Home Petua Tips Sekian lama Isteri Mula Dedah Sikap Sebenar Edika Yusof.’Saya Selalu Terima Panggilan...

Sekian lama Isteri Mula Dedah Sikap Sebenar Edika Yusof.’Saya Selalu Terima Panggilan Dari Wanita’

123
0

” Semua orang sama sahaja, cuma terserah kepada individu sama ada mahu bertanggungjawab ataupun tidak.”

Itu kata-kata dan sumpah setia aktor kacak, Edika Yusof, 53, terhadap isterinya yang tidak pernah dipersia-siakan, biarpun beliau sering kali digo-da wanita lain.

Hatinya tidak sedikitpun tergugat.

Seperti diketahui, siapa mampu menolak kehebatan Edika, suatu ketika dahulu. Bukan sahaja memiliki wajah tampan yang menjadi kegilaan ramai wanita, malah menyusuri populariti menerusi filem Maria Mariana.

Bagi Edika, sebaik ijab kabul dilafazkan dengan pasangannya, Nor Hidayah Yusri, 43, dirinya bertanggungjawab sebagai suami.

Namun, hidupnya diuji ketika Nor Hidayah melahirkan cahaya mata kedua apabila menghidap pnyakit mening1tis hingga menyebabkannya koma, bisu, hilang deria pendengaran selama setahun, diikuti lum-puh separuh badan.

Edika tidak sesekali meninggalkan isterinya, malah terus setia di sisinya hingga mampu mempertahankan bahtera rumah tangga yang dibina selama 18 tahun.

Kesetiaan Edika terhadap isterinya membuatkan ramai mengagumi sifatnya itu. Wajah tampan dimiliki menyebabkan aktor kelahiran Kampung Baru, Kuala Lumpur itu kerap dibandingkan dengan selebriti yang suka bersikap cu-rang terhadap pasangannya.

Bagaimanapun, bapa kepada tiga cahaya mata itu mengakui, kurang selesa apabila dirinya kerap dijadikan bahan perbandingan.

” Sebenarnya, saya tidak gemar apabila ada yang membandingkan saya dengan rakan selebriti lain. Bukan apa, saya kasihan rakan yang menjadi mangsa perbandingan. Soal setia mahupun cu-rang bukan terletak pada rupa paras, tetapi rasa tanggungjawab.

” Cabaran sentiasa, pasangan yang berkahwin umpama dua makhluk asing yang tinggal dalam satu rumah. Tidak akan selalu sependapat dan setiap orang ada masalah tersendiri.

” Bagaimanapun, sebaiknya sah bergelar suami isteri bermakna kita harus menandatangani perjanjian berdepan dengan pelbagai dugaan hidup bersama-sama.

” Perkahwinan ibarat sebuah syarikat, sebaik sahaja bersetuju untuk membina syarikat, daripada tidak ada modal kita sama-sama membinanya hingga berjaya,” katanya kepada BH Online.

Diperkenalkan menerusi filem Pelumba Malam pada 1989, Edika berkata, apa yang penting dalam menjaga keharmonian rumah tangga adalah kejujuran.

Sejak hidup sebumbung dengan isteri tercinta, Edika mendedahkan, dia tidak pernah menyorokkan sebarang rahsia daripada pengetahuan pasangannya.

Malah, katanya, dia tidak pernah menghalang isteri daripada memeriksa telefon bimbit, lebih lagi, tiada rahsia yang perlu disembunyikan.

” Sepanjang berkahwin, saya tak pernah menyorokkan sebarang perkara daripada pengetahuan isteri. Saya akui, cabaran amat besar apabila bergelar pelakon. Sentiasa ada wanita yang cuba mendekati saya.

Sering menerima panggilan daripada wanita

” Sejak mula isteri sak1t, saya sering menerima panggilan daripada wanita. Sampai sekarang masih ada yang menghantar mesej langsung dalam laman sosial, tetapi saya tidak melayannya.

” Ada antara mereka yang berani menghubungi saya, tetapi saya akan menyerahkan telefon kepada isteri untuk menjawabnya,” katanya yang sanggup membotakkan kepala selama bertahun-tahun kerana enggan diganggu.

Pelakon drama Puteri Yang Ditukar dan Pengantin Satu Malam itu berkata, dia melakukan semua perkara termasuklah menguruskan perniagaan percetakan, produk kecantikan dan menguruskan anak-anak bersama isterinya.

” Kerja rumah, memasak, membeli barang, bekerja, segala-galanya dilakukan bersama. Segala kekurangan dalam diri juga diperbaiki bersama-sama.

” Jadi, tiada apa yang perlu disorokkan dengan isteri. Bukan hendak berlagak hebat, tetapi semua ini kuasa tuhan. Cuma selagi boleh elak, saya elak. Ini kerana jika kita cuba sorok sesuatu, lambat laun Tuhan akan tunjuk juga,” kata Edika.

Hasil perkongsian hidup bersama Nor Hidayah, mereka dikurniakan tiga cahaya mata, Nazirul Afiq, 21, Fardeen Nasrulhaq, 17, dan Fereena Nurulhaq, 16.

Bagi Nor Hidayah, tipu jika sebagai isteri tidak merasa curiga. Namun, dia meletakkan sepenuh kepercayaan kepada suami kerana cukup mengenalinya.

” Edika, seorang lelaki yang sangat berterus terang. Jika ada perkara yang tidak kena, dia tidak akan menyorokkan perasaannya.

” Hendak kata tiada risau, sedikit sebanyak tentulah ada kerisauan. Cuma, saya meletakkan sepenuh kepercayaan kerana amat mengenalinya. Suami tidak pandai menyembunyikan perasaannya. Jika tak suka, dia akan berterus terang.

” Jika menyampah dengan seseorang, dia juga akan beritahu saya. Suami seorang yang sangat ‘gentleman’, semua hal dikongsikan dengan saya,” katanya.

Nor Hidayah berkata, dia tahu ramai yang cuma mendekati suami ketika dirinya terlantar. Malah, ada yang menyuruh suami berkahwin lagi.

” Saya tak tahu nak cakap macam mana, tetapi saya tak pernah berputus asa sejak hari pertama sakit. Mujurlah, saya tidak mengalami kemurungan.

” Bagi saya, tiada masa mahu termenung dan meratapi dugaan yang berlaku, sebaliknya, saya lebih memikirkan tanggungjawab terhadap anak-anak.

” Memang pernah terlintas difikiran suruh suami cari pengganti, tetapi mana-mana wanita tentu sukar untuk menerimanya. Tetapi, saya hanya fikir ‘move on’ dan terima sahaja,” katanya.

Sumber : bharian

Previous article[VIDEO] ‘Maafkan Mama Sebab Tinggalkan..’ Kanak-Kanak Nangis Lepas Baca Nota Kiriman Ibu Bikin Netizen Sebak
Next articleWarga Emas Ini Ditinggalkn Kelaparan di Surau Oleh Ahli Kluarga Sendiri. Trbongkar Kisah Sbenar Bila LZS Datang

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here