Ini antara cara motivasi terbaik untuk anak-anak,dari leter berjela jela dari ibu bapa,Dr Rizal

Pagi ni hantar Haikal ke airport. Rasa macam biasa. Tak ada debar atau sed1h. Satu perkara yang saya suka buat bila hantar anak balik kampus ialah storytelling. Saya tak bagi senarai panjang nasihat. Saya biarkan cerita itu jadi bungkusan bisikan hati abah pada anak.

Saya cerita pasal kisah Coach Dale Brown. Coach Dale Brown adalah coach basketball terkenal dari Luisiana State University (LSU). Time tu LSU tengah ungguli NBA. Satu petang Coach Dale Brown diminta untuk bercakap di hadapan kepada pegawai tentera di kem tentera di California. Hebat Coach Dale Brown ini hinggakan tenterapun jemput dia untuk berucap.

Lepas dia habis berucap ada seorang anak muda hampiri Coach Dale Brown. Tinggi betul budak ni. Hampir 213 meter dengan berat 113kg. Dia sebut pada Coach Dale Brown “coach Brown, saya cuba untuk dipilih dalam skuad basketball tapi saya tak dapat buat ‘slam dunk’. Saya tak dapat lompat tinggi. Bila saya lari naik turun court, kaki saya cepat penat. Saya tak dapat main lama.”

Lepas sebut dia diam. Dengan wajah menag1h simpat1 dia tunggu respons Coach Dale Brown. “Berapa lama kamu bermain untuk tentera?” Tanya Coach Dale Brown, sambil melihat kasut besar bersaiz 13 yang dipakai remaja anak muda ini. “Saya bukan dalam tentera coach Brown. Ayah saya seorang pegawai tentera. Saya baharu 13 tahun.”

Coach Dale Brown tersent@k dengan jawapan anak muda ini. Dia lihat remaja ini punya aset besar. “Nanti bila saya balik Luisiana saya akan hantar dokumen tentang program latihan saya. Awak ikut. Ia akan bantu kuatkan kaki dan stamina awak.” Kata Coach Dale Brown penuh semangat sambil tepuk sisi lengan remaja ini.

3 bulan lepas itu, Coach Dale Brown dapat surat dari anak muda ini. Dalam surat itu anak muda ini tulis… “ Coach Brown, saya buat apa yang Coach suruh. Saya masuk gym dan buat strenght dan weight lifting program berjam jam lamanya. Tapi coach basketball saya tetap tolak saya. Dia kata saya terlalu besar, terlalu perlahan dan lembab.

Dia kata saya tidak akan dapat main basketball selama lamanya”
Ternyata anak muda itu sed1h, kecew@ dan desperas1. Coach Dale Brown tulis surat balasan. Dia sebut “ Son, if you’ll just keep working out, keep being your best each day, keep asking God to help you, HE will get you to where you want”

Saya tanya Haikal. “Tahu tak budak ni buat apa?” “How do I know?” Kata Haikal sambil ketawa. Ni cara dia nak selamatkan dirilah kiranya. Saya sambung…

This young guy has two options. Satu hidup dengan negat1f label yang coach dia bagi – terlalu besar, terlalu slow dan lembab. Atau percaya bahawa tuhan ada rancangan lebih baik dari apa yang coach aku sebut” “Dan dia pilih yang kedua Haikal,” kata saya pada Haikal.

Do you know how this person is Haikal?” “Off course no, dad.” Saya sambung. Dia adalah Shaquille O’Neal. One of the best basketball player in NBA’s history.”

 

 

Tapi Haikal, kalau dia percaya apa yang coach dia cakap, hidup dalam negat1f label yang coach dia bagi, dia mungkin jadi dr*g add1cts dan ikut statistik African American di US dah m@t1 kot. But he lives to believe that he is better than what his coach said. He believe in Coach Dale Brown more. He took the right decision. Bayangkan kalau dia percaya “dia terlalu besar, terlalu perlahan dan lembab dia tak akan dapat pendapatan antara USD $25-30 juta setahun.

 

See Haikal. We have a choice. Make the right one. Believe in yourself. Buang jauh jauh label neg@t1f orang pada kita. Label itu macam rantai yang ikat kaki anak gajah.

Sampai besar, rantai yang kecil tak mampukan gajah untuk rentap dan putuskan. Sebab gajah telah dirantai diminda. Bukan di kaki lagi. Haikal angguk saja. Maryam tumpang dengar.

Bila anak dewasa, guna storytelling. Guna metafora. Kaedah ini lebih melekat dari leter dan nasihat berjela jela.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. page Kami

Sumber; DrRizal Abu Bakar via islamikmedia.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*