Home Petua Tips Perdana Menteri umum pelan pemulihan jangka pendek esok

Perdana Menteri umum pelan pemulihan jangka pendek esok

192
0

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengumumkan Pelan Pemulihan Jangka Pendek esok berikutan pandemik Covid-19 yang menyebabkan banyak sektor terjejas.

Pengumuman itu akan disiarkan secara langsung di stesen-stesen televisyen dan juga media sosial.

Muhyiddin yang kembali ke pejabat hari ini selepas selesai menjalani kuarantin selama 14 hari akan membuat pengumuman itu pukul 3 petang.

Rakyat Malaysia kini sedang menjalani Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat yang akan berakhir Selasa ini.

Namun mengikut penerangan dari Menteri Kewangan ianya berpandukan pada 3 matlamat

Berita Harian pada 2 Jun 2020

Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek yang akan diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, tidak lama lagi akan memberi tumpuan kepada tiga matlamat utama dalam memperkasakan ekonomi negara.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, berkata tiga matlamat itu adalah memperkasakan rakyat (Empower People); melonjakkan perniagaan (Propel Businesses); dan merangsangkan ekonomi (Stimulate the Economy).

Katanya, pelan pemulihan jangka pendek yang dirangka bagi tempoh Jun hingga Disember 2020, akan mengambil kira pendekatan kerajaan bersandarkan kepada empat ciri.

“Pertama, ia mestilah tangkas dan dinamik. Bermakna pelan berkenaan mesti mampu diperbaiki dan diperhalusi secara berterusan, mengikut keperluan semasa serta situasi tidak menentu sepanjang tahun ini.

“Kedua, kerjasama sektor awam-swasta diutamakan. Pelan ini akan merangkumi pelbagai langkah dengan kerjasama seramai mungkin peserta dari sektor swasta, dan bukan sahaja dari syarikat berkaitan kerajaan serta syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLC dan GLIC),” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perkongsian video mengenai pelaksanaan Pakej PRIHATIN di Facebook, hari ini.

Menyentuh mengenai ciri ketiga, Tengku Zafrul berkata, ia akan mengambil kira komunikasi menyeluruh dan capaian meluas membabitkan rakyat dan sektor perniagaan di Malaysia.

Katanya, semua haruslah meyakini pelan pemulihan itu agar rakyat dan perniagaan dapat memainkan peranan masing-masing bagi menjana semula ekonomi Malaysia.

“Kerajaan akan memastikan usaha komunikasi dilakukan secara berterusan. Ketelusan dan keterbukaan adalah penting dalam menjayakan usaha ini.

“Ciri terakhir ialah pendekatan berdasarkan data, di mana pelaksanaan pelan ini adalah berdasarkan data dan statistik agar setiap pencapaian dapat dipantau dan diperhalusi dengan cepat dan tepat.

“Data terkini juga akan dikongsi bersama dengan sektor kerajaan dan swasta, serta agensi-agensi pelaksanaan untuk penambahbaikan yang berterusan,” katanya.

Beliau berkata, Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek adalah ruang untuk semua mengambil peluang baharu yang berbangkit daripada krisis COVID-19 demi pembangunan masa depan negara.

“Insya-Allah, inisiatif yang bakal diumumkan oleh Perdana Menteri akan membolehkan kita mencapai matlamat yang ditetapkan,” katanya.

Sumber : Msiagazette

Previous article“Saya nak Minta Bantuan Selalu Pun Rasa Malu..” Akhirnya Penangan PKP Terpaksa Makan Nasi Berlauk Kicap
Next article‘Mana Papa?’ Lalu Isteri Seb4k Waktu Malam, Anak Mesti Berulang Kali Tanya Arw4h Suami

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here