Home Petua Tips Lama Simpan R4hsia, Uji Rashid Akhirnya Ded4h Apa Yang Berl4ku Pada Cico...

Lama Simpan R4hsia, Uji Rashid Akhirnya Ded4h Apa Yang Berl4ku Pada Cico di Program Telekung Talk

69
0

Menerusi program Telekung Talk yang merungkai topik Jawapan atau Ujian? yang bersiaran selama 1 jam di platform Facebook Muhayya Momentum dan serentak di akaun peribadi Datuk Dr Prof Muhaya jam 5 petang semalam (Khamis), penyanyi terkenal dengan lagu Semakin Hari Semakin Sayang itu mengesahkan bahawa Cico bukanlah disihir, sebaliknya telah diracun oleh sekumpulan kawan ketika menghadiri sebuah majlis hari jadi tidak lama dulu.

“Buat pertama kali saya mendedahkan perkara ini secara terbuka. Terdapat pelbagai versi cerita dan desas-desus mengenai keadaan anak saya.

“Sebenarnya Cico bukanlah disihir tetapi diracun oleh rakan-rakannya. Menurut doktor beberapa jenis racun telah dicampur ke dalam gelas minumannya.

“Racun yang diberi itu sebenarnya boleh membunuh dalam masa empat jam, tetapi dengan kuasa Allah SWT, Cico masih diberikan umur yang panjang sampai hari ini,”

Lama Simpan Rahsia, Uji Rashid Akhirnya Dedah Apa Yang Berlaku Pada Cico Di Program Telekung Talk

Tambah Uji lagi, melalui cerita yang disampaikan kepadanya, Cico rebah sebaik minum minuman itu dan ditinggalkan tanpa bantuan. Sehingga kini beliau tidak tahu siapa yang menghantar anaknya pulang ke rumah.

“Saya masih ingat Cico muntah-muntah dan wajahnya dipenuhi darah. Berhari-hari dia terlantar sakit di atas katil. Masa itu saya hanya berserah dan memohon petunjuk daripada Allah SWT.

“Satu hari Cico bangun tetapi dia hanya diam apabila ditanya. Dia tidak kenal saya mahupun anaknya sendiri. Bila ditanya doktor siapa nama, dia jawab Pikee.

“Saya difahamkan racun itu memberikan kesan terhadap otak, organ dalaman dan kotak suaranya. Walau apapun, saya bersyukur Cico sudah semakin pulih, meskipun dia kini mengalami masalah pertuturan, tidak lagi mampu membaca dan menulis dengan baik,”

Lama Simpan Rahsia, Uji Rashid Akhirnya Dedah Apa Yang Berlaku Pada Cico Di Program Telekung Talk

Share on PinterestShare on FacebookShare on Twitter

Sepanjang tiga tahun mendedikasikan hidup untuk memastikan Cico sembuh, banyak perkara memilukan terjadi. Cico tidak lagi mampu bekerja dan Uji sendiri terpaksa menolak tawaran menyanyi kerana terpaksa menjaga Cico.

“Hidup kami memang susah, hanya SWT sahaja yang tahu. Saya, Cico dan cucu, Rindu, pernah dihalau dari rumah sewa dalam keadaan sehelai sepinggang. Kami terpaksa menginap di hotel bajet selama berbulan-bulan.

“Namun ada seorang peminat yang baik hati memberi kami tempat berteduh. Bagaimanapun tahun lalu, atas bantuan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, kami ditempatkan di Projek Perumahan Rakyat (PPR),”

Lama Simpan Rahsia, Uji Rashid Akhirnya Dedah Apa Yang Berlaku Pada Cico Di Program Telekung Talk

Share on PinterestShare on FacebookShare on Twitter

Meksi dugaan yang menimpanya tidak tertanggung, namun beliau percaya berkat menjaga arwah ibunya yang sakit selama dua tahun, banyak membantunya menghadapi saat sukar ini.

Sementara itu, Datuk Dr Prof Muhaya yang juga kelihatan sebak mendengar cerita Uji, merungkai topik “jawapan atau ujian” agar orang ramai sentiasa positif dalam mengharungi dugaan hidup.

“Perkongsian dari seorang ahli sufi, pesanan daripada sorang wali Allah SWT, meminta kita melakukan dua perkara di mana setiap hari kita perlu membaca dan berkaca. Membaca maksudnya di sini melihat keluar kehidupan orang lain. Satu lagi berkaca, di mana ahli sufi mengatakan seorang mukmin itu cerminan kepada mukmin yang lain.

“Kita membaca melihat kehidupan orang lain dan berkaca melihat diri sendiri yang kita panggil introspeksi diri. Apabila kita ada masalah banyak orang akan membaca. Saya jadi macam begini sebab orang ini atau kita panggil mangsa kehidupan.

“Dari segi saintifiknya siapa berada dalam keadaan ini, mereka berada zon sengsara. Cara untuk kita naik ke zon yang atas, kita haruslah berkaca diri di mana kita menerima ujian ini kerana takdir Allah SWT yang sudah tertulis di dalam Luh Mahfuz.

“Kita diberi dua kelebihan boleh melihat dengan mata nafsu dan mata hati. Jika dengan mata nafsu, kita akan merungut dan menyalahkan keadaan. Mata hati pula MasyaAllah, kita berdoa bagaimana ujian ini membuatkan kita lebih dekat pada Allah SWT dan berakhlak baik kepadaNya,” katanya.

Prof Muhaya menambah, apabila seseorang melangkah momen taubat, bersyukur, sabar, redha, mereka telah mencapai tahap lebih tinggi. Maka masa itu kita dapat mempertingkatkan garis sengsara kepada biasa, seterusnya produktif kepada luar biasa.

“Justeru itu bagi sesiapa yang menghadapi apa sahaja masalah anda perlu mengatasinya dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT,”

Sedikit latar belakang mengenai program Telekung Talk kendalian pengacara Abu Talib Husin, ia diperkenalkan semenjak tiga tahun lalu dan pernah menampilkan selebriti popular antaranya Neelofa, Lisa Suruhani, Fazura.

Bagaimanapun edisi Telekung Talk kali ini cukup istimewa kerana ia diadakan bersempena pembukaan butik serta koleksi baharu Muhayya Magical yang bakal dilancarkan secara rasmi pada 2 Januari 2021.

Antara produk yang akan dilancarkan adalah telekung dan khimar, yang di reka menggunakan fabrik berkualiti, dijahit kemas dan cantik, bagi mempersiapkan wanita dalam keadaan sempurna saat menunaikan ibadah solat. Kesemua produk ini boleh didapatkan menerusi www.muhayyamagical.com

Lama Simpan Rahsia, Uji Rashid Akhirnya Dedah Apa Yang Berlaku Pada Cico Di Program Telekung Talk

Share on PinterestShare on FacebookShare on Twitter

Lama Simpan Rahsia, Uji Rashid Akhirnya Dedah Apa Yang Berlaku Pada Cico Di Program Telekung Talk

Pada majlis sama, satu kejutan majlis ulang tahun ke-12 puteri tunggal Cico Nur Fitrah turut diadakan.

Sumber:budiey.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Cepat Berita

Sumber :https://www.dnq.pw/

Previous articleAkhirnya JKM lulus bantuan RM 500 sebulan kepada ibu Ivmpuh yang tular di sosial media
Next article“Nanti Mesti Baby Rajin Pergi Sekolah…,” – Hasrat Wanita Meng4ndung Mengidam Nak Makan Nasi Di Kantin Sekolah Tercapai

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here