Connect with us

Semasa

‘Takkan La RM1OO Pun Takde Dalam Wallet’ Cashier Didkwa Biad4b Dgn Pelanggan Siap Sndir Tiada Cash

Published

on

Amboi zaman zaman PKP ni macam macam orang dan macam macam perangai.

Terbaru ada cahier sound pelanggan pulak tentang masalah duit nak bayar kerana pelanggan tu ada masalah dengan debit kad.

” Cashier didakwa biad4b dengan customer, siap sindir tiada cash?”

 

Tular di laman fb Niaga Kini  bersama 2 gambar kjdian yang dipercayai berlaku di sebuah premis makanan.

Menurut Niaga Kini, kjdian berpunca apabila seorang pelanggan cuba membuat bayaran menggunakan debit card namun tidak berjaya dan pekerja kaunter telah meminta pelanggan untuk membayar secara tunai.

MsaIah kemudian timbul apabila kebetulan ketika itu pelanggan tidak membawa wang tunai mencukupi.

Bagaimanapun pelanggan menerima respon tidak dijangka dari pekerja kaunter terbabit yang mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya kepada pelanggan.

Seperti yang dikongsikan oleh pelanggan, pekerja tersebut berkata, “Takkan RM100 pun takde dalam wallet!”

Susulan dari kjdian itu, pelanggan terbabit berkongsi perkara itu di media sosiaI bagi menyuarakan ketidakpuasan hatinya dan meminta agar pihak premis perniagaan memahami situasi pelanggan.

” Cik mulut elok sikit ye! Masalah tak boleh guna card adalah masalah korang bukan customer. Mintak maaf je lah elok-elok ada masalah sikit.

” Tak payah marah customer takde cash! Boleh pulak sindir customer ‘takkan 100 pun xde dalam wallet..

” Ye memang dalam wallet aku takde RM100. Yang ada RM5 dan seringgit-seringgit. Start PKP aku dah amalkan NO CASH di tempat awam macam ni. Nasib baik member ada cash “

Sementara itu pihak Niaga Kini berkata, cashier ni kira macam ‘front desk’ kepada sesebuah kedai, pasaraya. Bukan setakat terima duit beri barang, tapi kena pentingkan interaksi dengan customer.

Ingat, setiap apa yang kita buat, bagaimana layanan kepada pelanggan melambangkan syarikat kita, jaga nama baik tempat kita bekerja.

 

 

 

Apa kata warganet

Sementara itu menerusi ruangan komen, rata-rata memberikan respon mengec4m tindakan pekerja terbabit yang disifatkan tidak mesra pelanggan.

Warganet turut berpendapat isu msaIah teknikal kerosakan mesin debit atau kredit kad tidak seharusnya berlaku di premis-premis perniagaan terutama premis terkenal.

Malah kebanyakannya juga telah berkongsi pengalaman serupa apabila turut mengalami situasi sama di mana pelanggan dipaksa membayar menggunakan wang tunai kerana kerosakan mesin kad.

Lebih memaIukan, ada premis diibaratkan seperti kedai kampung tepi jalan apabila tidak menyediakan wang baki.

” Cashier tahun 90 la ni, jangan ingat orang takde cash takde duit oi. Skang zaman digital, kad ajaib jangan pandang sebelah mata..” tulis Rafizan

” Saya baru baru ni nak swipe kat 7e… Tetiba sistem dia tak approved. Pastu dia boleh cakap pulak. “Kak selalunya jadi macam ni baki kredit takde”. Sentap ui customer ramai tengok.. Saya pun cakap… “Ooo yeke”.. Malas nak layan,” luah Kamal.

” Pernah kena kat ken## ##gers Port Dickson. Dah tanya dulu masa tu sebelum masuk makan, boleh bayar guna kad tak, lepas tu dia kata boleh. Bila dah makan semua, masa nak bayar, tiba-tiba dia kata tak boleh bayar. Mesin rosak. Terpaksa pusing PD cari ATM,” kata Pajie.

Jangan pandang rendah

Dulu masa kerja bank, ada akak ni mai bank in dalam asb RM10. Ambil number walaupun ramai dia tunggu. Jangan pandang rendah dia simpan RM10 tu.

Baki account dia hampir penuh ye. Dapat tau pun bila ada sales exec approach dia suruh buat loan asb. Dia jawab dah nak penuh dah asb akak ni.

Buat apa nak buat loan lagi, simpan sendiri je

Cara tanya

Cara casher tanya tu sebenarnya memalukan customer tu, tapi sebagai coustomer, patutnya sebelum membeli, pastikan cukup duit, tanya kalau boleh bayar guna ewallet, pastikan amount dalam ewallet cukup

kredit asiakini

Sumber:FB Niaga kini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending