Home Petua Tips “You Tak Kenal I Siapa,Aku Nak Cakap Dgn Pengarah Hospital Skg” ,...

“You Tak Kenal I Siapa,Aku Nak Cakap Dgn Pengarah Hospital Skg” , Kluster Kayangan Terus Bi4dap

351
0

Jika suatu ketika kita sering mendengar frontliners memuji sikap kluster tabligh yang sentiasa mengamarahkan wad dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran dan solat berjemaah, tidak banyak songeh bila ujian swab mahu dilakukan, nampaknya isu kluster kayangan terus menjadi buah  mulut frontliners dengan sikap jengkel mereka.

Terkini, seorang doktor, Dr Ahmad Samhan yang bertugas di slah sebuah hospital berkongsi kisah yang boleh kita jadikan pengajaran.

Bagi REMAJA, ingatlah siapa pun kita, apa pun jawatan kita, semua itu datangnya dari Allah SWT.

Kita tak pandai pun, Allah jauh lebih hebat kerana dia menciptakan langit dan bumi. Jauh lebih dari kepandaian kita yang hanya secebis.

Lagi satu apabila terlalu mendongak langit, takut satu hari kita tak sedar kita berpijak di bumi. Kalau mati pun hanya bawa kain kapan, bukan jawatan kerana dalam kubur kita akan jadi tengkorak, habis dimakan ulat.

Baca perkongsian dari Dr Ahmad Samhan ini.

“ You jangan main-main dengan i. You tak kenal siapa i”

“ Berapa kali saya nak terangkan. Encik kena sabar”

“ Oh, you tinggi suara ya? Nama apa? Aku call lawyer. Aku nak cakap dengan pengarah hospital sekarang!”

Bukan senang nak uruskan pesakit yang tak faham bahasa. Semua dia nak cepat. Dah terbiasa dengan layanan VVIP. Dari tadi diperhatikan. Mundar mandir seperti cacing kepanasan.

Suruh duduk dan tunggu giliran tak mahu. Mahu terus dilayan. Padahal ramai lagi orang lain yang datang lebih awal untuk disaring.

Suruh jaga jarak, dia siap ajak member lain vaping sekali. Bukan tak tahu,kawasan hospital tak boleh hisap rokok.

Bila dilarang, “Bukan hisap rokok,vape lah!”

Mereka memang kluster dari kayangan. Tak pernah hidup susah. Tak pernah jadi miskin. Itu yang mendongak ke langit. Lupa nak berpijak ke bumi.

Dah kata jangan keluar negara. Tapi semua penerbangan ke luar negara penuh. Bila pulang bawa virus. Sekarang kerajaan suruh buat saringan dan kuarantin di pusat kuarantin, banyak pula dia komplen. Tandas busuk lah. Bilik takda aircond lah. Makanan tak sedap lah.

Susah nak beri kerjasama. Mereka ini tak perlu ramai. Ada 2-3 orang yang perangai begini dah pening kepala. Rasa macam handle 1000 orang. Hina staff kesihatan macam takda maruah.

Nak tunjuk dia ada cable besar, boleh dapat layanan istimewa. Tolonglah!

Nak aja beritahu covid, “ Weh, kau jangan masuk badan orang kayangan. Jangan masuk badan siapa-siapa pun. Kalau nak masuk juga, kami rela kau masuk kluster tabligh”

Tak pening kepala. Kluster paling mudah beri kerjasama. Walaupun ramai, tapi tak susah nak handle. Mereka dengar arahan. Jaga jarak. Sabar tunggu giliran dan tak merungut.

Ada siap tanya khabar. Tanya doktor dah makan atau belum. Bila kita beri arahan,mereka ikut. Sebab mereka diajar untuk taat.

Bila di kuarantin, ramai staff kesihatan terkesan melihat mereka. Al quran jadi teman. Solat awal waktu. Tiap kali doktor buat rondaan, mereka doakan. Doktor yang letih pun jadi kuat.

Ini luahan salah seorang sahabat saya sebagai frontliner yang menguruskan kluster dari kayangan.

Kami merawat tak kira bangsa,agama dan jantina. Semua sama. Cuma apa kami pinta beri kerjasama. Itu saja.

Sebab virus ini tak kenal siapa. Yang kaya,yang miskin, semua ada risiko untuk kena. Ingat, kita hidup didunia tak lama. Akhirnya, ke tanah juga.

Kongsikan cerita ini pada orang lain sebab masih ramai yang tak beri kerjasama pada petugas kesihatan.

Boleh follow saya, Ahmad Samhan dan set See First supaya tak tertinggal cerita lebih menarik yang saya kongsikan dan boleh dijadikan teladan bersama.

Dr Ahmad Samhanmasih belajar tunduk ke bumi

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

kredit : remaja.my

Sumber : Ahmad Samhan

Previous article“Setia itu tak mudah dilakukan oleh orang yang murahan.” – Bonda Rozita
Next articleGugurnya Air Mata Neelofa Di Live Instagram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here