Home Petua Tips Begitu Rendah Diri Dr Noor Hisham ,Setelah Diiktiraf Antara Tiga Doktor Terbaik...

Begitu Rendah Diri Dr Noor Hisham ,Setelah Diiktiraf Antara Tiga Doktor Terbaik Dunia.Ini Responnya ada kaitan dengan Negara

217
0

Kira-kira dua bulan lalu, tiada sesiapa mengenali ketiga-tiga lelaki berkenaan namun, hari ini nama mereka disebut-sebut.

Sebelum ini Portal China Global Television Network (CGTN) menamakan Dr Noor Hisham dan dua lagi tokoh pervbatan iaitu Dr Anthony Fauci dari Amerika Syarikat (AS) dan Dr Ashley Bloomfield dari New Zealand sebagai ‘wajah paling dipercayai’.

Ketiga-tiga tokoh pervbatan itu menampilkan sisi berbeza dalam waktu membimbangkan dunia ketika ini dengan menyampaikan maklumat dan saranan kesihatan untuk menenangkan orang awam.

“PENGIKTIRAFAN itu bukan untuk saya tetapi untuk negara.”

Itu reaksi Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah selepas beliau diiktiraf setaraf dua lagi tokoh pervbatan, Dr Anthony Fauci dari Amerika Syarikat dan Dr Ashley Bloomfield (New Zealand) sebagai ‘wajah paling dipercayai’ khususnya dalam menangani pandemi1k C0v1id-19 ketika ini.

Beliau berkata, apa yang penting Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bekerja sebagai satu pasukan untuk negara.
“KKM memberikan nasihat (kepada kerajaan) dan pastinya yang membuat keputusan bukanlah saya tetapi sebenarnya adalah Perdana Menteri.

“Contohnya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang melaksanakan adalah Perdana Menteri, kami mengesyorkan namun beliau yang membuat keputusan serta arahan tindakan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media harian C0vi1d-19 di Putrajaya, hari ini.

Dikenali sebagai insan yang merendah diri, Dr Noor Hisham turut mengucapkan penghargaan kepada semua kementerian dan menteri yang bekerjasama dalam pelaksanaan PKP.

Menurutnya, tindakan kawalan sempadan yang tegas juga menyumbang kepada kejayaan PKP supaya orang ramai patuh.

“KKM ucapkan terima kasih kepada Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia dan sebagainya yang gigih mengawal sempadan negara.

“Penghargaan juga kepada mereka dan barisan hadapan kesihatan yang tampil ikhlas bekerja,” katanya.

Agensi berita antarabangsa sebelum ini memetik portal China Global Television Network (CGTN) yang menamakan Dr Noor Hisham, Dr Fauci dan Dr Bloomfield sebagai ‘wajah paling dipercayai’.

Beliau dan dua lagi tokoh perubatan itu mendapat pengiktirafan media China serta menggelar mereka sebagai penyampai kebenaran dan wira dunia.

Reaksi dari warganet

Dr Noor Hisham menyandang jawatan Ketua Pengarah Kesihatan sejak 2013 dan masih menjalankan tugas sebagai perunding kanan dan pakar bedah endokrin di Hospital Putrajaya.

Dr Fauci menjadi penasihat perubatan kepada enam presiden AS serta pernah ‘memerangi’ H1IV/AI1DS, Zika dan Eb0la manakala Dr Bloomfield pula sebelum ini bertugas di United Kingdom dan New Zealand serta pernah menyertai Pertubuhan Kesihatan Sedunia di Geneva.

Dr Fauci dilaporkan bertugas antara 16 hingga 18 jam sehari sejak beberapa minggu lalu dan melayani sesi temubual dengan semua rangkaian televisyen yang ada.

Dr Noor Hisham pula belum pernah gagal membuat hantaran di Twitter dan Facebook walaupun pada lewat malam untuk memberikan maklumat terkini berkaitan situasi C0v1id-19 di Malaysia.

Lebih menarik lagi, hari Dr Bloomfield mengambil cuti rehat menjadi tajuk utama akhbar di New Zealand bulan lalu dengan paparan “Akhirnya Bloomfield Mengambil Cuti Sehari.”

 

Dr Fauci, 79, adalah Pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit AS (NIAD) manakala, Dr Bloomfield, 54, dan Dr Noor Hisham, 56, adalah ketua pengarah kesihatan di kementerian kesihatan negara masing-masing.

Mereka juga bukan menteri kabinet namun, bertanggungjawab untuk menyampaikan perkembangan terkini keadaan semasa pandemi1k Covi1d-19.

Walaupun ada masanya kerajaan bertindak lambat atau mengeluarkan arahan yang mengelirukan, ketiga-tiga tokoh ini akan memainkan peranan untuk memastikan orang awam kekal tenang dengan menyampaikan fakta meyakinkan.

Dr Fauci mengetuai NIAD sejak 1984 dan menjadi penasihat pervbatan kepada enam presiden AS serta pernah ‘memerangi’ HI1V/AIDS, Zika dan Eb0la.

Dr Noor Hisham pula menyandang jawatan Ketua Pengarah Kes1ihatan sejak 2013 dan masih menjalankan tugas sebagai perunding kanan dan pakar bedah endokrin di Hospital Putrajaya.

 

DR Ashley Bloomfield. FOTO Radio New Zealand
Manakala, Dr Bloomfield sebelum ini bertugas di United Kingdom dan New Zealand serta pernah menyertai Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Geneva.

Dr Fauci dilaporkan bertugas antara 16 hingga 18 jam sehari sejak beberapa minggu lalu dan melayani sesi temubual dengan semua rangkaian televisyen yang ada.

Dr Noor Hisham pula belum pernah gagal membuat hantaran di Twitter dan Facebook walaupun pada lewat malam untuk memberikan maklumat terkini berkaitan situasi Covi1d-19 di Malaysia.

Lebih menarik lagi, hari Dr Bloomfield mengambil cuti rehat menjadi tajuk utama akhbar di New Zealand bulan lalu dengan paparan “Akhirnya Bloomfield Mengambil Cuti Sehari”.

Tahniah Dr Noor Hisham

MENTERI Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menzahirkan penghargaan dan penghormatan kepada Ketua Pengarah Kes1ihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah yang diiktiraf oleh China Global Televisyen Network (CGTN) sebagai seorang daripada tiga doktor terbaik di dunia dalam menangani situasi Covid-19.

Ucapan penghargaan itu dibuat Adham menerusi Facebook miliknya, malam tadi dan rata-rata pengikutnya turut mengucapkan tahniah kepada Dr Noor Hisham atas pengiktirafan berkenaan.

Menerusi hantaran itu, Dr Adham turut memuat naik pautan berita laporan CGTN berhubung pengiktirafan diberi kepada Dr Noor Hisham.

“Saya sebagai Menteri Kesihatan Malaysia dan seluruh warga Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berbangga dengan pencapaian KPK.

“Tahniah dari kami semua,” tulisnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : HM

Previous articleSaya Terpinga-Pinga Dan Bingung Untuk Hadam Tentang Apa Yg Berlaku – Puteri Aishah Kongsi Situasi Sebenar
Next article“Lelaki Berpakaian Wanita, Berbu4h Dada” – Ezany Nizariff Buat Laporan P0lis Terhadap Usahawan Kosmetik?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here