Connect with us

Semasa

Kena Tahan Masa Roadbl0ck, Dpt Mesej Dari Abg Polis. Sekali PDRM Kena Masuk Campur

Published

on

Roadblock…

Inilah ayat ker4mat yang paling digeruni dikalangan pemandu di jalan raya, nak pulak baru hendak keluar pergi ride dapat pulak info ada roadblock kat depan, terus balik rumah selubung dengan selimut ketakutan…huhuhuhu

SEJAK kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di kebanyakan negeri di semenanjung, pasukan polis giat melakukan sekatan jalan raya (SJR) serta rondaan bagi memastikan rakyat mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Bagi sesetengah orang, pasti wujud perasaan gentar apabila terpaksa melalui SJR kerana bimbang akan ditahan atau disoal oleh anggota polis yang tegas.

Tapi lain pula ceritanya apabila seorang gadis ini tularkan perbualan mesej yang diterima oleh seorang anggota polis yang mena.hannya sebelum ini.

 

Gadis itu beritahu polis terbabit ada mengambil butir-butir peribadinya semasa dita.han polis disebuah sekatan jalan raya.

PDRM Masuk Campur

 

Kejadlan itu menjadi tular di twitter sehingga mendapat perhatian pihak PDRM. PDRM meminta masa dan tempat gadis tersebut dita.han, ini kemungkinan anggota polis terbabit mungkin akan dikenakan tindakan tatatertib.

Rezeki Gadis Ini Selepas Tular Kejadlan Ini

Rezeki nampaknya berpihak kepada gadis ini, sejurus selepas tular kejadian diatas, gadis ini, dipercayai penjual kek 0nline menerima tempahan yang tinggi dan membera.ngsangkan.

Ok admin nak kongsi sikit tips-tips cara nak lepas roadblock

1. Andai kata anda terlalu di kawasan ada roadblock, jangan buat perkara b0doh nak buat pusingan u turn,..apa yang perlu anda buat adalah berdoa, paling simple pun doa dalam hati “Ya Allah ya tuhanku, permudahkanlah urusan ku..” (kalau nak doa lebih efisyen dalam bahasa arab boleh pm admin)

2. Sapa polis dahulu sebelum dia sapa kita dahulu “Assalamualaikum tuan/ Apa khabar tuan/ Selamat malam tuan” paling penting perkataan “tuan” tu jangan ditinggalkan dan kenapa admin suruh kita sapa dulu coz itu tanda kita hormat pada dia…secara psikologinya kat situ kita dah menunjukkan yang kita tak bersalah walaupun dalam wallet kita lesen dah ma.ti…huhuhu..(kat sini jer pegawai polis tu dah sejuk hati)

3. Jangan cuba langsi or tunjuk pandai, apa jua dokumen yang diminta pihak polis beri sahaja atau erti kata lain beri kerjasama…melainkan ada beberapa perkara yang admin akan bagi tahu kejap lagi…ok kat sini andaikata dipersoalkan no plate kecil, jawab dengan tenang “saya baru perasan no plate kecil, kawan ada tegur pagi tadi, nie saya ondway pergi bengkel tukar yang baru, maafkan saya tuan” (tunjukkan rasa kesal dan bersalah)

Kalau ditegur mana side mirror, jawab dengan tenang “maaf lagi sekali tuan, side mirror saya patah jatuh minggu lepas, saya dah oder kat bengkel, tapi makan masa 3 minggu import dari jepun, barang takde ready stock, dah sampai nanti saya pasang secepat mungkin tuan”…

4. Ok ini part paling penting, paling kerap bikers buat kes4lahan iaitu tiada lesen B Full…ini yang admin katakan tadi, bukan semua dokumen anda boleh serahkan melainkan semua dokumen anda tidak tamat tarikh lupus…andai diminta lesen, kalau korang rasa lesen korang bukan B Full atau lesen korang ma.ti, jangan sesekali keluarkan lesen, cakap jer lesen tertinggal kat lagi satu wallet..sebab tak semua roadblock diowang dapat semak dalam sistem samada lesen korang dah ma.ti atau tiada lesen B Full…so rezeki korang kat sini dah boleh lepas tanpa dikenakan saman…

Tetapi jika pihak polis dapat buat semakan yang lesen korang dah ma.ti or tiada lesen B Full, minta maaf sahaja dan katakan anda akan cuba renew secepat mungkin atau ambil kelas memandu dengan kadar segera…ulang maaf tu 3x ok…insyaallah boleh lepas tanpa dikenakan saman sebab korangkan dah buat step no 2 tadi dengan tunjukkan rasa hormat pada dia dan sejukkan hati dia…

5. Roadtax anda pulak ma.ti??? Ini sangat merbahaya, tunjuk salah, tak tunjuk pun salah…kalau anda tunjukkan roadtax anda yang sudah ma.ti, silap-silap 2 saman anda dapat…saman pertama roadtax ma.ti, saman kedua insuran tak cover…tapi kalau tak tunjuk pulak anda boleh dicaj sebagai bawa kenderaan curi coz tiada roadtax…

Apa yang perlu anda buat dalam situasi begini jika roadtax anda sudah ma.ti adalah pada permulaannya elakkan tunjuk roadtax anda, andai pihak polis tidak mencurigai anda dan melepaskan anda dengan perkataan “lain kali roadtax jangan tinggal, bawa sekali” ini bermakna anda sudah boleh dilepaskan tanpa dikenakan saman…

Tetapi kalau dia cakap “Roadtax takde, motor curi ke nie, meh ikot aku ke balai..sekali motor kau aku angkat naik truck” so cepat-cepatlah keluarkan roadtax walaupun dah tamat tempoh…lebih baik kene saman dari motor masuk dalam ye tak….huhuhuhu

6. Walaubagaimanapun, sebenarnya polis nie ada budi bicara, bukan semua dia nak main saman jer…dia pun manusia jugak ada hati dan perasaan…tu sebab admin cakap tadi kita hormat dia, dia pun senang nak lepaskan kita…

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Sumber : trendingsangat.pw

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending