Connect with us

Viral

‘Tak Pernah Tinggal Qiamullail Dan Dhuha’ Dr Dan Babynya M4ut Kem4langan Ada Pesan “Bekerjalah Utk Diri Dan Ummah”

Published

on

Semalam negara dikejutkan dengan kes kem4langan m4ut melibatkan seorang doktor perubatan dari Hospital Sultan Ismail Petra  Kuala Krai, Dr Nooranisah Mohd Razali, 31 tahun  apabila kenderaan rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia terb4bas di Kilometer Kampung Renok Baru, Gua Musang.

Beliau menemui aj4l di tempat kejadian selepas terc4mpak keluar dari kenderaan yang terb4bas.

Lebih menyyat hati, bayinya berusia 9 bulan, Mohammad Fitri Yusof Muhammad Hafiz Zulhilmi  turut menemui aj4l di Hospital Gua Musang akibat keceder4an dalaman.

Turut cdera dalam kem4langan ini termasuk pemandu van  Mohd Lazim Abdullah, 6, Dr Siti Salwa  Mohamad Shokri, 38, Syahirah Muhamad Razali, 20, Dr Norazam Mohamad, 34, Dr Linda Laili Ibrahim Shukri, 29, Dr Suzuanhafizan Omar, 32 dan Dr Hazirah Sazali, 33 yang dilaporkan berada dalam keadaan stabil.

Van dari Hospital Kuala Krai ini dipercayai dalam perjalanan ke Hospital Gua Musang bagi menjalankan tugas rawatan berikutan penulran wbak C0V-19.

Kenderaan rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia ini terbbas di Kilometer Kampung Renok Baru, Gua Musang ketika dalam perjalanan dari Hospital Kuala Krai ke Hospital Gua Musang.

Di sebalik kisahnya, ternyata sahabat handai kepada arwh yang mengenalinya berkongsi kisah mengenai dirinya.

Dalam satu catatan fb yang ditulis oleh Ummi Abibah ternyata arwh seorang yang amat baik.

Pernah tanya kak Nisa, bila masa dia berehat memandangkan zaman tu dia masih HO. Berulang alik dari hospital Ipoh, lepas kerja gerak ke Seri Iskandar untuk usrah, meeting dan gerak kerja yang lain. Rumah aku merupakan rumah kedua dia untuk transit.

Dia kata kat dunia ni tempat untuk kita bekerja. Bekerja untuk diri kita, bekerja untuk ummah semampu yang kita boleh.

Nanti di syurga rehatlah sepuas mana yang kita nak.Orang yang tidurnya sedikit dan banyak berfikir tentang ummah. Kerap kali terjaga malam dan nampak kak Nisa tengah qiamullail.

Kalau aku tak ada kes oncall malam tu dia akan ajak qiam sekali. Dhuha tak pernah tinggal, dan akan senyum walaupun aku masak makanan terlebih masin.

Selamat berehat di sisi Tuhan kak Nisa dan baby Yusuf. Berehat sepuas-puasnya. Semangat kak nisa masih ada dalam perjuangan kita. Semoga ganjaran sy4hid untuk Kak Nisa.

Al Fatihah untuk Nooranisah Bt Mohd Razali.

Dr Nooranisah Bt Mohd Razali dan anaknya, Yusof m4ut dalam kem4langan ini

Sementara itu seorang lagi rakan sekerjanya Dr Rabiatul Aida turut berkongsi kenangan.

Hari ni mama oncall di dewan bed4h. Serba tak kena jadinya apabila menerima berita rakan sekerja meningg4l dunia pagi tadi.

Sangat sangat sayu hati ni bila mendapat berita kematian arwah akibat kemal4ngan yang melibatkan van hospital semasa dalam perjalanan untuk melaksanakan tugas.

Tambah sed1h lagi apabila dapat berita bayi arwah turut mengikut ibunya ke ‘sana’.
Menitis air mata terkenangkan arwh dan bayi beliau.

Team doktor doktor dari HSIP ke Hospital Gua Musang atas urusan rasmi. Kes kes pembed4han bakal dibuat di sana bagi mengurangkan kes di sini berikutan musim wabk COV 19 ni di mana hospital kami turut menjadi pusat bagi kes kes COV 19.

Staff staff yang terlibat adalah dari hospital kami dengan rotation berada di sana selama seminggu dan jarak antara dua hospital ni bukannya dekat tau.. lebih kurang 120km.

Ada yang mempertikaikan kenapa arwh turut membawa bayi beliau. Hmmm.. dalam memikul amanah sebagai seorang doktor yang perlu merawat pesakit, arwh juga tidak boleh melepaskan tanggungjawab sebagai seorang ibu.

Itulah doktor. Kami akur, kami menurut perintah walaupun ada bebanan yang tertanggung demi bangsa demi negara.
Ini tanggungjawab kami.
Tanggungjawab anda?

Kami tak minta lebih, kami hanya minta anda duduk diam diam saja di rumah.. Bantu kami dengan berada di rumah supaya pengorbanan kami Tak sia sia.

Jika mama yang ditugaskan ke sana minggu ni, mesti mama pun turut berada dalam van tersebut.
Betul lah, aj4l dan m4ut tak terduga.

Salam takziah buat keluarga arwah Dr Nooranisah Mohd Razali.

‎ Mari sedekahkan Al-Fatihah (dengan bacaan) agar roh arwah di tempatkan di kalangan orang beriman dan beramal
soleh.

Sumber : Remaja.my ,Fb Ummi Abibah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending