Connect with us

Viral

Doktor Ini Dijangklti C-19 Kongsi Simpt0m Dialami, Dari Hari Pertama Sehingga Hari Keenam.

Published

on

Seorang doktor yang bertugas di Hospital Universiti Oxford, UK, Chris Gough, menceritakan pengalaman dijangklti virus Covld-19.

Menerusi perkongsian di Twitter, dia memberi gambaran tentang bagaimana sebenarnya jangkltan itu dan simptom-simptom yang dilalui pesakit dari hari ke hari.

Dia walaubagaimanapun berjaya sembuh dengan penjagaan dan kuarantin.

Perkongsian seorang pakar, ahli blus dan petugas di bahagian rawatan intensif ini ternyata menarik perhatian dunia apabila mendapat lebih 100k retweet.

Berjaya sembuh daripada jangkltan, doktor ini menceritakan pengalaman dan berharap ianya dapat membantu orang ramai menc3gah penularan. Dia berkata lagi, perkongsian ini dari sisi seorang pesaklt bukanlah doktor.

Menurutnya, pada hari pertama dia berasa tidak sedap badan, dem4m dan keletlhan mel4mpau.

Badannya menggigil dan berpeluh sepanjang hari selain saklt seluruh badan. Selera makan juga hilang secara mendadak. Dia mula mengalami b4tuk-b4tuk pada waktu tengah hari.

Pada hari kedua, dia langsung tiada tenaga untuk meneruskan hari.

Badan masih mengg1gil dan berpeluh tetapi tidak set3ruk hari pertama.

Dia mula berasa saklt di bahagian kepala. Pada hari ketiga, saklt kepala dan kel3tihan semakin serlus.

B4tuk berkurangan dan selera makan sudah mula ada.

Badan masih kel3tihan dan selera makan hil4ng lagi pada hari keempat jangkltan. B4tuk kurang tetapi saklt kepala masih berterusan.

Begitu juga dengan hari kelima, namun saklt kepala sudah hilang dan selera makan sudah semakin baik.

Walaubagaimanapun, dia masih tidak berdaya untuk bangkit dari katil, apatah lagi untuk keluar daripada rumah. Masih berbaki dua hari untuk ku4rantin.

Hari keenam, dia berasa semakin pulih namun masih kel3tihan dan kekurangan tenaga sehingga tertidur di sofa. Tidak mampu bangun untuk keluar dari rumah.

Dia berpesan kepada sesiapa yang mempunyai simptom demam suhu melebihi 37.8 darjah Celcius untuk kuarantin diri.

Amat penting untuk mematuhi langkah penjagaan agar keluarga, rakan, diri terhindar dari jangkitan virvs.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami di ruangan komen.

Sumber : oh bulan

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viral

‘Selalu Tgok Org Kena Angkut Harini Tgok Anak Dan Suami Kena Angkut’ Luahan Ibu Bila Anak Ada Simpton Cov 19 Naik Ambulan

Published

on

By

Sejak kebelakangan ini, ramai pengguna media sosial berkongsi momen apabila orang tersayang ‘dijemput’ menaiki ambulans setelah disahkan positif C0v-19.

Terbaru, seorang ibu Intan Nurdiyana berkongsi sebuah video yang memaparkan anak lelakinya dibawa ambulans gara-gara mempunyai simptom virvs tersebut.

 

 

Luahan ibu pada anak kecilnya dalam twitternya,

Sending my little boy to hospital today. My heart broke. Aisy belum cormfirm lagi p0sitive c0v, result kami semua belum keluar lagi tapi sebabkan dia ad show simtom, dr suggest untuk refer ke hospital dan kemungkinan dia akan isolate di ward sana untuk tunjuan pantauan

— intan nurdiyana (intan_nurdiyana) March 29, 2020

“Aisy belum disahkan lagi positif, keputusan belum keluar lagi tapi disebabkan dia ada simptom, doktor cadangkan ke hospital dan kemungkinan dia akan kuarantin di wad sana,” tulisnya di laman Twitter.

Menerusi rakaman video dikongsi, Intan hanya mampu melambai anaknya di halaman rumah sebelum si kecil berusia tiga tahun itu beredar bersama si bapa.

Aisy Ok,Mai Salam Ayah

Selalu tengok orang lain, sekali anak anak suami kena angkut

Vide0 asal

 

Ni video asal masa aisy kene ambik dgn ambulance kat rumah tadi. Selalu tgok org lain je kat medsos, sekali harini tgok anak dgn suami real punya kene angkut dgn ambulance kat rumah.But dont worry semua, adik aisy bukan positive c0v, dia cuma kene refer ke hospital sbb ad tnda. 

— intan nurdiyana

Walau bagaimanapun, anaknya tidak ditahan di hospital dan pulang semula ke rumah bagi menunggu keputusan ujian daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Alhamdulillah! Terima kasih atas doa semua

Alhamdulillah, Aisy tak kene warded. About the result we’re not sure yet but kalau dr bagi balik tu mestilah tak negative kan. Thank you for all your warm wishes and doa. Ramai betul yang care dan sayangkan aisy kat sini. 

— intan nurdiyana (intan_nurdiyana) March 29, 2020

Sesiapapun yang kena dugaan macam ni amat berat hendak ditanggung ini kerana yang kena tu si anak kecil hati
ibu ayah mana yang tak susah hati.

Moga kita semua tabah dan sabar banyak banyak dalam menempuh dugaan dari Allah SWT.

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

Sumber : Ohmymedia

Continue Reading

Viral

‘Tak Pernah Tinggal Qiamullail Dan Dhuha’ Dr Dan Babynya M4ut Kem4langan Ada Pesan “Bekerjalah Utk Diri Dan Ummah”

Published

on

By

Semalam negara dikejutkan dengan kes kem4langan m4ut melibatkan seorang doktor perubatan dari Hospital Sultan Ismail Petra  Kuala Krai, Dr Nooranisah Mohd Razali, 31 tahun  apabila kenderaan rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia terb4bas di Kilometer Kampung Renok Baru, Gua Musang.

Beliau menemui aj4l di tempat kejadian selepas terc4mpak keluar dari kenderaan yang terb4bas.

Lebih menyyat hati, bayinya berusia 9 bulan, Mohammad Fitri Yusof Muhammad Hafiz Zulhilmi  turut menemui aj4l di Hospital Gua Musang akibat keceder4an dalaman.

Turut cdera dalam kem4langan ini termasuk pemandu van  Mohd Lazim Abdullah, 6, Dr Siti Salwa  Mohamad Shokri, 38, Syahirah Muhamad Razali, 20, Dr Norazam Mohamad, 34, Dr Linda Laili Ibrahim Shukri, 29, Dr Suzuanhafizan Omar, 32 dan Dr Hazirah Sazali, 33 yang dilaporkan berada dalam keadaan stabil.

Van dari Hospital Kuala Krai ini dipercayai dalam perjalanan ke Hospital Gua Musang bagi menjalankan tugas rawatan berikutan penulran wbak C0V-19.

Kenderaan rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia ini terbbas di Kilometer Kampung Renok Baru, Gua Musang ketika dalam perjalanan dari Hospital Kuala Krai ke Hospital Gua Musang.

Di sebalik kisahnya, ternyata sahabat handai kepada arwh yang mengenalinya berkongsi kisah mengenai dirinya.

Dalam satu catatan fb yang ditulis oleh Ummi Abibah ternyata arwh seorang yang amat baik.

Pernah tanya kak Nisa, bila masa dia berehat memandangkan zaman tu dia masih HO. Berulang alik dari hospital Ipoh, lepas kerja gerak ke Seri Iskandar untuk usrah, meeting dan gerak kerja yang lain. Rumah aku merupakan rumah kedua dia untuk transit.

Dia kata kat dunia ni tempat untuk kita bekerja. Bekerja untuk diri kita, bekerja untuk ummah semampu yang kita boleh.

Nanti di syurga rehatlah sepuas mana yang kita nak.Orang yang tidurnya sedikit dan banyak berfikir tentang ummah. Kerap kali terjaga malam dan nampak kak Nisa tengah qiamullail.

Kalau aku tak ada kes oncall malam tu dia akan ajak qiam sekali. Dhuha tak pernah tinggal, dan akan senyum walaupun aku masak makanan terlebih masin.

Selamat berehat di sisi Tuhan kak Nisa dan baby Yusuf. Berehat sepuas-puasnya. Semangat kak nisa masih ada dalam perjuangan kita. Semoga ganjaran sy4hid untuk Kak Nisa.

Al Fatihah untuk Nooranisah Bt Mohd Razali.

Dr Nooranisah Bt Mohd Razali dan anaknya, Yusof m4ut dalam kem4langan ini

Sementara itu seorang lagi rakan sekerjanya Dr Rabiatul Aida turut berkongsi kenangan.

Hari ni mama oncall di dewan bed4h. Serba tak kena jadinya apabila menerima berita rakan sekerja meningg4l dunia pagi tadi.

Sangat sangat sayu hati ni bila mendapat berita kematian arwah akibat kemal4ngan yang melibatkan van hospital semasa dalam perjalanan untuk melaksanakan tugas.

Tambah sed1h lagi apabila dapat berita bayi arwah turut mengikut ibunya ke ‘sana’.
Menitis air mata terkenangkan arwh dan bayi beliau.

Team doktor doktor dari HSIP ke Hospital Gua Musang atas urusan rasmi. Kes kes pembed4han bakal dibuat di sana bagi mengurangkan kes di sini berikutan musim wabk COV 19 ni di mana hospital kami turut menjadi pusat bagi kes kes COV 19.

Staff staff yang terlibat adalah dari hospital kami dengan rotation berada di sana selama seminggu dan jarak antara dua hospital ni bukannya dekat tau.. lebih kurang 120km.

Ada yang mempertikaikan kenapa arwh turut membawa bayi beliau. Hmmm.. dalam memikul amanah sebagai seorang doktor yang perlu merawat pesakit, arwh juga tidak boleh melepaskan tanggungjawab sebagai seorang ibu.

Itulah doktor. Kami akur, kami menurut perintah walaupun ada bebanan yang tertanggung demi bangsa demi negara.
Ini tanggungjawab kami.
Tanggungjawab anda?

Kami tak minta lebih, kami hanya minta anda duduk diam diam saja di rumah.. Bantu kami dengan berada di rumah supaya pengorbanan kami Tak sia sia.

Jika mama yang ditugaskan ke sana minggu ni, mesti mama pun turut berada dalam van tersebut.
Betul lah, aj4l dan m4ut tak terduga.

Salam takziah buat keluarga arwah Dr Nooranisah Mohd Razali.

‎ Mari sedekahkan Al-Fatihah (dengan bacaan) agar roh arwah di tempatkan di kalangan orang beriman dan beramal
soleh.

Sumber : Remaja.my ,Fb Ummi Abibah

Continue Reading

Viral

Ingatkan Batuk Biasa Saja, Bapa Sayu Bila Lihat Anak Dibawa Menaiki AmbuIans Kerana P0sitif COV-l9

Published

on

By

Hari ini tular di laman sosial video berdurasi satu minit 36 saat menunjukkan seorang budak lelaki dibawa menaiki ambuIans sambil diiringi ahli keluarganya di luar rumah mereka di Bandar Baharu Dato’ Ibrahim Majid, Simpang Renggam, Kluang, Johor.

Susualan vdeo tersebut, Sakiban Ahmad Kadari, 57 telah memberitahu anak lelakinya Nuha Syazwan Sakiban, 13 telah dijangk1ti C0V-l9.

” Sedih melihat anak bongsu dibawa menaiki ambuIans selepas disahkan posit1f C0V-l9, namun saya reda dengan ketentuan Ilahi.

Menurut Sakiban, ada beberapa kakitangan daripada pejabat kesihatan daerah datang ke rumahnya untuk melakukan pemeriksaan empat hari lalu dan bertanyakan ahli keluarga yang mempunyai s1mptom virvs berkenaan.

” Saya memaklumkan bahawa anak bongsu ada mengaIami batuk sebelum dia diminta datang ke klinik berhampiran untuk menjalani saringan.

” Kemudian, semalam saya menerima panggilan daripada pihak kesihatan memaklumkan anak p0sit1f C0V-l9.

” Mereka memaklumkan akan menjemput anak menggunakan ambuIans bagi dibawa ke Hospital Kluang untuk dirawat dan tiba di rumah kami pada jam 10.30 malam tadi,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, dia tidak menyangka anaknya itu dijangk1ti virvs berkenaan kerana Nuha Syazwan hanya mengalami batuk biasa selain tidak dem4m dan ses4k nafas.

” Mula-mula saya ingat hanya batuk biasa kerana dia tidak mengalami dem4m. Namun, saya tetap ada perasaan tidak sedap hati dengan batuk dialaminya.

” Saya bersyukur pihak kesihatan membuat pemeriksaan awal hingga membolehkan kami tahu dia dijangk1ti COV-l9 hasil ujian saringan dilakukan,” katanya.

Anak ada pergi kenduri

Sakiban berkata, beberapa minggu lalu, anaknya itu ada pergi ke masjid berhampiran untuk menunaikan solat Jumaat dan menghadiri kenduri di kampung berdekatan.

” Secara jujurnya saya sendiri tidak tahu macam mana dia boleh dijangk1ti virvs berkenaan. Apa yang saya tahu, dia ada pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat pada 6 Mac dan pergi kenduri pada 14 Mac lalu.

” Anak saya memang rajin membantu dan menghadiri program fardu ain di masjid memandangkan hubungan antara kariah juga akrab.

” Malah dia selalu menemani saya ke masjid, namun pada 6 Mac lalu, saya tidak bersamanya menunaikan solat di masjid kerana sedang bekerja,” katanya.

 

Menurutnya, Nuha Syazwan ada menghubunginya untuk memaklumkan keadaannya yang sedang menerima rawatan di hospital berkenaan.

” Pagi tadi dia ada menghubungi saya dengan nada suaranya yang ceria memaklumkan dia sihat.

” Saya sempat berpesan kepadanya bahawa kami sekeluarga akan sentiasa menghubunginya sama ada melalui panggilan telefon mahupun panggilan video.

” Pada masa sama, kami sekeluarga masih menunggu tindakan susulan daripada pihak kesihatan sama ada akan diarahkan juga menjalani sar1ngan memandangkan ada antara kami (Nuha Syazwan) disahkan posit1f (C0V-l9),” katanya.

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

Sumber : malaysiaunited.my

Continue Reading

Trending