Home Petua Tips “Mana Boleh Makan Dakw4t Sot0ng Kan H4ram!” Siti Sarah Dilabel B0d0h, Tak...

“Mana Boleh Makan Dakw4t Sot0ng Kan H4ram!” Siti Sarah Dilabel B0d0h, Tak Tahu Hukvm Agama

54
0

Siti Sarah dilabel b0doh dan tak tahu hukum agama apabila memasak juadah sotong masak hitam.

“Mana boleh makan dakwat sotong kan h4ram!! B0doh betul,” tulis netizen terbabit.


Terkilan dengannya, Sarah meminta suaminya, Shuib untuk bertanya kepada Imam Muda Asyraf.

Menurutnya makan dakwat sotong adalah harus dan bukannya har4m.


“Sarah ini memang tak pandai… banyak nak kena belajar tapi orang yang konon tahu semua benda tak payah la senang-senang nak bod0hkan orang. Jaga adab bila nak cakap. Cuba kalau Sarah b0doh-b0dohkan orang yang Sarah tak kenal, sudah tentu ramai melenting punya.

“Bila Sarah sendiri pun keliru ada teguran macam tu, terus minta tolong Shuib bertanya kepada Imam Muda Asyraf.

“Terima kasih Iman Muda sudi bagi pencerahan. Ha, Iman Muda salah ke? Jangan pula ada yang nak pertikai lagi sebab mufti sendiri ada beri penjelasan kat website dia. Dalam tu boleh baca, hukum makan dakwat sotong adalah harus,” tulisnya di Instagram.

Foto: IG

Iman Muda Asyraf menjelaskan, “Memang kalau ikut Mazhab Shafiʽi dan sebahagian fakwa pun kata dakwat sotong dikategori sebagai najis. Setiap dalam perut binatang sama ada ikan atau apa saja termasuk dakwat sotong adalah najis.

“Cumanya, pandangan-pandangan zaman pada hari ini, antaranya sebahagian ulama contohnya Mufti Wilayah Perseketuan kata tidak haram kerana ia bukan najis sebab dah jadi sebahagian sotong.

“Jadi, untuk selamat kalau sotong itu dimasak terus dengan dakwat harus bersih… tak ada masalah. Kalau beli dakwat sotong asing, kita masukkan… itu kalau boleh dielakkan lebih baik untuk keluar daripada perselisihan pandangan para ulama.”

Sementara itu, Sarah menambah, “Ha, siapa yang cakap bod0h tu? Tak baik tau. Takkan la tahap mufti yang hebat bab agama main suka-suka hati nak jatuhkan hukum kan. Lepas tu ada juga yang forward kat Sarah video penjelasan PU Azman fasal benda ni.


“Jadi lepas ini masaklah sotong masak hitam tenang-tenang… tak payah was-was atau rasa geli. Ada mufti dah jelaskan pun yang dakwat hitam tu dah jadi sebahagian daripada sotong tapi kalau nak faham lagi dengar voice note tu.

“Kita sama-sama belajar okay. Janganlah sebab satu benda tu korang tak setuju terus gelar orang bod0h. Tak baiklah.”

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Cepat Berita

Sumber : https://www.tehtarikkaw.com/

Previous article“Tr4gedi Syawal” – Individu Rentas Negeri Guna Surat Kerja Untuk Beraya Di Kampung, J4ngkiti Keluarga Dengan C0v1d-19
Next article“Pilih Lelaki Tampan Tak Menjamin Kebahagiaan Hidup”- Niena Baharun

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here