Lelaki Krea Utara yg diekstradisi dari Mlaysia Mncul di Mhkmh AS.Selain Gubah Wang H4ram Rupanya Ada Hal Lain Lagi

WSHINGTON Seorang warganegara Korea Utara yang ditvduh melakukan penggubahan wang h.ram oleh Amerika Syarikat untuk mengelak sekatan Amerika Syarikat (AS) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) disebabkan program s.njata nv.klear negaranya, muncul di mahkamah di sini setelah diekstradisi dari Malaysia.

Jabatan Kehakiman AS mengatakan Mun Chol Myong, seorang ahli perniagaan yang dikatakannya ada kaitan dengan organisasi perisikan utama Korea Utara, Biro Pengint1pan Umum, adalah warga Korea Utara pertama yang diekstradisi ke AS.

Mun muncul di Mahkamah Persekutuan di Washington, yang mana dia didakwa pada Mei 2019 atas enam tuduhan pengubahan wang h4.ram, termasuk k0.nspirasi untuk melakukan pengubahan wang h4.ram.

Dia dit.ngkap di Malaysia pada tahun 2019 setelah AS menuduhnya mencuci wang melalui entiti lain untuk dan mengeluarkan dokumen p4.lsu untuk menyokong penghantaran h4.ram ke Korea Utara.

Mun menafikan tuduhan itu dengan mengatakan dakwaan tersebut bermotivasi politik.

Peguamnya, Michelle Peterson, enggan mengulas mengenai dkwaan itu.

Korea Utara telah memutuskan hubungan diplomatik dengan Malaysia pada Jumaat lalu selepas Mun diekstradisi.

Dakwaan tersebut mengatakan Mun telah pindah ke Malaysia dari Singapura, yang mana dia bekerja dengan sebuah firma bernama Sinsar Trading, yang membeli barang mewah yang dibenarkan seperti minuman keras dan tembakau.

Nilai urus niaga pengubahan wang h4.ram yang dilakukan Mun lebih daripada AS$1.5 juta.

John Demers, penolong Peguam Negara AS untuk keselamatan negara, mengatakan tindakan Mun bertujuan untuk lari daripada sekatan AS dan PBB.

 

Sumber : MalaysiaGazette

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*