Home Petua Tips “Kami terpilih untuk dugaan ini” – Lima ny4wa keluarga hilang akibat Covid-19,...

“Kami terpilih untuk dugaan ini” – Lima ny4wa keluarga hilang akibat Covid-19, Aidilfitri disambut ala kadar dengan seribu makna

879
0

“RAYA 2020 membawa seribu makna, pengalaman, pengertian, kesedihan… yang mengubah kehidupan keluarga besar kami, takkan dilupakan sepanjang hayat kami.”

Demikian kata Sharifah Huzaimah Wan Abdul Rahman Al-Edruce, yang mana lima ahli keluarga besarnya menjadi korban akibat wabak Covid-19.

Kisah sedih keluarga yang berasal dari Kuching, Sarawak ini pernah dilaporkan di mStar, selain turut menjadi tajuk utama laman media tempatan kira-kira dua bulan lalu.

Lima ahli keluarga Sharifah Huzaimah yang meninggal dunia adalah nenek saudaranya yang dipanggil Nek Usu Kayah, dua anak wanita tersebut, dan dua lagi saudara maranya.

Malah kedua ibu dan bapanya turut disahkan positif wabak tersebut, semuanya berpunca daripada seorang wanita iaitu rakan sekerja kepada sepupunya, yang pulang dari Itali pada Mac lalu.

Menurut Sharifah Huzaimah, tragedi sedih tersebut benar-benar meninggalkan kesan yang mendalam buat seluruh ahli keluarga besarnya, lebih-lebih lagi ketika Aidilfitri.

Sharifah Huzaimah (kanan) bersama kedua ibu bapa dan seorang ahli keluarga ketika sambutan Aidilfitri tahun lalu.

“Selama saya hidup, dari kecil sehingga dewasa, dari sebelum kahwin sehingga sudah beranak tiga, setiap kali Aidilfitri, rumah pertama yang akan kami pergi ialah rumah mak kepada abah iaitu Nek Ah.

“Walaupun Nek Ah sudah kembali ke Rahmatullah tiga tahun lepas, keluarga abah akan mengadakan majlis tahlil di pagi raya. Rumah kedua, kami akan menziarahi rumah Nek Usu Kayah iaitu adik Nek Ah.

“Namun adik abah, iaitu Sharifah Roziah yang tinggal di rumah Nek Ah, baru sahaja keluar dari pusat kuarantin pada 21 Mei selepas 60 hari dirawat kerana positif Covid-19 bersama-sama dengan anak-anak beliau.

“Manakala Nek Usu Kayah sudah tiada, diikuti Pyzah dan Madi (dua anak Nek Usu Kayah). Tidak mungkin raya kali ini akan sama seperti tahun-tahun sebelum ini,” katanya kepada mStar.

Tambah wanita berusia 38 tahun ini, tradisi tetap seperti bersalam-salaman serta kunjung mengunjung terpaksa dilupakan kerana tidak mahu peristiwa pahit dua bulan lalu berulang kembali.

“Kami sememangnya mengamalkan bersalaman semasa berjumpa dan sebelum pulang dengan setiap ahli keluarga. Cium peluk laga pipi adalah perkara biasa.

“Namun semenjak keluarga kena Covid-19, jangankan nak peluk, nak salam mak abah pun mereka tak izinkan. Sangat sedih tak dapat nak salam dengan orang tua.

“Tapi ini adalah peluang kedua Allah bagi untuk bersama dengan keluarga, kami akan cherish the moment together setakat apa yang boleh,” ujarnya sambil menambah, dia dan adik beradiknya turut melarang ibu bapa mereka menerima tetamu pada tahun ini supaya kekal sihat.

Menurut Sharifah Huzaimah, ibu dan bapanya yang masing-masing pulih sepenuhnya daripada Covid-19 ketika awal Ramadan lalu, kini dalam keadaan yang sihat walaupun berat badan sedikit susut.

Kedua-dua ibu dan bapa Sharifah Huzaimah merupakan bekas pesakit Covid-19.

“Alhamdulillah, mak dan abah semakin sihat walaupun nampak lebih kurus dari dulu. Mak dan abah bersara sepenuhnya dari bisnes mereka ekoran Covid-19 ini.

“Barang mentah dibeli melalui online, dan mak serta abah masih mengamalkan penjarakkan satu meter, pakai topeng dan duduk di rumah saja,” ujarnya yang tinggal berasingan dengan kedua orang tuanya itu.

Sungguhpun tidak dapat menyambut lebaran dengan meriah seperti tahun-tahun sebelumnya, ujar ibu kepada tiga cahaya mata ini, keluarga besar mereka sentiasa berhubung dan bertanyakan perkembangan diri masing-masing.

Ujarnya lagi, apa yang berlaku bahkan menguatkan lagi ikatan kekeluargaan mereka.

“Kisah kehilangan nenek kesayangan dan bagaimana kami handle masalah pada awalnya, sangat memberi impak dan kesan dalam diri kami.

“Dan kami tahu, kami insan dan keluarga yang terpilih untuk dugaan ini. Memori sewaktu mak, abah, ahli keluarga lain semasa di hospital dan pusat kuarantin akan disimpan ketat di ruang ingatan.

Bapa Sharifah Huzaimah pernah dimasukkan ke unit rawatan rapi ketika menerima rawatan bagi wabak Covid-19.

“Begitu juga perihal dugaan-dugaan harian yang terpaksa kami tempuhi telah menjadikan kami lebih rapat daripada biasa.

Walaupun beraya dengan ala kadar, Raya 2020 ini membawa seribu makna,”ujarnya.

Dalam masa yang sama, Sharifah Huzaimah berkata mereka sekeluarga tetap mengenang tragedi yang berlaku sebagai hikamh yang membawa kemanisan dari satu sisi yang lain.

“Dalam menyambut hari kemenangan ini, kita diuji dengan musibah wabak penyakit Covid-19 yang juga merupakan makhluk Allah SWT.

Kemanisan musibah di ambil iktibar dan ujian ini telah membuatkan kami lebih tabah serta sedar bahawa kami hanyalah selemah-lemah manusia dan segalanya ditentukan oleh Allah SWT.

“Hikmah dugaan pada kali ini membolehkan kita bermuhasabah diri serta mendekatkan diri kepada-Nya, menyambut kemenangan hanya semata-mata kerana Nya, dan saling bermaafan sesama keluarga seikhlasnya,”ujarnya mengakhiri bicara.

Sumber : mstar

Previous article“Aku respect Sharnaaz tak mcm ustaz tu nak kawin tapi cer4i yg satu lagi” Netizen
Next articleGambar Raya Sambil Ramas Pvunggung Jadi Ikutan. Ini nasihat padu Cikgu Fadli Salleh

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here