Home Petua Tips Titah Yg Paling Dinantikan. Sultan Johor Terkini Keluarkan Knyataan Mengenai Status Agama...

Titah Yg Paling Dinantikan. Sultan Johor Terkini Keluarkan Knyataan Mengenai Status Agama IIIi Najwa

149
0

” Pada bulan Disember lalu, DYMM Sultan Johor menitahkan JAINJ dan Jabatan Mufti Johor menyiasat status terkini agama wanita yang bernama Illi Najwa  yang dilaporkan berkhwin dengan Kapten Hoki India.

Ianya menjadi topik hangat bila wanita ini memuatnaik dan berkongsi fotonya bersama suaminya di India memaparkan cara yang agak berbeza dari agama Islam.

Disebabkan itu berita mengenai wanita bernama lIIi Najwa Anuar Hussein Saddique yang berkhwin dengan kapten hoki pasukan India, Manpreet Singh Pawar hangat diperkatakan ramai.

Dikatakan pasangan itu menjalinkan hbngn cinta sejak lapan tahun lalu. Majlis resepsi diadakan di kampung halaman Manpreet di Mithapur dekat Jalandhar, Punjab.

Manpreet, 28, mengenakan sut perkhwinan punj4bi yang lengkap dengan serban, sementara lIIi Najwa pakaian pengantin Punjabi ketika mereka bertukar ikrar perkhwinan.

Susulan dari itu timbul persoalan mengenai status agama lIIi Najwa sama ada masih beragama lsIam ataupun tidak sehingga menarik perhatian Sultan Johor.

Terbaru, menerusi status di Instagram, Sultan Johor telah membuat kenyataan terkini berhubung perkara itu.

” SULTAN JOHOR TERIMA MENGADAP MUFTI JOHOR, PENGARAH JAINJ DAN ILLI NAJWA SADDIQUE

” DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar berkenan menerima mengadap lIIi Najwa Anuar Hussein Saddique, yang melangsungkan perkhwinan dengan Kapten Hoki India, Manpreet Singh Pawar pada tahun lalu, yang menimbulkan kontroversi.

” Mengiringi bersama, Mufti Johor, Dato’ Haji Yahya Ahmad dan Pengarah Jabatan Agama lsIam Negeri Johor (JAINJ), Dato’ Haji Md Rofiki Shamsudin yang turut mengadap Baginda Tuanku Sultan di Pejabat Mados, Istana Bukit Pelangi, Johor Bahru pada hari ini (18 Mac).

” Pada pertemuan bersama DYMM Sultan Johor, Dato’ Mufti Johor turut mempersembahkan hasil siasatan Jabatan Agama lsIam Negeri Johor (JAINJ) berhubung status perkhwinan dan keagamaan lIIi Najwa bersama pasangan.

” Dato’ Haji Yahya berkata, siasatan secara menyeluruh telah dijalankan oleh JAINJ dan mendapati lIIi Najwa masih lsIam.

” Pihak JAINJ telah memanggil lIIi Najwa bersama ibunya serta beberapa saksi lain dan keterangan juga diambil daripada mereka.

” Hasil siasatan mendapati lIIi Najwa tidak pernah kIuar dari lsIam, malah pada hari ini beliau (lIIi Najwa) juga hadir bersama kami untuk mengadap Baginda Tuanku Sultan,” katanya kepada Royal Press Office (RPO).

 

 

” DYMM Sultan Johor bertitah, sebagai Ketua Agama lsIam Johor, Baginda bertanggungjawab memelihara kedudukan lsIam supaya sentiasa terpelihara dan dipandang mulia selari dengan Perkara 57 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 dan Perkara 3 Perlembagaan.

” Dato’ Haji Yahya berkata, pendaftaran perkhwinan pasangan itu di Johor Bahru juga kini dalam proses.

” Tiada ada apa-apa masalah untuk didaftarkan perkhwinan mereka dan isu ini juga sudah selesai,” kata kenyataan itu.

Reaksi para warganet

Sementara itu, menerusi ruangan komen rata-rata ntizen meluahkan rasa syukur dengan perkembangan itu dan gembira kerana lIIi Najwa masih beragama lsIam.

” Alhamdulillah..Tuanku DYMM Sultan Johor amat memelihara kesucian agama lsIam di negeri Johor.. Daulat Tuanku!!” tulis Sam.

” Alhamdulillah…syukran Ya Allah t. kasih tuanku….harap suaminya juga sudah masuk lsIam, syarat paling penting untuk berkhwin adalah dua2 sudah lsIam walaupun lain bangsa.. Jangan khwin berlainan agama sebab akibatnya buruk pada zuriat nanti..” tulis Ekudz

kredit : asiakini

Sumber:IG OfficialSultanIbrahim

Previous articleRadin Era FM Keh1langan Ibu.”Bukan Jasad Shj Tapi Hilang Doa Ibu”
Next article[V1DEO] Isteri Menangis Video Call Saat2 Tunggu Bersalin, Sedih Suami Tiada Di Sisi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here