Ada Sebab Kangkung Boleh Cegah Kor0navir-us – Dr Noordin Darus

KUALA LUMPUR – SEBELUM ini mungkin ramai yang memandang rendah terhadap sayur kangkung kerana ia dikategorikan sebagai makanan murah dan senang didapati.

Tetapi saranan doktor kesihatan profesional (MBBS), Dr Noordin Darus ketika menghadiri wacana Sinar Harian Siri 155 bertajuk, Kor0na vrus: Adakah kita lambat bertindak?

Agar makan lebih sayuran termasuk kangkung membuatkan ramai mula memberi perhatian kepadanya.

Mana tidaknya, kangkung memiliki khasiat dalam meningkatkan ketahanan badan sekaligus boleh mencegah penul4ran wbak kor0na v1rus yang melanda seluruh dunia ketika ini.

Tapi tahukah anda sebenarnya kangkung yang mudah tumbuh di kawasan berair mempunyai pelbagai khasiat termasuklah mengandungi vitamin A dan vitamin C.

Selain itu, kangkung turut mempunyai pelbagai mineral seperti kalium, kalsium, zat besi dan natrium. Paling penting ia rendah kalori.

Ia bukan sahaja mempunyai rasa yang enak tetapi terdapat pelbagai manfaat jika mengamalkan pemakanannya,


Kangkung mempunyai pelbagai khasiat. 

1 Menjaga kesihatan mata

Kangkung kaya dengan vitamin A yang baik untuk mata anda sebab ia mampu melindungi kornea dan lapisan mata daripada bakteria dan virvs.

Vitamin ini juga dapat meningkatkan penghasilan cecair yang melembapkan deria penghilatan itu.
2 Mencegah diabetes

Pada 2013, pengkaji berjaya menemukan kangkung dapat mencegah diabetes pada ibu hamil kerana ia mempunyai antioksidan yang mampu menghalang pertumbuhan sel-sel diabetes.

3 Melawan ker0sakan hati

Sejak berabad lalu, manfaat kangkung diketahui mujarab untuk melwan kersakan hati dan kajian dalam jurnal Molecules membuktikan ia juga mampu menyembuhkan luka dan radang dengan cepat.

Ini kerana kangkung mempunyai enzim yang akan membersihkan hati dari rcun dan zat yang menyebabkan ker0sakan.

4 Mengatasi anemia

Mineral yang terdapat pada sayur itu juga boleh membantu mengatasi masalah anemia kerana ia tinggi dengan kandungan zat besi dan fostor.

Zat besi penting untuk meningkatkan produksi sel d4rah mer4h dan melancarkan perjalanan oksigen.

5 Mengurangkan risiko penyakit kr0nik

Kangkung tinggi vitamin C dan mampu meningkatkan kekebalan tubuh sekaligus melaw4n ker0sakan sel pada penykit kr0nik seperti jntung dan str0k.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

 

Sumber : mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*