Connect with us

Hiburan

“Saya Dah Janji Depan Kadi, Selepas Cer4ikan Dia Saya Akan Jaga Sampai Hujung Ny4wa” – Cef Wan

Published

on

“Saya simpan janji-janji itu selama 33 tahun!” demikian ikatan yang termeterai antara Datuk Cef Wan dan bekas isterinya, Norhayati Ayub selepas bercerai pada 1986.

Membuka semula kisahnya bersama Norhayati, kata Cef Wan, mengotakan janji-janjinya selepas melafazkan cerai adalah perkara terbaik yang dilakukannya sehingga bekas isterinya itu menghembuskan nafas terakhir pada Mac lalu.

Janji Cef wan, dia enggan bekas isterinya itu hidup melarat selepas dia melepaskannya.

“Memahami hidupnya pernah melalui fasa kesusahan, hati saya tak sampai untuk melepaskan dia macam tu sahaja tanpa menjaga kebajikan beliau.

“Jadi, saya berjanji selepas menceraikannya di hadapan kadi di Kuang yang saya takkan mensia-siakan hidupnya dan akan menjaga kebajikannya sehingga ke hujung nyawanya sampai ke liang lahad.

“Mungkin saya ada perasaan belas kasihan dan empati kepadanya dan tak nak hidupnya melarat apatah beliau adalah ibu kepada anak-anak saya,” ujarnya.

 

View this post on Instagram

With my late x wife Beraya di Sg Koyan with my mother di dalam kenangan. She is by nature a kind, sweet, gentle person. But we were so young when her insanely jealous behaviour had destroyed our 4 yrs marriage. As we were not compatible i decided to end up the marriage. It was a painful ending for both of us emotionally. But i never blame her for that as i understood that she had come from a very poor family life dan jarang bergaul dgn orang. Her life dari kecil is pretty much house work as she come from a family of 14th children. Many also died at early age. She only educated up to standard 3 sekolah agama and had to stopped due to poverty. My marriage was an arrange marriage in a way too between my dad and my grandmother off course with my blessings. I was 22 and she was 19th ketika itu. She really loved me but was also too obsessed of owning me. My mom used to blame me for always spoiling her to the point she felt in secured of loosing me. Until today i still believed the insecurity and inmaturity that had brought our marriage down. Understanding what she has gone through life hati saya tak sampai untuk melepas kan dia mcm tu sahaja tanpa menjaga kebajikan beliau. So i made a promised on the day i divorce her infront of the Kadi in Kuang that i will not ruin her life but to care for her welfare sehingga la ke hujung nyawa nya sampai ke liang lahat itu. So i have kept that promised for 33 years. May be i have alot of compassion and enpathy for her and tak nak hidupnya melarat apa tah lagi beliau ada lah ibu kepada anak2 saya. After that we seen to be better as friends and she respected me and valued me more for always being there for her. I bought her a 3 bedroom apartment just 2 minutes walk on the next block where my penthouse is and every month i make sure she gets rm5,000 or more for her food allowances while i took care of her home,I.D, clothing, travels etc. All she need to do is ask. But she the sort would never ask for anything. Instead i still lavished her with what i can afford. I always tell her anytime nak pergi mana2 ke just tell the driver he would take u. She said…” tak pe Wan saya dah banyak menyusah kan awak.” naik la dia taxi.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Selepas bercer4i selepas empat tahun berkahwin, Cef Wan akui mereka masih berkawan malah membelikan sebuah rumah buat bekas isterinya berdekatan kediamannya.

“Saya belikan dia apartmen yang jaraknya cuma 2 minit dari penthouse saya.

“Setiap bulan saya akan pastikan dia mendapat RM5,000 untuk elaun makan dan saya terus menjaga rumahnya, pakaiannya dan lain-lain.

“Cakap saya apa yang dia mahu dan saya akan mewahkan dia selagi saya mampu,” kata Cef Wan lagi.

Norhayati meninggal dunia di Hospital Ampang akibat komplikasi buah pinggang dan jantung pada 18 Mac lalu.

Sumber : gempak

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending