K3rap s4kit kepala sebelum wajah s3nget, pegawai polis wanita terk3jut hid4p s4kit buah pinggang tah4p 5! – “Mulanya saya l4ri sebab tak nak masuk wad” –

BERMULA dengan s4kit kepala, siapa sangka ia rupa-rupanya membawa kepada peny4kit yang serius.

Itulah yang dial4mi oleh wanita ini apabila dia disahkan menghid4p s4kit buah pinggang tahap 5, baru-baru ini.

Menurut wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Syuhada, dia sebenarnya mengal4mi s4kit kepala sejak setahun yang lalu.

“Dalam setahun juga s4kit kepala dan saya sangka ia adalah migr4in. Saya fikir mungkin sebab tak cukup rehat kerana bekerja ikut shif. Selalunya, apabila diser4ng migr4in, saya akan makan ub4t (painkiller) dan tidur.

“Selepas bangun tidur, migr4in tersebut akan hilang. Namun baru-baru ini apabila saya makan ub4t dan tidur, s4kit kepala masih ada walaupun selepas dah tidur,” ujarnya.

Semuanya bermula apabila Syuhada kerap mengalami sakit kepala sejak setahun lalu dan dia hanya mengambil ubat penahan sakit.

Menurut Syuhada, dia kemudian pergi ke klinik dan hasil pemeriksaan doktor mendapati tek4nan dar4hnya tinggi sebelum mengesyorkannya untuk membuat ujian darah bagi mengesan penyakit lain.

Dia bagaimanapun tidak berbuat demikian sebaliknya mengambil ub4t painkiller untuk meredak4n rasa s4kit kepala, sehinggalah secara tiba-tiba sebelah wajahnya menjadi lumpvh atau diser4ng ‘bell palsy’.

“Saya pergi ke klinik swasta namun disaran untuk ke klinik kerajaan sebab ada fisioterapi. Di klinik kerajaan, doktor buat test macam-macam sehinggalah part buah pinggang, bacaanny4 tinggi. Mereka refer ke hospital.

Sebahagian daripada perkongsian Syuhada mengenai kisahnya yang menderita penyakit buah pinggang tahap 5.

“Di hospital, selepas ujian d4rah, doktpr beritahu buah pinggang saya dua-dua dah rosak… dan sekarang berada di stage 5. Katanya sembilan peratus je elok.

“Memang terk3jut sangat dan tak dapat terima sebab tak percaya… iyalah, saya aktif bersukan, tak ada simptom, sihat macam biasa, tiba-tiba dapat tahu s4kit buah pinggang stage 5.

“Mulanya saya lari sebab tak nak kena masuk wad. Namun saya fikir, nanti makin t3ruk, jadi saya s3rah diri. Dalam tiga hari juga kena warded,” ujarnya yang juga seorang pegawai polis.

Bercerita mengenai keadaannya ketika ini, Syuhada berkata dirinya tidak mengalami perubahan yang ketara.

“Nak kata letih, ia berg4ntung kepada pemakanan ubat. Cuma ketika ini saya kena h4dkan pengambilan air… lebih kurang sebotol kecil air mineral saja.

“Kalau terlebih, nanti kaki mesti bengk4k. Jadi doktor sar4nkan untuk kem4m ais untuk mengurangkan rasa dahaga.

Syuhada berkongsi kisahnya di media sosial bertujuan untuk memberi kesedaran mengenai betapa pentingnya mengambil berta hal kesihatan diri.

“Dalam masa yang sama, saya cuba juga rawat4n tradisional. Kalau ikutkan, saya perlu menjalani p3mbedahan untuk men3buk sama ada di leh3r atau perut namun ada beberapa prosedur yang perlu dilalui sebelum itu.

“Saya cuma berharap agar ada sinar untuk pulih semula. Tak sangka juga perkongsian saya viral sebab saya hanya mahu berkongsi pengalam4n sendiri, dan dalam masa yang sama mahu memberi kes3daran kepada orang ramai agar jangan ambil r3meh soal k3sihatan,” ujarnya yang turut menguc4pkan terima kasih kepada netizen yang memberikan kata-kata semangat kepadanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jom Like Page Kami Juga Di Facebook
Sumber : https://www.mstar.com.my/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*