Home Petua Tips KJ Bagitahu Gol0ngan Ini B0leh Rent4s Negeri Tanpa Surat P0lis

KJ Bagitahu Gol0ngan Ini B0leh Rent4s Negeri Tanpa Surat P0lis

64
0

Kuala Lumpur: Individu yang ingin merentas negeri bagi tujuan janji temu penerimaan v4ksin C0v1d-19 tidak perlu surat kebenaran polis.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi C0v1d-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, penerima vaksln hanya perlu menunjukkan janji temu dalam MySejahtera atau laman web dan khidmat pesanan ringkas (SMS).

Beliau berkata, perkara itu baru saja beliau jelaskan kepada Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Penerima vaksin tidak perlu surat polis. Cukup sekadar menunjuk janji temu dalam MySejahtera atau laman web atau SMS,” katanya dalam ciapan Twitter, malam ini.

Sebelum ini, dibangkitkan dalam sidang media harian Covld-19 oleh Ismail Sabri mengenai kebenaran rentas daerah oleh penerima v4ksin berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam daerah di Selangor.

Berikutan pelaksanaan PKP itu, pergerakan daerah dan negeri tidak dibenarkan kecuali untuk kes kecem4san, kem4tian dan mereka yang bekerja.

Pada 15 April lalu, kerajaan memberi kebenaran merentas negeri kepada mereka yang ingin membawa ahli keluarga atau tanggungan bagi tujuan janji temu penerimaan v4ksin C0v1d-19.

Menerusi kelonggaran itu mereka hanya perlu menunjukkan surat janji temu itu kepada pihak berkuasa di sempadan negeri.

Mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara hari ini menetapkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ke atas 6 daripada 9 daerah di Selangor.

Enam daerah tersebut termasuk Hulu Langat, Petaling, Gombak, Kelang, Kuala Langat, serta Sepang berkuatkuasa 6 Mei hingga 17 Mei.

Tiga daerah lain yang tidak terlibat iaitu Kuala Selangor, Sabak Bernam, dan Hulu Selangor masih dalam PKP bersyarat (PKPB).

Tiada rumah terbuka Aidilfitri tahun ini – Ismail Sabri

Penganjuran rumah terbuka Aidilfitri tidak dibenarkan di seluruh negara tahun ini, maklum Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Ismail Sabri Yaakob.

Aktiviti ziarah kubur juga tidak dibenarkan di kawasan perinatah kawalan pergerakan (PKP) dan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD).

Ziarah hari raya bagi kawasan PKPD tidak dibenarkan.

Bagaimanapun, ziarah hari raya di kawasan PKP dibenarkan pada 1 Syawal, dengan sekatan 15 pengunjung saa yang dibenarkan pada satu-satu mata.

Amalan takbir raya dari rumah ke rumah sempena Aidilfitri tidak dibenarkan di seluruh negara.

Jamuan selepas solat hari raya di masjid dan surau pula tidak dibenarkan di kawasan PKP dan PKPD.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jom Like Page Kami Juga Di Facebook
Sumber : https://www.viralmy.me/

Previous articleBekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan Bersuara Tentang Isu Neelofa Dan Suami
Next article“Tak Hal4l, Dibuat Daripada…” B4tal Temu Janji V4ksin C0vid-19, Ini Respon Syed Saddiq

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here