Treler Itu Yg L4nggar Kerngka Besi Sebabkan Perancah Besi Jatuh Dua2 Laluan.Rupanya Pemndu Treler P0sitif D4dah

KUALA LUMPUR: Pemandu treler yang terlibat dalam kem4langan sehingga menyebabkan perancah besi dalam pembinaan Lebuh Raya Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) runtuh, di Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) didapati positif d4dah.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Zulkefly Yahya, pemandu itu akan dithan reman di bawah Seksyen 15(1) Akta D4dah Berb4haya (ADB) 1952.

“Pemandu treler berusia 40 tahun dan berasal dari Perak itu tidak mengalami sebarang keceder4an akibat kejadian tersebut dan didapati positif d4dah jenis met4phetamine,” katanya dalam satu kenyataan, pada awal pagi Khamis.

Mengulas lanjut Zulkefly berkata, siasatan awal mendapati kemalangan dipercayai berlaku apabila sebuah treler yang melalui Lebuhraya MRR2 telah berl4nggar kerangka besi pada pembinaan di jejantas pejalan kaki.

“Kejadian itu menyebabkan rusuk keluli bersama dengan perancah besi terjatuh di dua-dua laluan Lebuhraya MRR2 dan telah menghempap van yang bergerak dari laluan Ampang menghala ke TBS.

“Semasa kejadian van dalam perjalanan ke sebuah kilang di USJ 1,” ujarnya.

Kejadian itu turut menyebabkan dua dari empat wanita pekerja kilang meningg4l dunia manakala

Dua lagi rakan mereka bersama seorang lelaki yang juga pemandu van mengalami kecederaan.

Tambah Zulkefly, mangsa yang m4ut antaranya Nurina Edwin Abdullah, 47, Norhayati Abdullah, 42.

“Manakala pemandu van Muhd Fairus Mohd Yusof, 47, patah tulang bahu kiri, bengkak pada paru-paru dan mengalami pend4rahan dalam.

“Dua lagi mangsa Zaitun Zainal, 54, cedera pada bahagian kaki sebelah kiri dan seorang lagi mangsa Zakiyyah Yakop, 54, cedera bahagian betis sebelah kiri,” katanya.

Kes berkenaan turut disiasat di bawah Seksyen 44(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Vdeo

https://youtu.be/d3u7XuV9-tk

Sumber : bernama dan astroawani

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*