Home Petua Tips PRIHATIN Tambahan, Giliran Madam Lee, Haji Salleh dan Surjit Kaur Untuk ‘Tersenyum...

PRIHATIN Tambahan, Giliran Madam Lee, Haji Salleh dan Surjit Kaur Untuk ‘Tersenyum Sedikit’ Pula

390
0

PUTRAJAYA , 6 April  — Selepas Mak Cik Kiah, hari ini giliran Madam Lee, Haji Salleh dan Surjit Kaur pula untuk

‘tersenyum sedikit’ ketika tempoh mencabar akibat penularan C0VID-19 ini dengan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin

Rakyat (PRIHATIN) Tambahan yang diumum hari ini.

Sepertimana Mak Cik Kiah sebelum ini, watak-watak ini diguna Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai ‘contoh mudah’ untuk menjelaskan jenis bantuan yang boleh diterima mereka dalam pakej tambahan  bernilai RM10 bilion khas untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS).

Contohnya, Madam Lee, pemilik Lee Beauty Saloon, sebuah PKS mikro dengan dua pekerja tempatan yang semuanya bergaji kurang RM4,000, boleh mendapat manfaat subsidi upah tiga bulan berjumlah RM7,200 dan geran mikro berjumlah RM3,000.

“Keseluruhan manfaat yang diterima oleh Madam Lee ialah RM10,200,” katanya dalam perutusan mengenai pakej berkenaan yang disiar secara langsung.

Antara lain, melalui pakej berkenaan syarikat yang mempunyai pekerja tempatan sehingga 75 orang yang bergaji bawah RM4,000 akan menerima subsidi upah RM1,200 bagi setiap pekerja selama 3 bulan.

Antara prihatin tambahan yang diumumkan PM,

Berdasarkan tinjauan Persatuan PKS Malaysia, 82 peratus PKS menjangkakan akan menghadapi kervgian tahun ini kerana tiada pendapatan, manakala 15 peratus pula hanya mencatatkan balik modal.

Perniagaan mereka amat terj3jas. PKS merupakan tunjang ekonomi negara kita. Antara cab4ran aliran tunai perniagaan adalah tidak dapat berniaga sepanjang PKP.

Isu pentadbiran mengh4lang akses segera dalam Pakej Prihatin bagi golongan PKS. Antara yang inisiantif Prihatin Tambahan sejumlah 10 billion untuk meringankan bebanan PKS dan menjamin 2/3 dari pekerja seluruh dunia

1. Peruntukkan bagi subsidi upah akan dinaikkan 5.9 billion kepada 13 billion ringgit. Semua syarikat yang mempunyai pekerja yang bergaji 4 ribu dan kebawah akan diberi subsidi RM600 oleh kerajaan. Bantuan ini akan dikhususkan selama 3 bulan bagi syarikat yang berdaftar dengan SSM pad 1 Januari 2020.

2. Mewujudkan geran khas prihatian 2.1 billion semua syarikat PKS mikro. Syarikat mikro haruslah berdaftar dengan LHDN untuk menikmati manfaat ini.

3. Organisasi peminjam wang berdaftar memberi mamodotirum untuk meringankan bebas PKS.

4. Mengecualikan bayaran sewa kepada perniaga bagi premis yang berkaitan syarikat kerajaan seperti Mara, Petronas serta beberapa syarikat kerajaan negeri.

Apa Pendapat Anda Dah Baca, Jangan Lupa Komen Yang baik baik je. Terima Kasih.

Sumber : Bernama

Previous articleBerita Baik Lagi ” Subsidi upah ditambah RM7.9 bilion ” PERDANA Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin
Next articlePunca sebenarnya 5 sekeluarga jadi k0rban C0vid-19 di Sarawak didedahkan, Rupanya ini yang terjadi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here