- semasa

Kisah Isteri Kiriman Tuhan. Wanita Ini ‘Hadiahkan’ Suami Buah Pinggang Pada Ulang Tahun Perkahwinan

“ Maaut pun saya sanggup hadapi asalkan suami dapat hidup dengan baik dan sihat” itu luah Rashila Rasid, 37 yang sanggup berkorban mendermakan sebelah buah pinggangnya kepada suami akhir bulan lalu.

Tanpa memimikirkan risiko kesihatan yang bakal dihadapinya jika mendermakan sebelah buah pinggangnya, Rashila yakin “hadiah” yang diberikan tepat tarikh ulang tahun perkahwinan mereka yang ke 15 mereka, 26 Mei ( 2017) bersama Muhammad Azman Zul adalah simbol kasih saying yang tidak terhingga kepada lelaki itu.

Malah Rashila kini berdepan risiko kegagalan buah pinggang sama seperti suaminya jika terdapat komplikasi selepas pembedahan atau buah pinggang sedia ada gagal berfungsi dengan baik.

“ Sepanjang bergelar isteri, tidak pernah sekalipun suami menyakiti hati ini, malah pengorbanan yang dilakukan bagi menyara kami sekeluarga selama ini tiada tolok bandingnya. Saya diberikan kebebasan untuk menjadi suri rumah biarpun saya mampu membantunya menyara keluarga.

“ Saya tak fikir apa-apa langsung sebelum buat keputusan mendermakan buah pinggang biarpun anak masih kecil dan perlukan perhatian daripada kami. Bagi saya, suami adalah tiket saya ke syurga dan tidak ada pengganti yang sama.” katanya ketika ditemui di Anjung Kasih Hospital Selayang.

Menceritakan semula detik cemas dimaklumkan kesihatan suaminya yang kian kronik, tiada perkataan yang boleh menggambarkan perasaan takut Rashila jika terpaksa kehilangan suami dan satu-satunya cara untuk menyelamatkannya adalah melalui pembedahan buah pinggang.

“ Apabila doktor memaklumkan berita buruk mengenai buah pinggang suami, saya menyatakan hasrat mendermakan buah pinggang tanpa bertanyakan persetujuan suami kerana pasti dia akan halang dan lebih rela menunggu penderma lain.”

Saya tak mampu membuang masa dan tawarkan buah pinggang saya untuk didermakan kepada suami. Saya tak sanggup melihat keadaan suami yang semakin teruk dan tidak melakukan apa-apa tindakan” katanya.

Nasib menyebelahi Rashila apabila darahnya sesuai sebagai penderma buah pinggang selain tahap kesihatan yang baik.

“ Doktor memaklumkan saya mungkin sukar hamil selepas melakukan pembedahan ini kerana ia melibatkan antara organ penting dalam tubuh, namun saya redha dan bersyukur dengan apa yang dimiliki sekarang.

“ Saya sudah pasti mahu anak yang ramai, tapi kesihatan suami lebih penting buat masa ini dan apa gunanya saya sebagai seorang isteri tidak dapat membantunya pada saat sukar” katanya yang menetap di Jengka Pahang.

Katanya, dia tidak menyangka doanya selama hampir setahun untuk melihat suami kembali sihat termakbul pada Ramadhan kali ini apabila doktor mengesahkan buah pinggang didermakan bertindak balas positif dalam tubuh suami.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Newsviral

Kredit : ohmymedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *