Home Petua Tips ‘Pend4patan Berapa La Sangat’ – Pentern4k Lembv Terkedv Kna Kmpaun RM15OO Tak...

‘Pend4patan Berapa La Sangat’ – Pentern4k Lembv Terkedv Kna Kmpaun RM15OO Tak Pak4i PeIitup Mvka

67
0

 

” Saya juga mempunyai lapan orang anak yang perlu ditanggung. Saya tiada wang untuk jelaskan k0mpaun itu”

Itu luahan seorang penternak lembu terkjut selepas dikmpaun RM1,500 atas ksIahan tidak memakai pelitup muka ketika sedang memberi makanan kepada lembu di hadapan rumahnya , di sini, pagi tadi.

Dalam kjdian kira-kira jam 11.20 pagi di Kampung Pasir Tok Kambing, Kota Bharu itu, Nik Azman Nik Lah, 56, berada pada jarak kira-kira 10 meter dari rumahnya.

Menurut anaknya, Nik Muhammad Faris, 22, ketika itu bapanya sedang memberi minuman dan makanan kepada haiwan ternakan berkenaan di hadapan rumah mereka.

Beliau juga mengakui bapanya itu tidak memakai pelitup muka ketika kjdian kerana berada dalam jarak 10 meter dari rumah.

” Ketika sedang beri lembu makan, seorang lelaki tidak dikenali datang mendekati bapa untuk bertanyakan sesuatu dan bapa pun menjawab pertanyaannya.

” Pada masa sama, anggota poIis yang berada dalam kereta berhampiran lokasi sempat mengambil gambar bapa bersama lelaki tidak dikenali itu.

” Selepas bapa pergi mengalihkan lembunya, anggota poIis berkenaan datang dan menyerahkan surat k0mpaun kepada bapa atas kesalahan tidak memakai pelitup muka.p

” Bapa saya terkejut melihat jumlah itu kerana bagi kami ia terlalu banyak.

” Apatah lagi bapa hanya bergantung hidup dengan bekerja di kilang perabot, selain menternak lembu,” katanya yang berharap kompaun itu dapat diberi pengurangan.

Penjelasan poIis

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud, mengesahkan kes itu dan berkata k0mpaun yang dikeluarkan kerana penternak terbabit bersama seorang lagi lelaki meInggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana tidak memakai pelitup muka.

” Penternak itu bercakap di tepi jalan tanpa penjarakan sosial, namun seorang lagi lelaki melarikan diri sebaik melihat anggota poIis.

” Isu yang tular mengatakan lelaki ini disam4n ketika hanya bersendirian adalah tidak benar.

” Ini kerana pihak poIis dapat melihatnya dengan jelas sedang berbual dengan individu lain tanpa penjarakan sosial,” katanya.

Sementara itu penternak lembu terbabit, Nik Azman Nik Lah, 58, berkata, dia menerima k0mpaun itu pada pukul 11 pagi ketika berada di tepi jalan sambil melihat dua ekor lembunya sedang makan rumput.

Katanya, ketika itu, dia didatangi oleh seorang penduduk yang menunggang motosikal sambil membawa rumput sebelum menyatakan hasratnya untuk membeli lembu.

” Sebaik sahaja menyedari kereta peronda poIis, lelaki itu terus memecut laju motosikalnya dan meninggalkan saya seorang diri.

” Ketika itu, saya tidak memakai pelitup muka kerana hanya mahu menambat lembu berhampiran rumah.

” Saya terkejut apabila salah seorang anggota poIis meminta kad pengenalan untuk mengeluarkan k0mpaun.

” Saya telah memohon maaf beberapa kali kepada anggota itu, namun tidak diterima,” katanya ketika dihubungi K0smo! hari ini.

Nik Azman berkata, anggota poIis terbabit kemudian menyerahkan k0mpaun berjumlah RM1,5OO dan perlu menjelaskannya sebelum 9 Jun depan.

Katanya, dia amat terkilan apabila poIis tidak menerima penjelasannya yang keluar berhampiran rumah hanya untuk menambat lembu.

” Saya tidak mampu untuk membayar jumlah k0mpaun itu kerana tiada pekerjaan tetap. Saya hanya menternak dua ekor lembu itu untuk dijual pada Hari Raya Aidiladha nanti.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Cepat Berita

Sumber:bharian dan k0smo

Previous articleLama merantau, lelaki ini pulang ke kampung semata-mata nak jadi YouTuber… jangan terkejut kerana pasangannya berusia 75 tahun!
Next articleDakw4an Khairuddin diperiksa di SJR Perasing Bersama Mawar Karim. Ini Pendedahan Pihak p0lis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here