Home Petua Tips Doktor Pertama Yg Sebar Tentang Penvlaran ‘Kor0nav1rus’ Di Wuhan Hilang.Doktor Ini Tahu...

Doktor Pertama Yg Sebar Tentang Penvlaran ‘Kor0nav1rus’ Di Wuhan Hilang.Doktor Ini Tahu Apa Yang Akan Berlaku Disebabkan V1rus Ini

23232
0

SEORANG doktor di Wuhan, antara yang pertama memberi amaran kepada doktor lain tentang penvlaran wbak kor0nav1rus dialporkan hilang.Ia mencetuskan kebimbangan bahawa dia telah ditahan.

Dr Ai Fen berkata dia berdepan dengan ‘keadaan tak pernah berlaku, menerima teguran sangat k4sar’ daripada pegawai di Wuhan Central Hospital selepas berkongsi gambar laporan pesakit berlabel ‘kor0navirus SARS’.

Gambar itu tersebar secara meluas apabila penyebar maklumat Dr Li Wenliang yang mencetuskan penggera tentang virus itu, yang kini telah membunvh lebih dari 41,000 orang di seluruh dunia.

Dr Li ditegur oleh pihak berkuasa kerana ‘secara tidak sah menyebarkan maklumat tidak benar dalam talian’.

Dr Ai dalam temubualnya dengan majalah di China mengkritik pengurusan hospital kerana menolak amaran awal koronavirus tetapi sejak itu dia belum dapat dilihat, 60 Minutes Australia melaporkan.Selepas program berbentuk siasatan itu disiarkan, akaun Weibo doktor itu berkongsi posting gambar dengan kapsyen ‘Sungai. Jambatan.

Jalan. Jam berbunyi’, lapor RFA.

Dr Ai Fen dilaporkan hilang.

Khabar angin tentang kehilangannya timbul selepas kritikan ditujukan kepada kerajaan China kerana berb0hong dan menutup maklumat penting hampir setiap peringkat mengenai tindak balasnya terhadap kor0nav1rus.

Beijing pada mulanya cuba menutup wbak itu dengan menghvkum doktor yang menemuinya, menafikan ia dapat menjangkiti sesama manusia dan melambatkan ‘lockdown’ di kawasan yang terjejas, sekali gus melenyapkan peluang awal untuk mengawal penyebaran.Kemudian, apabila virus mula tersebar

Parti K0munis menyekat maklumat awam mengenainya dan menyebarkan maklumat lain termasuk tentera AS mungkin merupakan pembawa awal wabak.Dalam temubualnya, Dr Ai juga mengaku ‘kesal kerana tidak bercakap lebih banyak’ selepas empat rakannya, termasuk Dr Li meningg4l dunia semasa memerangi wbak itu.

“Jika saya tahu apa yang akan berlaku hari ini, saya tak akan peduli tentang teguran tersebut. Saya akan beritahu sesiapa saja dan di mana sahaja saya mahu,” kata Dr Ai.

Wawancara itu disiarkan pada Selasa tetapi segera ditarik balik daripada media sosial oleh penerbitnya, Majalah People (Renwu).Pada 30 Disember, Dr Ai menerima laporan pesakit berlabel ‘koronavirus SARS’.

Dia berkata ketika itu dia berpeluh sejuk selepas membaca keputusan makmal beberapa kali.

Dr Ai berkata dia memaklumkan pihak berkuasa hospital mengenai kes itu.

 

Dr Li Wenliang yang mencetuskan penggera tentang v1rus itu.

“Pada petang itu, perkara ini telah dikongsi di banyak tempat dengan tangkapan skrin laporan bulatan merah yang saya buat.“Antara platform perkongsian termasuklah kumpulan chat yang mana Li Wenliang berkongsi maklumat tersebut. Saya fikir sesuatu yang bvruk akan berlaku.”

Dua hari kemudian, dia dipanggil oleh ketua jawatankuasa pemeriksaan disiplin hospital dan dia secara kasar dituduh tidak profesional.

“Saya terkejut.“Apa yang saya buat salah? Mengetahui fakta bahawa v1rus penting ditemui pada pesakit, bagaimana saya nak sembunyi apabila doktor lain bertanya mengenainya?,” katanya.

Ahli Oftalmologi Li Wenliang adalah antara lapan orang yang berkongsi gambar Dr Ai sebelum ditegur oleh p0lis dan dituduh menyebarkan berita p4lsu kerana memberi amaran kepada orang ramai mengenai ‘SARS di pasar makanan laut Wuhan’ di media sosial.

Berusia 34 tahun, dia meningg4l dunia akibat penularan m4ut itu.Tiga doktor lain juga meningg4l dunia akibat penyakit itu semasa memerangi wbak tersebut.

 

Sumber : Mstar

Previous articlePanggil p0lis ‘dvngu’, Wanita 44 tahun diheret ke mahkamah
Next articlePetugas DibaIing Batu, Orang Kampung Sekat Jalan Dan ‘H4Iau’ AmbuIans Mahu Kebumi Jen4zah Pesak1t C19

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here