‘Demi kasihku untukmu ibu’ Remaja OKU dapat anugerah Pingat Hang Tuah selamatkan ibu

Abdullah,15, tidak mempedulikan keselamatan diri mereka apabila bertindak menarik dan menet@k ul@r seberat 50 kilogram (kg) yang sedang me@belit tubuh badan ibunya, Anifah Othman, 52.

Menurutnya, dia hanya memikirkan keselamatan dan ny@wa ibunya dikhuatiri ter@ncam sahaja ketika itu selepas dibelit ul@r sawa batik hingga ke paras dadanya.

 

Syabas adik

“Ketika kejadian, dia mendengar jeritan ibunya meminta pertolongan lebih kurang jam 11 malam sebelum berlari ke arahnya dan bertindak memotong bahagian tengah ul@r Mohd Aziz dan sepupu mereka Mohd Shafizal Ismail,15.

“Kami langsung tidak memikirkan keselamatan kami, sebaliknya ny@wa mak jadi keutamaan apatah lagi mukanya kebiru-biruan dan seakan-akan sukar bernafas,” katanya.

Katanya, mereka yang turut dibantu beberapa penduduk kampung bergelut dengan reptilia itu hampir 30 minit memandangkan ia terlalu agresif sebelum bertindak menet@k ular itu di bahagian tengah.

Bagaimanapun, kata anak sulung dari empat adik beradik itu tidak menyangka tindakan diambil itu akan mendapat pengiktirafan memandangkan ia dilakukan demi menyelamatkan ibu tercinta semata-mata.

Katanya lagi “sebagai anak saya akan terus setia berada disisi ibu walaupun terpaksa memb@hayakan ny@wa demi menyelamatkan insan yang melahirkan dan menjaga saya sejak kecil”.

Muhammad Rasul berkata, dia amat bersyukur dan berterima kasih kepada semua pihak yang memilih dirinya untuk memenangi Pingat Hang Tuah terbabit, sekali gus berharap ia menjadi contoh kepada semua supaya terus berbakti kepada ibu masing-masing.

Terdahulu, Muhammad Rasul membawa pulang menerima trofi, sijil dan wang tunai RM700 daripada Exco Kebajikan Masyarakat, Halimaton Shaadiah Saad pada Program Kebajikan Kemakmuran bersama Peringkat Negeri Kedah 2019 di Dewan Seri Mentaloon di sini.

Pada majlis sama, seorang suri rumah, Fatimah Mahmud, 57,dari Kampung Besah, Kuala Ketil menerima Anugerah Ibu Bapa menjaga anak OKU 2019 atas kesungguhannya menjaga tiga anaknya.

Mereka antara sebahagian daripada 36 penerima mengikut lima kategori seperti kanak-kanak, warga emas, OKU, kebajikan produktif dan komuniti dan anugerah kemuncak menerima anugerah masing-masing atas sumbangan diberikan mereka.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. page Kami

sumber : sinarharian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*