Home Viral Juri pening menilai P.Ramlee sekali Juri sepakat dengan anugerah ini

Juri pening menilai P.Ramlee sekali Juri sepakat dengan anugerah ini

128
0

JURI PENING MENILAI P.RAMLEE?

Juri pening menilai P.Ramlee sekali Juri sepakat dengan anugerah ini

Pada 14 hingga 19 April 1963, telah diadakan Festival Filem Asia buat kali ke -10 di Tokyo. Buat kali ke empat Tokyo terpilih menjadi tuan rumah untuk mengajurkan sebuah festival filem yang sangat betprestij di peringkat Asia.

Delegasi dari Malaya – Singapura diwakili oleh P.Ramlee wakil tunggal dari Shaw Brothers manakala Hussain Haniff, Latifah Omar, Roseyatimah, Wahid Satay dan Rahmah Ali mewakili Cathay-Keris. Antara filem Melayu yang bertanding di festival filem itu ialah Ibu Mertua Ku (P.Ramlee), Labu Labi (P.Ramlee), Chuchu Datok Merah (M.Amin), Masok Angin Keluar Asap (Hussain Haniff) dan Bayangan Di Waktu Fajar (Usmar Ismail).

P.Ramlee turut dicalonkan dalam ketegori Pelakon Lelaki Terbaik melalui filem Ibu Mertua Ku tetapi beliau telah tewas di tangan salah seorang pelakon dari Seoul iaitu Kim Seung Ho melalui filem Romance Gray. Sahabat P.Ramlee dari Jepun Toshiro Mifune juga turut dicalonkan tetapi turut sama tewas. P.Ramlee tidak kecewa dengan kekalahannya itu cuma beliau mengatakan jikalau pihak juri dari Indonesia mengundi beliau dengan memberi dua mata sudah cukup untuk membuatkan beliau menang Anugerah Pelakon Lelaki Terbaik. Akan tetapi filem Ibu Mertua Ku berjaya memenangi anugerah Sinematografi Terbaik (Hitam & Putih) melalui A. Bakar Ali.

Setelah selesai semua penyampaian anugerah tersebut, salah seorang dari juri yang ada telah meneliti filem Ibu Mertua Ku. Beliau merujuk di atas kemenangan filem itu melalui Sinematografi Terbaik (Hitam & Putih).

Ini Kassim Selamat

Apabila beliau teliti sedalamnya tentang filem itu, beliau mendapati filem ini sangat berbeza dengan filem-filem lain yang turut menyertai festival pada edisi itu. Mengapa insan yang bernama P.Ramlee ini terlibat hampir keseluruhan proses pembikinan filem ini. Beliau Pengarah, Pelakon, Penggubah Lagu, Penyanyi dan Penulis Lakon Layar untuk filem ini. Perkara tidak pernah berlaku katanya dalam sejarah industri seni di asia malahan di dunia pada ketika itu.

Lantas juri itu tadi telah mengutarakan perkara ini kepada kesemua juri-juri yang lain. Di masa itu juga telah diadakan perbincangan “kilat” sesama juri untuk menentukan apakah pengiktirafan yang patut diberi kepada seorang insan yang bernama P.Ramlee melalui filem Ibu Mertua Ku.

Ketika perbincangan itu berlaku juga perselisihan pendapat dalam kalangan juri. Tetapi perkara ini dapat diselesaikan dan menemui titik persamaan. Semua hadirin yang hadir pada ketika itu ternanti nanti apakah yang dibincangkan oleh semua juri pada masa itu.

Akhirnya, 12 juri yang mengadili festival pada edisi kali itu telah sepakat dan sebulat suara memberi anugerah dari Golden Harvest Award : Most Versatile Talent kepada P.Ramlee kerana kemampuan ajaibnya dalam filem Ibu Mertua Ku.

Semua para hadirin yang hadir telah memberi “standing ovation” kepada P.Ramlee termasuk bintang filem hindi yang terkemuka pada masa itu Raj Kapoor. Beliau mengatakan “He’s deserve it” (merujuk kepada P.Ramlee) kepada wartawan yang menemubual beliau.
Anugerah ini satu-satunya ada pada P.Ramlee dan tidak pernah lagi dipertandingkan di mana mana anugerah seni dalam dunia selepas P.Ramlee menerimanya dari dulu sehingga sekarang.
HANYA PADA P.RAMLEE SAHAJA

Salah satu komen netizen

P Ramlee adalah bintang melayu tersohor yg tiada tandingan  Sedih, tengok dalam channel History,wartawan melayu perlekehkan dn hina P Ramlee Kerajaan pula tak pandang langsung kehidupan P Ramlee yg susah ketika itu Inilah sikap bangsa melayu tuan tuan dngki dengan kejayaan P Ramlee sbb P Ramlee tu melayu. Selepas P Ramlee meninggal barulah terhegeh hegeh nk kenang jasa P Ramlee Harap bangsa melayu berubah

Teks : HAR
Sumber :
Kenangan Abadi P.Ramlee – Ramli Ismail
Kisah Hidup Seniman Agung – Abdullah Hussain
Erti Yang Sakti – Tun Ahmad Sarji
Singapore Cinema – Raphael Millet
Credit :repair gambar lama

Previous article“Aslam lemah,Marissa datang kejar balik” sekali Aslam buat pendedahan
Next article“Kalau anak anak artis suruh diam” netizen sound Umie Aida,rupanya Umie muatnaik benda ini

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here