Home Viral Ajis dan Sudin pernah dihalau P Ramlee dalam pembikinan Pendekar Bujang Lapok

Ajis dan Sudin pernah dihalau P Ramlee dalam pembikinan Pendekar Bujang Lapok

210
0

Ajis dan Sudin pernah dihalau P Ramlee dalam pembikinan Pendekar Bujang Lapok

Allahyarham Datuk Aziz Sattar pernah menceritakan kepada Astro AWANI kisah di mana beliau dan Allahyarham S. Shamsudin dihalau dari set pengambaran filem Pendekar Bujang Lapok.
Allahyarham yang juga dikenali sebagai Pak Ajis berkata demikian ketika menjadi tetamu program Temujanji terbitan Astro AWANI sekitar tahun 2008 yang dihoskan oleh Dino Omar.

Berlajar silat

Menurut Pak Ajis, ketika itu mereka sedang melakonkan satu babak ketika S.Shamsudin menyalakan lilin untuk berjumpa dengan seniwati Allahyarhamah Roseyatimah.“Saya tak tahu apa yang saya dan Sudin dah buat, tapi P.Ramlee tidak boleh menahan gelak sepanjang shooting sampai kami kena halau.

“Esok bila pengambaran disambung semula, selepas satu take, P. Ramlee gelak lagi sampai nak pecah lampu”Mengimbas kembali, Allahyarham memulakan kerjayanya sebagai Pengalih Bahasa di Jalan Ampas.
Walaupun bergaji kecil dari kerja sebelumnya, namun kerana minat yang mendalam pada bidang seni, Allahyarham sanggup.“Satu hari, mereka tak cukup watak extra. Saya cakap, buat apa susah-susah cari, di sinikan ada. Siapa? Tanya mereka. Aku la!” cerita Allahyarham yang kemudiannya diiringi gelak tawa penonton program Temujanji.

Di situlah, bermula kerjaya Pak Ajis sebagai pelakon dan kemudiannya menjadi pelakon utama di dalam filem.Sepanjang hayat, Pak Ajis sering mengagumi P. Ramlee.
Di dalam temubual ini, Pak Ajis ada menceritakan beberapa babak yang disyorkan olehnya kepada P.Ramlee.

Ni caranya

“P. Ramlee seorang yang menghormati orang dan senang menerima pendapat orang lain. Ada beberapa babak yang saya cadangkan diterima olehnya.
“Seperti babak Pendekar Bujang Lapok, babak saya dibaling batu. Itu idea saya. Ketika itu juga P. Ramlee tukar posisi kamera dan rakamkan babak tersebut”
cerita Allahyarham lagi.Di akhir bicara, Pak Ajis yang sememangnya dikenali sebagai seorang yang suka buat orang ketawa, mengucapkan syukur apabila sehingga sekarang, filem-filem lakonan beliau dan rakan-rakan ditontoni ramai.
“Alhamdulillah, sehingga sekarang orang masih sukakan cerita P.Ramlee, orang kenal siapa itu Ajis, Sudin dan Ramlee.
“Itulah yang P. Ramlee katakan, seni kami bukan untuk wang, seni kami untuk masyarakat,

Sesungguhnya permata yang sering membuatkan kita tidak kering gusi ini tiada galang gantinya.
Pak Ajis atau sebenarnya Abdol Azez Bin Satta dilahirkan pada 8 Ogos 1925 dan telah kembali ke rahmatullah pada 6 Mei lalu akibat sakit jantung.

Pada zaman kegemilangannya, Allahyarham berlakon bersama-sama seniman agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dan Allahyarham S. Shamsuddin, sebagai trio Bujang Lapok pada tahun 1950-an.

Antara dialog Allahyarham yang masih diingati ialah menerusi filem Pendekar Bujang Lapok ketika membaca surat biarpun buta huruf.

“Aziz: Sekali syair daa!…Alkisah… Alkisah tersebutlah kisah sang kancil mengadap ke bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Firaun
P Ramlee: Cit!… mana Firaun pakai sultan”

Sumber :Astro Awani

Previous article“Tak apa biar lah kami” sekali Uqasha Senrose luah sesuatu,ada kaitan dengan Kamal
Next article“Anakku yang dimuliakan” adik Rahman sebak terima hadiah arwh ibu senaskah Al Quran,ayat terakhir ibu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here