Connect with us

Semasa

Prlekeh Guru Ngajar Bhasa Inggeris Terus Kn Gntung Tugas.Nak Hrp Dia Ckp Mat Saleh Siang Malam Ke – Netizen

Published

on

“Guru ini bangsa Melayu. Lahir dan membesar di negara Malaysia. Nak harap dia cakap English slang macam mat saleh? G1la.”

“Sama macam kau suruh mat saleh yang belajar Bahasa Melayu cakap macam kita cakap. Boleh?” Ini antara komen seorg pengguna fb Mohd Fadli Salleh yg memberi respon

gara gara seorg guru mengajar Inggeris secara Live di Didik TV. Mungkin ini juga ditujukan pada seorg penyampai radio Hitz FM srawak yg tular bila dia mentertawakan

aksi guru Inggeris tersebut.

Kena ga.ntung tugas

Gara-gara memuat naik video Tik Tok memperlekeh seorang guru Bahasa Inggeris di sebuah saluran TV pendidikan, seorang penyampai radio Hitz FM Sarawak menerima kec.man hebat daripada netizen hari ini.

Susulan daripada itu, Pengurus Besar ASTRO Radio Malaysia Timur iaitu Hafiz Nizamuddin dalam satu kenyataan memaklumkan penyampai radio tersebut telah digantung tugas dan pihak pengurusan bakal melakukan siasatan dalaman tentang isu viral tersebut.

Kami minta maaf

HITZ berkomitmen untuk menghiburkan dan memberi maklumat kepada rakyat Malaysia, dan dengan tulus meminta maaf atas isu viral salah seorang penyampai radio kami terhadap sebuah video baru-baru ini.

Kami memandang serius perkara ini, dan akan melancarkan siasatan dalaman mengenai perkara ini. Sementara itu, penyampai tersebut akan digantung tugasnya.

Menurut kenyataan media yang dimuat naik di Facebook itu seluruh warga kerja Hitz Fm memohon maaf di atas kelakuan salah seorang penyampai radio mereka yang bertindak mentertawakan seorang

guru bahasa Inggeris ketika sedang mengajar di saluran TV pendidikan itu.

Oleh itu, mereka memandang isu ini sebagai isu yang serius dan bertindak untuk melakukan penggantungan sementara perkhidmatan penyampai tersebut.

Menerima k.caman

Gara-gara memuat naik video TikTok menggelakkan seorang guru bahasa Inggeris, seorang penyampai radio Hitz FM Sarawak menerima kec.man hebat daripada netizen hari ini.

Video memaparkan penyampai itu mentertawakan aksi seorang guru wanita yang sedang mengajar subjek Bahasa Inggeris untuk saluran DidikTV

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) disifatkan sebagai kur.ng ajar.

Rata-rata netizen tidak bersetuju dengan aksinya kerana berpendapat ada cara lain untuk menegur atau memperbaiki teknik pengajaran guru berkenaan.

“Hitz FM, adakah ini seorang penyampai awak? Sepatutnya memberi pendapat untuk penambahbaikan dan bukannya gelakkan dengan cara begitu.

“Apa yang dia lakukan adalah salah dan memberi contoh yang tidak baik terhadap organisasi anda,” tulis seorang netizen danielhvqeem.

 

Tapi seorg pengguna fb Mohd Fadli Salleh dalam ciapannya mempertahankan cikgu  ini

 

 

Tul.r pasal cikgu bahasa Inggeris yang mengajar di Didik TV dikec.m kerana ada istilah salah, sebutan tak ada slang mat saleh, pronounce kureng dan grammar tak betul.

1Mengajar secara LIVE atau dikonti TV tidak mudah walau untuk mereka yang berpengalaman.

2Bukan semua orang boleh beraksi dengan natural bila tahu ribuan mata bakal memandang. Maka p.nic, kesilapan mudah akan berlaku.

3Guru ini bangsa Melayu. Lahir dan membesar di negara Malaysia. Nak harap dia cakap English slang macam mat saleh? G1la.

Sama macam kau suruh mat saleh yang belajar Bahasa Melayu cakap macam kita cakap. Boleh?

4Beliau guru Sains. Bukan guru English. Keberanian beliau nak tampil ke depan untuk mengajar tu pun dah satu rahmat dan patut dipuji, bukan dik3ji.

5Mata beliau memandang skrip masa mengajar. Kesilapan istilah dan grammar, besar kemungkinan salah dalam skrip yang ditulis. Patut ada pihak professional semak dahulu skrip, patut ada yang proofread sebelum luluskan skrip. Kesilapan dan kelemahan bab ni perlu diperbaiki.

6Objektif pembelajaran adalah subjek Sains. Maka kesalahan sedikit sebanyak grammar sepatutnya tidak menjadi isu pun. Ilmu dapat disampaikan, murid faham, objektif tercapai.

Lain la jika subjek English.

7Dan sekali lagi, jika ada pihak yang mahir dalam Bahasa Inggeris yang proofread skrip dan semak semua grammar dan istilah sebelum rakaman bermula, pasti lebih baik. Grammar yang betul dapat diguna dalam kelas adalah lebih baik walau bukan subjek English.

8Meng.cam, meny1ndir, mem.lukan sesuatu pihak seakan menjadi budaya dalam sesetengah masyarakat kita. Tajuk cerita diperbesarkan, martabat guru diperlekehkan.

Ada pihak guna tajuk “Macam ini level cikgu negara kita?” hanya kerana kes.lahan kecil. Ada salah, tegur melalui saluran yang betul tanpa perlu memalukan dan menjatuhkan martabat sesiapa.

9Percayalah. Dalam menuntut ilmu ini perlu ada keberkatan. Dan keberkatan itu terletak pada redhanya seorang guru. Guru bukan maksum, ada salah. Kesalahan itu perlu ditegur dengan cara yang betul, bukan dijadi bahan gelak ketawa dan dipersenda.

Yang mana hebat sangat mengec.m itu ini, cuba tawarkan diri mengajar secara LIVE atau di TV. Nak juga tengok hebat tara mana sampai kcam macam sempurna sangat ni.

10Buat guru tersebut, anda hebat.

Anda sangat berani. Pedulikan kata-kata negatif netizen. Ambil yang positif dan terus bersemangat untuk mendidik anak bangsa. Saya sangat kagum dan bangga dengan cikgu.

Sekian, terima kasih.

Sumber : ohbulan dan fb Mohd Fadli Salleh

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending