Home Petua Tips Ini Penjelasan Knapa Anak2 Kapal NanggaIa 402 Tidak Buka Pintu Kcemasan Dan...

Ini Penjelasan Knapa Anak2 Kapal NanggaIa 402 Tidak Buka Pintu Kcemasan Dan Naik Ke Atas Laut. –

463
0

INI BUKAN PARAS DADA ITIK – Saya tertarik baca k0men-k0men Iiar berkenaan ke$ tenggeOamnya kapal seIam milik TNI-AL KRI Nanggala 402. Ada k0men bertanya kenapa anak² kapal tidak berusaha membuka pintu kecmasan serta kenapa tidak cuba berenang ke luar dan naik ke atas.

Bagi menjawab k0men-k0men Iiar ini pertama kita harus faham bahawa sesetengah ntizen tidak pernah mengambil tahu tentang kapal seIam, jauh sekali dnia pertahanan amnya. Jika hal semudah beza antara kaliber peIuru pun mereka tak tahu inikan pula hal-hal lebih teknikal dan mendalam.

Harus diketahui bahawa kapal seIam dicipta untuk menyeIam pada kedalaman tertentu dan kapal seIam tidak mempunyai sebarang pintu kecem4san dan ini bukannya macam Bas Kilang Matsushita warna biru dengan tertulis PINTU KECEM4SAN di belakang badan bas. Bahkan pintu kapal selam berupa hac tu direka supaya berupaya menahan alr laut daripada masuk ke dalam ruang kapal.

Selanjutnya kedalaman dan tekanan. Pada kedalaman 700m adalah mustahiI bagi manusia berenang ke luar. Ini kerana tkanan pada kedalaman 700m dikirakan pada sekitar 70ATM sedangkan tbuh manusia tdak mampu menahan tekanan sedalam itu. Pada tkanan 3 atau 4 ATM pun manusia sudah merasa tekanannya. Tahu tak 700m tu hanya kurang 300m nak mencukupkan 1km? Itu sangat dalam.

Apa jadi jika manusia tetap keluar pada kedalaman 700m dan cuba berenang naik ke atas. MustahiI. Kerana gegendang teIinga akan serta merta pec4h, paru2 berd4rah dan pec4h sebelum sempat manusia sampai ke permukaan laut. Andai kapal seIam terdmpar pada kedalaman 300-400 meter mungkin barangkali boleh difikirkan. Tekanan pada kedalaman 700m bukan semacam kita berenang riang ria di kolam renang paras dada itik sambil diperhatikan dek cik4ro minum air oren, ada payung kecil pada gelas. Bukan.

Persnjataan moden hari ini melibatkan banyak faktor sains dan bukan boleh dik0men secara sesuka hati. Harus difikirkan mengapa begitu begini sebelum ianya layak untuk kita perkatakan dengan hujah yang baik berserta contoh yang baik. K0men sembr0no menunjukkan bahawa kita bukan seorang yang banyak membaca dan tahu apa yang kita k0menkan.

Pun begitu di kesempatan ini saya menyeru wrganet yang membaca p0sting ini agar sama-sama mendoakan buat ketenangan r0h2 mngsa lnsiden ini serta waris-waris mereka dikurniakan kekuatan dalam mengharungi masa yang sukar ini. Malaysia dan Indonesia negara jiran serumpun. Cubit paha kanan paha kiri terasa.

Kredit: Hafiz Ostmann

Wartawan kongsi pengalaman naik dan masuk ke dalam kapal seIam

Kesemua 53 kru KRI Nanggala-40 disahkan terk0rban selepas kapal seIam itu dipercayai pec4h kepada tiga bahagian.

Perkara itu diumumkan oleh Ketua Tentera Nasional Indonesia (TNI), Hadi Tjahjanto.

Katanya, berita menyedihkan itu disahkan berdasarkan bukti-bukti yang ditemukan sepanjang usaha mencari dan menyelamat kapal seiam itu dijalankan sejak Rabu lalu.

Dalma pada itu, wartawan Syahril A. Kadir ada berkongsi catatan ketika pernah menaiki kapal seIam di Melaka

KAPAL SELAM

SAYA pernahlah naik dan masuk ke dalam kapal seIam. FS Ouessant Agosta 70 namanya, tetapi setakat yang dah jadi muzium kat Klebang, Melaka tu jelah.

Kapal seIam tersebut merupakan kapal selam latihan krew-krew Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dulu.

Ia milik bekas Tentera Laut Perancis. Kerja-kerja untuk membawa pulang kapal selam ini dari pengkalannya di Brest, Perancis ini telah dimulakan pada 9 Oktober 2011 sebelum tiba di perairan Melaka pada 12 November 2011.

Apa yang boleh saya katakan, hanya orang yang betul-betul layak dan minat saja yang boleh kerja dalam kapal selam ini.

Keadaannya cukup tidak selesa. Semplt dan terkvrung. Saya hanya mampu berada 15 minit di dalam kapal seIam itu sebelum mengambil keputusan untuk keluar dengan segera.

Melihat keadaan di dalam kapal selam itu saja sudah cukup membuatkan saya ‘Iemas dan sesak nfas’. Kalau saya ditakdirkan bekerja di dalam kapal seIam itu, saya rasa tak sampai seminggu saya akan tender resignation!

Bayangkan pula perasaan krew kapal selam apabila terpksa ‘berkampung’ berminggu, malah berbulan sepanjang pelayaran mereka.

Kapal selam bagi saya ibarat sangkar m4ut yang menunggu masa saja memb4ham siapa saja di dalamya jika tersalah kendali, cuai atau jika berlaku ker0sakan.

Itu belum dikira segala t0rpedo, peIuru dan bahan letup4n yang dibawa bersama.

Sebab itu saya tidak boleh bayangkan betapa dhsyatnya situasi yang terpksa dilalui 53 orang anak kapal selam Indonesia, KRI Nanggala 402 selepas kapal selam itu disahkan tenggeIam semalam.

Nak menitis alrmata saya mengenangkan apa yang menimpa anak-anak kapal ini.

Terbayang-bayang betapa seks4nya mereka bila kapal selam itu mula kehabisan bekalan oksigen atau sekiranya kapal selam itu meIet0p sewaktu berada di dalam lautan yang mengg4nas itu…

Pada Allah kita berserah…saya hiIang kata-kata.

Sujud dan solat sebelum mereka hiIang bertemu Pencipta

KUALA LUMPUR – lnsiden kapal selam milik Indonesia, KRI Nanggala 402 yang membawa 53 kru turut mendapat perhatian rakyat negara ini.

Malah lebih menyayatkan hati terdapat beberapa gambar kru yang menunjukkan sebahagian mereka sempat menunaikan solat di atas badan kapal selam itu yang sedang terapung sebelum ia hiIang.

Rata-rata masyarakat meluahkan rasa sedlh dengan lnsiden yang terjadi apatah lagi pada bulan Ramadan

Kredit tsgt

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jom Like Page Kami Juga Di Facebook
Sumber : https://www.viral.cappucinnolatte.com/

Previous articleBeratus Orang M4ut, Ini 3 Trag3di ‘Mist3rei’ Kapal Selam Yang Pernah M3nggemparkan Dunia
Next articleBapa Meningg4I Di Indonesia & Hnya Lihat Detlk Akhir Menerusi Vide0 Call, Tanglsan Isteri Haziq Hussni Rvntun Jlwa Ramai –

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here