Connect with us

Viral

“Rasa Baru Dibebaskan Dari Penj4ra” Pes4kit Bebas Dari C0v 19 Kongsi Pengalaman Mahal

Published

on

Tidak semua bernasib baik pulih dari wab4k C0V-19 kerana sebilangan pesakit yang dijangk1ti berakhir dengan kem4tian.

Namun bagi mereka yang bebas dari w4bak ini, ia umpama satu pengalaman cukup mahal dan begitu berharga.

Seperti kata Yazid Mohammad  ia seperti dibebaskan dari penj4ra, dapat jejak kaki di atas jalan raya dan mahu lakukan sujud syukur.

Perkongsian beliau petang tadi adalah satu pengalaman luar biasa dan mengharapkan bagi mereka yang membacanya  dapat menjadi pengajaran bagi mereka yang melalui pengalaman sebegini.

Bacalah pengalamannya. Mungkin agak panjang tapi berguna untuk kita kerana apa jua yang terjadi, kita harus meletakkan penggantungan kepada Allah SWT.

Catatan dari Katil 13C, Wad 28, Hospital Kuala Lumpur.

Ramai rakan-rakan minta saya berkongsi pengalaman sebagai pesakit positive C0v 19”. Terlalu banyak pengajaran, pengalaman, perasaan yang saya sendiri tidak pasti macam mana nak saya berkongsi.

Ada pengalaman yang pada saya boleh saya berkongsi kepada umum, ada juga pengalaman yang terlalu menyentuh perasaan. Perasaan ini sukar untuk saya ungkapkan dan saya berkongsi dan setiap kali bila perasaan ini hadir, dada saya merasa sesak, jiwa jadi sebak dan air mata laju je mengalir.

Saya merasakan perasaan ini terlalu ekslusive dan istimewa antara seorang hamba dengan Rabnya dan doa saya agar hubungan ini berkekalan sehingga ke akhir hayat. Saya juga risau perkongsian ini boleh menimbulkan rasa ujub dan riak bila dapat banyak like, saya tak nak apa yang saya miliki ini menjadi debu-debu berterbangan.

Saya Cuma ingin menjadi HambaNYA yang memberi manfaat kepada orang lain. Nabi SAW bersabda “Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi manusia (HR. Ahmad,ath-Thabrani ,ad-Daruqutni dihasankan oleh al-Albani)
Saya coretkan sedikit pengalaman yang saya mampu berkongsi sebagai pesakit dan bagaimana saya melalui 14 hari diquarantine. Abaikan jika ada nahu bahasa yang tidak tepat, silap ejaan, bahasa rojak…sebab saya tulis apa yang saya nak sampaikan yang keluar dari hati nurani saya…..

~Sintom dan Ujian Saringan~
Sebelum itu memang ada rasa sakit-sakit badan dan tidak selesa dan pening-pening. Sintom ini pernah saya lalui semasa saya diserang dnggi. Saya ambil Panadol dan rasa ok. Pada 2hb Mar, bila saya dimaklumkan ada rakan sepejabat pr0sitive c0v, saya mula risau dan terus pergi ke klinik swasta dan Dr kata tidak ada demam dan tidak ada sintom c0v.

Walau bagaimanapun saya mohon Dr membuat surat rujukan untuk saya buat Saringan di HKL. Sampai di HKL, pertugas yang membuat saringan maklumkan tidak demam dan tidak ada sintom dan membenarkan saya balik tanpa membuat Swab Test.

Pada 3hb saya dimaklumkan ada rakan sepejabat yang memang ada direct contact dengan saya p0sitive covi dan saya terus ke HKL sekali lagi dan mohon untuk dibuat saringan dan Swab Test. Selepas Swab Test saya diberi surat untuk “Home Quarantine” selama 14 hari. Jika p0sitive perlu ke hospital dan jika negative kena habiskan tempoh quarantine di rumah.

Keputusan akan dimaklumkan dalam tempoh 24 jam ke 48 jam. Debaran menunggu keputusan hanya Allah sahaja yang mengetahui. Bangun malam tahajud, berdoa memohon agar keputusan negative. Selepas tempoh 24 jam, tiada panggilan, selepas 36 jam tiada panggilan…harapan cerah…tiba-tiba jam 5 petang ada call masuk no tidak dikenali 03.

Berdegup jantung, ketar lutut, sehinggakan saya membiarkan no berdering, kalau boleh tak nak angkat… Akhirnya angkat juga dan memang betul panggilan dari Pejabat Kesihatan Daerah, “En P0sitive, kami telah uruskan Ambulance untuk ambil Encik dan sila bersiap”. Luluh hati, tapi saya perlu tunjukan kekuatan agar ahli keluarga yang lain tidak bersed1h.

Masa ni sudah terasa adakah ini akan jadi asbab kepada pengakhiran hidup saya…..Bila ambulan call saya bagitahu jangan ambil di rumah, tunggu di pondok pengawal untuk mengelakan kekuatiran dikalangan jiran-jiran. Selain sedikit pakaian, peralatan penting yang saya masukan dalam beg adalah laptop dan ipad.


~Quarantine~
Saya dimaklumkan tempoh quarantine 14 hari dan boleh berlanjutan sampai 21 hari bergantung kepada keupayaan antibodi kita melawan virvs cov ini. Untuk makluman sepanjang tempoh quarantine tiada ubat khusus untuk menghapuskan virus qovid. Kalau suhu badan kita naik sampai 38 C, perlu makan ubat demam, kalau ada batuk perlu makan ubat batuk dan ubat kumor. Yang penting jangan ada sintom kesukaran bernafas.

Kalau tidak demam dan batuk atau semua OK, kira duduk, makan tidur je la. Walau bagaimanapun bila kita positive, virvs cov telah bermastautin dalam badan kita dan dia sedang berlawan dengan antibodi kita. Perlawanan sengit ini berlanjutan boleh sampai ke 14 hari dan mungkin ada yang antibodi kuat boleh menewaskan virvs cov kurang dari 14 hari. Setiap 2 hari Dr akan datang untuk mengambil sampel dari tekak/ker0ngkong (Swab Test).

Paling stress nak tunggu result. Kena dapat 2 kali neg4tive berturut-turut baru boleh discharge dan bebas. Kalau yang pertama negative tapi kali ke dua positive kira fail. Paling suspen bila Dr datang pada setiap pagi, kami akan merenung wajah Dr yang berbungkos dengan satu harapan membawa khabar gembira. Jawapan yang diterima, result pending dan kalau ada pun p0sitive.

Nak dapat jawapan negative tu memang “mental Torture”. Sepanjang 14 hari saya di quarantine sebanyak 6 kali Swab Test dibuat , sampai Swab Test ke 5 baru Negative… Rasa macam nak peluk Dr tapi fikirkan berbungkos dengan virus covid, tak pasal la. Dr kata tunggu result ke 6, kalau negative boleh discharge, kalau positive kena ulang semula. Torture betul…. Akhirnya pada hari ke 14, jam 5.30 petang, Nurse masuk, “En Yazid dah boleh discharge, cepat sikit berkemas, dah siap pergi ke kaunter, ada pesakit lain nak masuk. Selamba je dia bagi tahu result.

Nurse pun dah tak excited nak bagitahu berita gembira, dia pun dah letih, patient dah makin banyak, sedangkan kita punyalah excited dapat berita tu. Masa tu rasa macam keluar dari penjara, dapat jejak kaki di atas jalan raya macam nak sujud syukur.

Saya dimaklumkan tak lama selepas saya keluar, pesakit yang mengamil alih tempat saya adalah dari kluster Jemaah Tabligh dan keadaan beliau tidak berapa ok (bantuan oksigen). Semoga beliau kembali pulih dan diberi kesembuhan. Pada masa saya masuk, cuma ada 2 wad sahaja untuk covid, berdasarkan info saya dapat sebelum saya keluar telah jadi 6 atau 7 wad untuk covid je. Jika ada je katil kosong, tak lama lepas tu akan ada pesakit baru akan masuk.

~“My Covid Diary”~
Pada hari pertama kena ambil darah dan dibuat x’ray (paru-paru). Setiap hari sebanyak 3 kali pembantu perubatan akan masuk untuk ambil tekanan darah, nadi dan suhu badan. Kalau suhu badan mencapai 37.5 ke atas dikira demam dan sekiranya mencapai 38 C kena makan ubat demam. Sebelum masuk wad, suhu badan saya di bawah 37 C. Tetapi bila masuk Hari ke 2, dah mula demam, suhu badan melebih 38 C. Ini berlanjutan sehingga hari ke 4.

Masa ni memang suspen dan berdasarkan kes-kes sebelum ini yang saya tahu, jika demam berlanjutan satu pertanda yang tidak baik. Masa tu saya telah hubungi anak dan bagitahu semua akaun no, no pin akaun bank dan password internet banking. Hari yang sama juga saya telah membuat transfer Dana Pelaburan ke akaun ASB isteri. Saya khuatir berlaku serangan mengejut. Sebelum itupun Dr ada bagitahu result x’ray saya tidak berapa cantik.

Alhamdulilah pada hari ke 5, demam saya pulih dan suhu badan turun ke 37 C dan seterusnya hari berikutnya suhu badan saya stabil dalam lingkungan 36.5 C. Walau bagaimanapun setiap hari Dr akan tanya samada saya ada kesukaran bernafas. Semua catatan ini saya buat dalam bentuk diari dan saya akan rekod tarikh dan masa bila swab test, ambil darah, tekanan darah, xray dan bacaan suhu. Diari ini saya jadikan sebahagian dari aktiviti dan tugas yang perlu saya buat setiap hari. Diari ini saya namakan “My Cov Diary”.

~Checklist Amalan Harian~
Alhamdulilah, masa hari pertama qu4rantine, saya bertekad dan berazam tidak ada formula terbaik untuk saya melalui hari-hari seterusnya kecuali dengan satu je cara iaitu pengantungan diri hanya kepada Allah. Saya sedar setakat hari ini tiada v4ksin lagi untuk membvnuh c0v 19, tiada Dr atau manusia yang mampu menghapvskan c0v 19 ini kecuali hanya DIA yang empunya makluk bernama c0v ini.

DIA lah yang meletakan Covid dalam tubuh saya dan hanya DIA sahaja la yang akan menghapuskan makluk ciptaannya. Bila? saya berserah kepada NYA, Bagaimana? Saya berserah kepada NYA. Ini bukan kerja saya, Ini kerja Allah. Kerja saya adalah beribadat kepada NYA, meletakan sepenuh jiwa raga pergantungan kepada NYA, berdoa, merintih dan memperbanyakan amal soleh. Dari sini datang ilham untuk membuat “checklist amalan harian”.

Saya lampirkan contoh checklist amalan harian. Jika bermanafaat bolehlah kita amalkan. Sangat sesuai pada waktu ini, di mana kita sekarang sedang dalam tempoh kawalan pergerakan. Checklist ini berbeza-beza mengikut kesesuaian masing-masing. Mungkin peringkat awal kita mulakan dengan amalan yang ringan dahulu dan jangan terlalu bersemangat dikuatiri kita akan penat dan sangkut ditengah jalan.

Saya berterima kasih kepada kumpulan usrah saya semasa bersama JIM dan naqib saya masa itu Akhi Yusof Zaki yang manjadikan checklist ini sebagai silabus dalam usrah kami. Lama dah saya tinggalkan checklist amalan harian ini dan insyallah saya berazam untuk meneruskan selepas ini, kemungkinan bila sudah mula bekerja perlu dibuat pengubahsuaian mana yang perlu.

~Work from Hospital~
Di waktu kelapangan sebelah pagi selepas dhuha dan di antara zohor dengan asar, kebiasaannya saya akan menjawab email, melakukan urusan perbankan syarikat (Maybank 2E), menyiapkan laporan bulanan syarikat. Kalau di rumah “work from home”, ni home ganti Hospital.

~Projek Tertangguh~
Alhamdulilah dengan kelapangan masa yang ada ini juga saya telah dapat menyiapkan laporan kewangan NGO Pertubuhan Ar Rahmah Malaysia untuk tahun 2020. Saya adalah Bendahari dalam Pertubuhan AR Rahmah dan setiap tahun akaun perlu dihantar ke ROS. Akaun ini telah lama saya tangguh dan tinggalkan.

Satu tugasan lagi yang saya paling bersyukur dapat menyiapkan adalah “Projected Cash Flow” atau “Financial planning” keluarga saya. Tujuan Financial planning ini untuk saya merancang sumber kewangan dan pelaburan yang saya miliki sekarang dan bagaimana saya dan isteri akan membelanjakan terutamanya apabila saya bersara umur 60 tahun nanti. Saya menyediakan financial planning ini sehinggan umur 80 tahun, Insyallah kalau dipanjangkan usia.

Ini adalah beberapa projek tertangguh yang telah lama saya rancang untuk disiapkan tetapi tidak dapat dilaksanakan disebabkan kesibukan tugas. Lihatlah bagaimana perancangan Allah, kita plan macam lain, Allah plan cara lain dan semestinya perancangan DIA yang terbaik. Lihatlah bagaimana disebalik setiap ujian yang Allah turunkan ada hikmah disebaliknya.

~Kehebatan doa~
Saya dapat merasakan kekuatan doa dari insan yang saya cintai, isteri saya, setiap hari bertemankan Al Quran beliau tadabur dan berdoa dan anak-anak saya serta menantu terus berdoa.

Kedua ibu saya terus berdoa dan juga adik beradik. Rasa tersentuh apabila sahabat-sahabat yang tidak putus-putus bertanya khabar, menghantar kata-kata semangat dan doa. Jiran-jiran yang perihatin menghulur bantuan.

Ini adalah diantara kemanisan dalam ujian dan semoga kita dan keluarga semua berada di bawah perlindungan Allah.

~Ujian Allah~
Kita kekadang merasa kita dah diuji dengan dahsyatnya, tetapi rupanya ada orang yang diuji dengan lebih dahsyat. Ada sahabat saya, mula-mula isteri p0sitive dan warded, Isteri tu mengandung 2 bulan, 3 hari lepas tu dia pulak masuk, wad yang sama, anak pertama masih kecil tinggal di rumah di bawah jagaan adik.

Mula-mula saya dengar terus dada jadi sesak, rasa sebak tak boleh nak tahan air mata mengalir….besar betul ujian Allah terhadap mereka. Untuk makluman ramai kes di mana suami isteri p0sitive dan kena quarantine di wad yang sama. Ada sahabat saya bukan dia sahaja positive, ibu dan anak dia sekali p0sitive dan duduk dalam satu wad. Ada kes isteri p0sitive, 2 hari lepas tu, suami datang hantar anak sebab positive. Mujur suami dia negative…

Di waktu inilah saya mencari rakaman-rakaman kuliah yang berkaitan dengan musibah, ujian Allah, kisah-kisah para Nabi, sahabat Nabi, umat terdahulu yang Allah uji dengan musibah. Kuliah-kuliah ini sangat membantu emosi dan memotivasikan saya untuk terus bersyukur dengan rahmat Allah, tidak bersangka bvruk kepada Allah dan rasa dekat sangat dengan Allah.

~Semoga Bermanafaat~
Semoga perkongsian saya ini dapat memberi manafaat kepada sahabat semua, inilah perasaan yang kami alami sebagai pesakit covid 19, situasi yang tidak ketentuan, ketakutan, kebimbangan terhadap ahli keluarga yang ada direct contact, risiko jangkitan di kalangan kami dan ramai juga yang kemurungan terutamanya apabila mendapat tahu ada rakan-rakan yang lain boleh discharge dan kebimbangan apabila mendapat berita ada pulak yang telah dipindahkan ke ICU.

Saya juga berharap perkongsian dan tip dan amalan harian yang saya sediakan ini boleh dimanafaat kan bersama semoga ianya menjadi satu ilmu yang bermanafaat sebagai bekalan saya di akhirat nanti. Tip atau amalan ini bukan la yang terbaik, ianya hanya sebagai panduan sahaja.

Saya memohon kepada semua rakyat Malaysia, duduklah di rumah patuh arahan kerajaan, insyallah graf covid akan flat tak lama lagi. Kesianlah dekat front liner dan ahli keluarga mereka. Hari ini ramai dari front liner yang telah dijangkiti. Mereka ini ada suami, ada isteri, ada yang mengandung, ada anak kecil, kerja lebih dari 8 jam, ada lebih dari 10 jam.

Hargailah mereka. Saya tak minta Rakyat Malaysia hantar bantuan makanan, hantar sumbangan dll hanya minta duduk di rumah diam-diam dan selalu doakan mereka dan anak-anak mereka selamat dari C0v 19 ini. Semoga Allah membalas mereka dengan ganjaran pahala yang berlipatganda dan semoga Allah mengantikan penat Lelah mereka ini dengan ganjaran yang lebih besar.

Sekarang ini saya sedang menjalani “home qu4rantine” selama 14 hari dan perlu membuat susulan dan membuat swab test sebanyak 2 kali pada 26 Mar dan sekali lagi pada 2 April. Saya memohon agar semua yang membaca catatan saya ini dapat mendoakan agar result saya nanti negative dan saya bebas sepenuhnya dari virvs c0v 19 ini.

Amin…

kredit : remaja.my

Sumber : Yazid Mohamad

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viral

‘Selalu Tgok Org Kena Angkut Harini Tgok Anak Dan Suami Kena Angkut’ Luahan Ibu Bila Anak Ada Simpton Cov 19 Naik Ambulan

Published

on

By

Sejak kebelakangan ini, ramai pengguna media sosial berkongsi momen apabila orang tersayang ‘dijemput’ menaiki ambulans setelah disahkan positif C0v-19.

Terbaru, seorang ibu Intan Nurdiyana berkongsi sebuah video yang memaparkan anak lelakinya dibawa ambulans gara-gara mempunyai simptom virvs tersebut.

 

 

Luahan ibu pada anak kecilnya dalam twitternya,

Sending my little boy to hospital today. My heart broke. Aisy belum cormfirm lagi p0sitive c0v, result kami semua belum keluar lagi tapi sebabkan dia ad show simtom, dr suggest untuk refer ke hospital dan kemungkinan dia akan isolate di ward sana untuk tunjuan pantauan

— intan nurdiyana (intan_nurdiyana) March 29, 2020

“Aisy belum disahkan lagi positif, keputusan belum keluar lagi tapi disebabkan dia ada simptom, doktor cadangkan ke hospital dan kemungkinan dia akan kuarantin di wad sana,” tulisnya di laman Twitter.

Menerusi rakaman video dikongsi, Intan hanya mampu melambai anaknya di halaman rumah sebelum si kecil berusia tiga tahun itu beredar bersama si bapa.

Aisy Ok,Mai Salam Ayah

Selalu tengok orang lain, sekali anak anak suami kena angkut

Vide0 asal

 

Ni video asal masa aisy kene ambik dgn ambulance kat rumah tadi. Selalu tgok org lain je kat medsos, sekali harini tgok anak dgn suami real punya kene angkut dgn ambulance kat rumah.But dont worry semua, adik aisy bukan positive c0v, dia cuma kene refer ke hospital sbb ad tnda. 

— intan nurdiyana

Walau bagaimanapun, anaknya tidak ditahan di hospital dan pulang semula ke rumah bagi menunggu keputusan ujian daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Alhamdulillah! Terima kasih atas doa semua

Alhamdulillah, Aisy tak kene warded. About the result we’re not sure yet but kalau dr bagi balik tu mestilah tak negative kan. Thank you for all your warm wishes and doa. Ramai betul yang care dan sayangkan aisy kat sini. 

— intan nurdiyana (intan_nurdiyana) March 29, 2020

Sesiapapun yang kena dugaan macam ni amat berat hendak ditanggung ini kerana yang kena tu si anak kecil hati
ibu ayah mana yang tak susah hati.

Moga kita semua tabah dan sabar banyak banyak dalam menempuh dugaan dari Allah SWT.

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

Sumber : Ohmymedia

Continue Reading

Viral

‘Tak Pernah Tinggal Qiamullail Dan Dhuha’ Dr Dan Babynya M4ut Kem4langan Ada Pesan “Bekerjalah Utk Diri Dan Ummah”

Published

on

By

Semalam negara dikejutkan dengan kes kem4langan m4ut melibatkan seorang doktor perubatan dari Hospital Sultan Ismail Petra  Kuala Krai, Dr Nooranisah Mohd Razali, 31 tahun  apabila kenderaan rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia terb4bas di Kilometer Kampung Renok Baru, Gua Musang.

Beliau menemui aj4l di tempat kejadian selepas terc4mpak keluar dari kenderaan yang terb4bas.

Lebih menyyat hati, bayinya berusia 9 bulan, Mohammad Fitri Yusof Muhammad Hafiz Zulhilmi  turut menemui aj4l di Hospital Gua Musang akibat keceder4an dalaman.

Turut cdera dalam kem4langan ini termasuk pemandu van  Mohd Lazim Abdullah, 6, Dr Siti Salwa  Mohamad Shokri, 38, Syahirah Muhamad Razali, 20, Dr Norazam Mohamad, 34, Dr Linda Laili Ibrahim Shukri, 29, Dr Suzuanhafizan Omar, 32 dan Dr Hazirah Sazali, 33 yang dilaporkan berada dalam keadaan stabil.

Van dari Hospital Kuala Krai ini dipercayai dalam perjalanan ke Hospital Gua Musang bagi menjalankan tugas rawatan berikutan penulran wbak C0V-19.

Kenderaan rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia ini terbbas di Kilometer Kampung Renok Baru, Gua Musang ketika dalam perjalanan dari Hospital Kuala Krai ke Hospital Gua Musang.

Di sebalik kisahnya, ternyata sahabat handai kepada arwh yang mengenalinya berkongsi kisah mengenai dirinya.

Dalam satu catatan fb yang ditulis oleh Ummi Abibah ternyata arwh seorang yang amat baik.

Pernah tanya kak Nisa, bila masa dia berehat memandangkan zaman tu dia masih HO. Berulang alik dari hospital Ipoh, lepas kerja gerak ke Seri Iskandar untuk usrah, meeting dan gerak kerja yang lain. Rumah aku merupakan rumah kedua dia untuk transit.

Dia kata kat dunia ni tempat untuk kita bekerja. Bekerja untuk diri kita, bekerja untuk ummah semampu yang kita boleh.

Nanti di syurga rehatlah sepuas mana yang kita nak.Orang yang tidurnya sedikit dan banyak berfikir tentang ummah. Kerap kali terjaga malam dan nampak kak Nisa tengah qiamullail.

Kalau aku tak ada kes oncall malam tu dia akan ajak qiam sekali. Dhuha tak pernah tinggal, dan akan senyum walaupun aku masak makanan terlebih masin.

Selamat berehat di sisi Tuhan kak Nisa dan baby Yusuf. Berehat sepuas-puasnya. Semangat kak nisa masih ada dalam perjuangan kita. Semoga ganjaran sy4hid untuk Kak Nisa.

Al Fatihah untuk Nooranisah Bt Mohd Razali.

Dr Nooranisah Bt Mohd Razali dan anaknya, Yusof m4ut dalam kem4langan ini

Sementara itu seorang lagi rakan sekerjanya Dr Rabiatul Aida turut berkongsi kenangan.

Hari ni mama oncall di dewan bed4h. Serba tak kena jadinya apabila menerima berita rakan sekerja meningg4l dunia pagi tadi.

Sangat sangat sayu hati ni bila mendapat berita kematian arwah akibat kemal4ngan yang melibatkan van hospital semasa dalam perjalanan untuk melaksanakan tugas.

Tambah sed1h lagi apabila dapat berita bayi arwah turut mengikut ibunya ke ‘sana’.
Menitis air mata terkenangkan arwh dan bayi beliau.

Team doktor doktor dari HSIP ke Hospital Gua Musang atas urusan rasmi. Kes kes pembed4han bakal dibuat di sana bagi mengurangkan kes di sini berikutan musim wabk COV 19 ni di mana hospital kami turut menjadi pusat bagi kes kes COV 19.

Staff staff yang terlibat adalah dari hospital kami dengan rotation berada di sana selama seminggu dan jarak antara dua hospital ni bukannya dekat tau.. lebih kurang 120km.

Ada yang mempertikaikan kenapa arwh turut membawa bayi beliau. Hmmm.. dalam memikul amanah sebagai seorang doktor yang perlu merawat pesakit, arwh juga tidak boleh melepaskan tanggungjawab sebagai seorang ibu.

Itulah doktor. Kami akur, kami menurut perintah walaupun ada bebanan yang tertanggung demi bangsa demi negara.
Ini tanggungjawab kami.
Tanggungjawab anda?

Kami tak minta lebih, kami hanya minta anda duduk diam diam saja di rumah.. Bantu kami dengan berada di rumah supaya pengorbanan kami Tak sia sia.

Jika mama yang ditugaskan ke sana minggu ni, mesti mama pun turut berada dalam van tersebut.
Betul lah, aj4l dan m4ut tak terduga.

Salam takziah buat keluarga arwah Dr Nooranisah Mohd Razali.

‎ Mari sedekahkan Al-Fatihah (dengan bacaan) agar roh arwah di tempatkan di kalangan orang beriman dan beramal
soleh.

Sumber : Remaja.my ,Fb Ummi Abibah

Continue Reading

Viral

Ingatkan Batuk Biasa Saja, Bapa Sayu Bila Lihat Anak Dibawa Menaiki AmbuIans Kerana P0sitif COV-l9

Published

on

By

Hari ini tular di laman sosial video berdurasi satu minit 36 saat menunjukkan seorang budak lelaki dibawa menaiki ambuIans sambil diiringi ahli keluarganya di luar rumah mereka di Bandar Baharu Dato’ Ibrahim Majid, Simpang Renggam, Kluang, Johor.

Susualan vdeo tersebut, Sakiban Ahmad Kadari, 57 telah memberitahu anak lelakinya Nuha Syazwan Sakiban, 13 telah dijangk1ti C0V-l9.

” Sedih melihat anak bongsu dibawa menaiki ambuIans selepas disahkan posit1f C0V-l9, namun saya reda dengan ketentuan Ilahi.

Menurut Sakiban, ada beberapa kakitangan daripada pejabat kesihatan daerah datang ke rumahnya untuk melakukan pemeriksaan empat hari lalu dan bertanyakan ahli keluarga yang mempunyai s1mptom virvs berkenaan.

” Saya memaklumkan bahawa anak bongsu ada mengaIami batuk sebelum dia diminta datang ke klinik berhampiran untuk menjalani saringan.

” Kemudian, semalam saya menerima panggilan daripada pihak kesihatan memaklumkan anak p0sit1f C0V-l9.

” Mereka memaklumkan akan menjemput anak menggunakan ambuIans bagi dibawa ke Hospital Kluang untuk dirawat dan tiba di rumah kami pada jam 10.30 malam tadi,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, dia tidak menyangka anaknya itu dijangk1ti virvs berkenaan kerana Nuha Syazwan hanya mengalami batuk biasa selain tidak dem4m dan ses4k nafas.

” Mula-mula saya ingat hanya batuk biasa kerana dia tidak mengalami dem4m. Namun, saya tetap ada perasaan tidak sedap hati dengan batuk dialaminya.

” Saya bersyukur pihak kesihatan membuat pemeriksaan awal hingga membolehkan kami tahu dia dijangk1ti COV-l9 hasil ujian saringan dilakukan,” katanya.

Anak ada pergi kenduri

Sakiban berkata, beberapa minggu lalu, anaknya itu ada pergi ke masjid berhampiran untuk menunaikan solat Jumaat dan menghadiri kenduri di kampung berdekatan.

” Secara jujurnya saya sendiri tidak tahu macam mana dia boleh dijangk1ti virvs berkenaan. Apa yang saya tahu, dia ada pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat pada 6 Mac dan pergi kenduri pada 14 Mac lalu.

” Anak saya memang rajin membantu dan menghadiri program fardu ain di masjid memandangkan hubungan antara kariah juga akrab.

” Malah dia selalu menemani saya ke masjid, namun pada 6 Mac lalu, saya tidak bersamanya menunaikan solat di masjid kerana sedang bekerja,” katanya.

 

Menurutnya, Nuha Syazwan ada menghubunginya untuk memaklumkan keadaannya yang sedang menerima rawatan di hospital berkenaan.

” Pagi tadi dia ada menghubungi saya dengan nada suaranya yang ceria memaklumkan dia sihat.

” Saya sempat berpesan kepadanya bahawa kami sekeluarga akan sentiasa menghubunginya sama ada melalui panggilan telefon mahupun panggilan video.

” Pada masa sama, kami sekeluarga masih menunggu tindakan susulan daripada pihak kesihatan sama ada akan diarahkan juga menjalani sar1ngan memandangkan ada antara kami (Nuha Syazwan) disahkan posit1f (C0V-l9),” katanya.

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

Sumber : malaysiaunited.my

Continue Reading

Trending