerja selama beberapa bulan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. page Kami

sumber : berita harian singapura kredit : ohmymedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*