Home Petua Tips ‘Gel4p Sangat Ke’ Setelah DiTahan JPJ Ini Jawapan Wanita Ini Ada Kaitan...

‘Gel4p Sangat Ke’ Setelah DiTahan JPJ Ini Jawapan Wanita Ini Ada Kaitan Dengan Ayahnya

237
0

“GELAP sangat ke,” tanya seorang wanita apabila kereta yang dipandunya dit4han anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) atas kesalahan cermin gelap.

Pertanyaan spontan wanita terbabit yang juga pelajar sebuah universiti tempatan di negeri itu diajukan kepada anggota JPJ sebaik dimaklumkan anggota terbabit di sekatan jalan raya dalam Ops Khas Motosikal di Jalan Pantai Teluk Ketapang ke Kuala Terengganu berhampiran Maimi Beach, Seberang Takir di Kuala Nerus pada 5.40 petang hari ini.

Wanita berusia 24 tahun dari Pasir Puteh, Kelantan itu mend4kwa kereta berkenaan adalah milik bapanya dan diberikan kepadanya bagi memudahkan dia bergerak selain digunakan untuk pulang ke kampung.

“Ayah memasang cermin gelap kerana bimbang dengan keselamatan saya memandu sendirian ketika pulang ke kampung.

“Saya akur dengan kes4lahan ini dan berjanji akan mematuhi syarat yang ditetapkan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah JPJ Terengganu Zulkarnain Yasin berkata, Ops Khas itu diadakan bagi memastikan penunggang motosikal di laluan berkenaan menunggang mengikut peraturan yang betul seperti memakai topi keledar.

Menurutnya, hasil pemantauan yang dilakukan mendapati ada penunggang motosikal di kawasan berkenaan tidak memakai topi keledar ketika menggunakan lakukan berkenaan.

“Mereka menganggap kawasan berkenaan adalah kawasan kampung dan tidak perlu memakai topi keledar.

“Adalah menjadi satu kes4lahan, sama ada kawasan kampung atau bandar, jika berada di atas jalan raya, pengguna wajib mematuhi undang-undang jalan raya,” katanya.

Beliau berkata, bermula Februari lalu hingga kini, pihaknya mengeluarkan sebanyak 114 saman dengan 71 membabitkan tidak memakai topi keledar dan tiada lesen memandu sebanyak 14 saman.

Katanya, lain-lain kes4lahan adalah membabitkan penggunaan cermin gelap, cukai jalan dan lesen memandu kompeten (CDL) tamat tempoh, tiada perlindungan insuran, tidak patuhi lampu isyarat dan nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi.

Zulkarnain berkata, operasi diketuai Timbalan Pengarah, Mir Khairol Afiizal Mir Idris dibantu Penolong Pengarah Risikan Operasi, Nazrey Hamzah bersama 15 anggota akan terus dilakukan secara berkala di kawasan berkenaan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : hmetro

Previous article‘Ini Bekalan Akhirat Saya’ Pemain Kedah Jadikan Rumahnya Tempat Belajar Al Qur4n Secara Percuma
Next article‘Sefhia Anak Elly Mazlein Menemui Kasih Seorg Ayah’ Elly Mazlein Kini Bahagia Bersama Cikgu Azlan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here