Connect with us

Petua Tips

Maya Matahari Pulang ke Rahmatullah.

Published

on

PENYANYI dan penyampai radio, Haiza mengesahkan berita mengenai penyanyi, Mya Ruslee atau Maya Matahari yang disahkan meningg4l dunia hari ini akibat k4nser.

Haiza ketika dihubung berkata, dia masih menunggu maklumat terkini mengenai jen4zah arwh.

“Saya dapat panggilan daripada Kak Ieda (Moin) yang memaklumkan mengenai berita ini.

Setakat ini, saya dimaklumkan jenazah arwah berada di Sungai Buloh, namun belum tahu di mana lokasinya secara spesifik,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut Haiza, dia tahu bahawa rakannya itu menghidapi k4nser dan menjalani rawatan di China.

“Dia tak banyak berkongsi mengenai penyakitnya. Yang saya tahu, dia menghidap k4nser sejak dia menyertai Geg4r
Vaganza musim kelima lagi pada 2018 dan baru saja pulang dari China selepas menjalani rawatan di sana.

“Kali terakhir saya bertemu dengan arwah adalah ketika dia dimasukkan ke Hospital Pantai Kuala Lumpur di Bangsar pada penghujung tahun lalu dan sejak itu, selalu berhubung menerusi telefon,” katanya.

Mya atau nama sebenarnya Myanaliza Ruslee popular menerusi beberapa lagu antaranya Matahari dan Diari Biru sekitar 1990-an dan kembali membuat kemunculan semula selepas menyertai program Gegar Vaganza.

Sumber : hmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Petua Tips

K0rban C0v-19 meningkat kepada 27, kes keseluruhan 2,320

Published

on

By

PENvLARAN wabak C0v-19 merekodkan satu lagi kematian di Malaysia pada Sabtu, menjadikan 27 kem4tian keseluruhan setakat ini.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, kes ke-27 melibatkan lelaki warganegara Malaysia yang berusia 61 tahun.

 

“Kes kem4tian ke ke-27 (kes ke-2162) merupakan lelaki warganegara Malaysia berumur 61 tahun. Beliau mempunyai latar belakang penyakit kencing manis dan drah tinggi.

“Beliau dirawat di Hospital Tangkak pada 24 Mac 2020 dan kemudian dipindah ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar pada 25 Mac 2020.

Beliau disahkan meningg4l dunia pada 28 Mac 2020 jam 10.50 pagi,” ujarnya.

Dalam pada itu, Malaysia turut merekodkan 159 kes baharu C0v-19, menjadikan jumlah keseluruhan 2,320 kes setakat ini.

Selain itu, 61 pesakit C0v-19 dilaporkan pulih dan dibenarkan discaj pada hari ini, menjadikan kes pulih sepenuhnya sebanyak 320 kes dengan kadar pemulihan 13.8 peratus.

 

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

 

Sumber : mstar

Continue Reading

Petua Tips

‘Ramai Yg Seolah Olah Menyalahkan Kami’ Luahan Penduduk Simpang Renggam Yang Dikenakan Perintah Berkurung 2 Minggu

Published

on

By

Penduduk 2 kampung menafikan lonjakan luar biasa angka jangkitan C0v-19 membabitkan mereka berpunca daripada ketidakpatuhan kepada perintah kawalan pergerakan yang berkuat kuasa sejak 18 Mac lepas.

Dua kawasan di Johor itu kini berdepan sekatan menyeluruh di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang bermula malam tadi dan dijadual berakhir pada 9 April depan.

Kira-kira 3,500 penduduk daripada 650 keluarga di Kampung Dato Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Dato Ibrahim Majid, kedua-duanya di Simpang Renggam, Kluang, kini berdepan sekatan menyeluruh selama 2 minggu.

Mereka tidak dibenarkan keluar rumah masing-masing, walaupun untuk membeli keperluan asas, tidak seperti yang tempuhi oleh rakyat Malaysia yang lain.

Pihak berkuasa mengesahkan langkah itu dengan berkata, 61 daripada 83 kes Cov-19 dilaporkan di Kluang didapati berasal dari 2 kawasan itu.

Antara yang terkesan dengan perkembangan itu ialah Intan Nurdiyana Masekh, 26 tahun.

Beliau menafikan virvs itu menular disebabkan ketidakpatuhan penduduk kepada perintah kawalan pergerakan.

“Ramai yang seolah-olah menyalahkan kami penduduk kampung, dengan menuduh kami deg1l dan melanggar perintah kawalan,” katanya kepada FMT dalam keadaan berkurung di rumah.

“Selepas perintah kawalan bermula, kampung sunyi. Tak ada orang yang keluar rumah.”

Beliau juga menafikan keadaan menjadi kacau-bilau.

“Memanglah dalam kumpulan WhatsApp komuniti kami, ada pihak yang bimbang.”

Katanya, keresahan itu wajar kerana ramai penduduk merupakan warga tua yang berisiko. Beliau sendiri tinggal bersama-sama ibu bapanya yang telah tua, suami dan anak-anak.

“Kami bimbang kerana ramai dalam kalangan penduduk golongan berusia. Masyarakat kampung memang rapat dan sebelum berlakunya krisis C0v-19, masjid sentiasa penuh dengan kelas membaca al-Quran serta perayaan dan pelbagai mesyuarat di dewan orang ramai.

“Keadaan bertukar menyedihkan kerana ada jiran kami yang meninggal dunia, tetapi apakah yang boleh kami buat selain berdoa di rumah masing-masing?

Timbul persoalan berhubung laporan bahawa 2 guru agama di surau setempat, iaitu Masjid al-Huda, menghadiri himpunan jemaah tabligh di Masjid Sri Petaling, yang dilihat sebagai pusat jangkitan kes C0v-19 di negara ini.

Sekembali dari himpunan itu mereka mengajar kelas agama dan mengimamkan solat berjemaah di surau berkenaan. Mereka juga menghadiri kenduri perkahwinan di kampung.

Namun pada waktu itu, rakyat belum memahami kesan buruk C0v-19, sementara larangan ke atas perhimpunan dan sekatan pergerakan belum diumumkan.

Dari 16 Mac, Kementerian Kesihatan memeriksa keseluruhan kampung dengan menjalankan pemeriksaan dari rumah ke rumah.

“Mereka memeriksa kad pengenalan kami dan bertanya jumlah anggota isi rumah. Mereka yang paling berisiko dibawa ke pusat kuarantin,” kata Intan.

Intan mengetuai bekalan makanan untuk keluarganya sebaik sahaja perintah kawalan diumumkan.

“Kami membeli makanan untuk bekalan sebulan kerana takut untuk keluar rumah,” katanya.

Sepanjang pelaksanaan perintah kawalan yang diperketat, pihak berkuasa akan mengagihkan makanan dan keperluan asas kepada penduduk di 2 kawasan ini.

Pandemik Cov-19 setakat ini telah mengorbankan 23 ny4wa di Malaysia, sementara lebih 2,000 yang lain ditempatkan di hospital di seluruh negara.

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

Sumber : bankami

Continue Reading

Petua Tips

Abam Bocey meningg4l dunia pagi tadi

Published

on

By

PELAWAK popular Abam Bocey, 32, meningg4l dunia di kediamannya di Gombak, Selangor kira-kira jam 8.30 pagi hari ini dipercayai akibat dem4m panas.

Difahamkan, kejadian itu disedari isterinya, Nor Hidayah apabila Allahyarham tidak bangun ketika dia mengejvtnya untuk solat Subuh.

 

 

Abam yang juga anggota kumpulan Bocey dikatakan dem4m sejak dua hari lalu, namun tidak mendapatkan rawatan di hospital.

Jenazah dibawa ke Masjid Gombak Utara untuk disolat sebelum dikebvmikan hari ini.

 

Abam atau nama sebenarnya Syed Umat Mokhtar Syed Mohd Redzuan meninggalkan isteri dan seorang anak lelaki Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia lima bulan.

Dalam kumpulan Bocey, selain Abam ia turut dianggotai Fad dan Acey.

 

Sumber : hmetro

Continue Reading

Trending