‘Niat Asal Aku S4lah,Aku Tinggalkan Kerana All4h’ Dengan Hati Cekal Hazeman Huzir Tinggalkan Rancangan Popular Motif Vir4l

Pengacara Hazeman Huzir atau dikenali sebagai Haze mengesahkan dia tidak lagi bersama program Motif Vir4l.

Perkara itu disahkan sendiri oleh Haze menerusi akaun Instagram miliknya.

Menurut Haze, program itu banyak mengajarnya dari hal dunia hingga ke akhirat.

“Selamat Tinggal Motif Viral.

“Banyak yang rancangan ni ajar aku. Dari walhal dunia. Ke walhal akhirat.

“Di sini aku alpa dalam kemahsyuran. Di sini aku kejarkan pengiktirafan manusia. Di sini lah aku berambut putih.

“Aku, naik aku sebagai manusia. Punca stre.s aku yang merehatkan aku. Rehat yang berhikmah untuk kembali belajar bertuhan,” tulisnya.

Haze memuat naik foto bersama tiga lagi pengacara lain iaitu Shalma Aina, Syafa Nisa dan Pink Azwan.

Tidak menjelaskan sebab mengapa dia meninggalkan program tersebut, namun Haze memberitahu semua perkara dilakukan olehnya hanya kerana Allah.

“Buat yang tertanya akan punca dan musabab. Kisahnya panjang berjela.
Namun agar ada penutup sebagai pemuas hati:

“Niat asal aku kerjakan MV, kerana dunia. Kerana aku mahu dikenali. Kerana aku nak popular. Kerana aku nak dijulang manusia.

“Niat asal aku itu sudah salah. Makanya, aku kerjakan Motif Viral untuk dunia, aku tinggalkan kerana All4h.

 

 

View this post on Instagram

 

Since takyah Ihram dulu, sebab land Madinah, asalnya nak pakai tshirt hitam, jaket kulit, seluar jeans je tadi. Tapi kang jemaah lain ngata pulak “Awak ni nak pergi jalan-jalan Pavilion ke?” Anyways, just a little bit of old stories I’ve collected from various grandfather stories. Dulu masa zaman takde kapal terbang atuk dan moyang kita akan tulis wasiat dulu sebelum gerak umrah & haji melalui kapal laut. Sebab instead of 2 minggu pergi haji dan umrah macam sekarang, back then the length back and forth can reach up to months. Oleh disebabkan ada yang gerak pakai kapal laut, ada yang meninggal dalam perjalanan. Dan dari yang saya baca selepas selesai urusan jenazah, arwah akan disemadikan ke laut. Yeah I’m being morbid, I know. Aku pun tak tau kenapa aku cerita ni. But my point here is this. In keeping with the traditions in a modern setting, aku ada 2 jenis harta kebendaan. Satu fizikal, satu virtual. Harta fizikal aku wasiatkan pada ahli keluarga. Harta virtual aku wasiatkan pada kalian. Sebagai contoh, penampilan TV, video Youtube, gambar IG dan penulisan Twitter. Kalau apa-apa terjadi, itu lah yang saya tinggalkan buat kalian. Bagaimana anda gunakannya, itu dah jadi hak anda. Tapi saya minta jasa baik kalian. Maka mana saya yang dahulu ada aib, tutuplah aib saya, seperti anda menutup aib sendiri. Ok guys? Iols nak gerak lu. Pape roger. Doakan saya. Assalamualaikum bai. #fromblondetomekah

A post shared by Hazeman Huzir (@hazemanhuzir) on

“Kita jumpa di YouTube Channel Hazeman Huzir. It’s time that I do me. Assalamualaikum,” katanya lagi.

Motif Viral merupakan sebuah program yang merungkai perkara pelik dan viral yang terjadi di Malaysia.

 

View this post on Instagram

 

Selamat Tinggal Motif Viral. Banyak yang rancangan ni ajar aku. Dari walhal dunia. Ke walhal akhirat. Di sini aku alpa dalam kemahsyuran. Di sini aku kejarkan pengiktirafan manusia. Di sini lah aku berambut putih. Jatuh aku, naik aku sebagai manusia. Punca stres aku yang merehatkan aku. Rehat yang berhikmah untuk kembali belajar berTuhan. Di sini lah. Namun dalam kecelaruan aku menggapai ranting Iman yang menipis. Muncul beberapa tetamu beragama. Seperti Ustaz @dr_kamilinjamilin_official @putahaofficial @puazmanofficial dan beberapa tetamu agamawan dan ahli kitab. Tidak sesekali mereka melabelkan aku munafik. Walau fizikal ku nyata sebegitu. Tidak sesekali mereka menegur tatacaraku. Walau cara ku nyata tidak berfitrah. Tapi dakwah mereka kepada aku adalah semata-mata melalui keperibadian mereka. Dan sebagai manusia yang dikurnia akal untuk berfikir, itu sudah memadai. Jadi terima kasih kepada mereka yang disebutkan tadi. Semoga syurga untuk kalian. Dan terakhirnya pesanan kepada sahabat sehidup semati, host @shalmaainaa @nnisa.mo @pinkazwan. Dan Team belakang tabir @eedavogue @hazwanyahya (ramai lagi tak dan nak sebut jangan kecik hati tau ada max nak type kat caption ni) Persahabatan kita, kekalkan. Andai tidak nampak aku di syurga, tarikkan. Yang pasti kita tidak akan putus. Hidup kita bersulam kerana MV. Kekalkan ke Jannah. Insyallah. Kepada penonton MV, aku yang hari ini kerana doa anda. Doakan pula aku istiqamah. Buat yang tertanya akan punca dan musabab. Kisahnya panjang berjela. Namun agar ada penutup sebagai pemuas hati: Niat asal aku kerjakan MV, kerana dunia. Kerana aku mahu dikenali. Kerana aku nak popular. Kerana aku nak dijulang manusia. Niat asal aku itu sudah salah. Makanya, aku kerjakan Motif Viral untuk dunia, aku tinggalkan kerana Allah. Kita jumpa di YouTube Channel Hazeman Huzir. It’s time that I do me. Assalamualaikum.

A post shared by Hazeman Huzir (@hazemanhuzir) on

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber : gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*