Home Petua Tips Penerbit drama nak sh0oting,PRESIDEN Persatuan PP Filem Malaysia mula bersuara

Penerbit drama nak sh0oting,PRESIDEN Persatuan PP Filem Malaysia mula bersuara

252
0

PRESIDEN Persatuan Pekerja Profesional Filem Malaysia (Profima) Kapten (K) Khir Mohd Noor menyeru syarikat-syarikat produksi untuk patuh kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang kini masuk fasa ketiga dan dilanjutkan sehingga 28 April ini.

Khir ketika dihubungi berkata, situasi krisis yang berlaku sekarang menghentikan operasi banyak sektor dan bukan hanya menjejaskan sektor seni dan perfileman sahaja.

“Bagi saya, kita semua patut bersabar sekejap. Dalam krisis Cvid-19 yang berlaku dan menyebabkan kerajaan mengumumkan PKP ini bukan menjejaskan sektor seni dan perfileman sahaja, tetapi juga sektor lain termasuklah perniagaan dan sebagainya.

“Bukan kita sahaja yang terkena. Jadi, saya menyeru supaya kita semua patuh kepada PKP yang dikeluarkan kerajaan kerana ini penting untuk mengelakkan sebarang risiko kepada mana-mana individu,” katanya kepada Harian Metro.

Ujarnya, jika aktiviti penggambaran diteruskan juga dalam tempoh PKP ini, ia akan merisikokan banyak pihak kerana kerja-kerja lakonan tidak akan mampu mengikut syarat penjarakan sosial seperti yang sepatutnya.

“Kalau penggambaran dijalankan, produksi selalunya dalam kuantiti yang ramai. Di lokasi pula, bagaimana pelakon nak berdialog? Kalau babak yang memerlukan pelakon duduk dekat, bagaimana?

“Untuk kru belakang tabir pula, kalau beramai-ramai dimuatkan dalam van untuk ke set penggambaran, bagaimana nak lakukan penjarakan sosial?

“Saya sendiri maklumkan kepada kru-kru bahawa kita semua tak boleh hanya berfikir tentang diri kita sahaja, tetapi perlu pentingkan keselamatan keluarga. Kita tak nak bila balik ke rumah, turut bawa balik penyakit,” katanya.

Sehubungan itu, Profima selaku persatuan turut bersedia menyalurkan sumbangan kepada pekerja-pekerja belakang tabir yang memerlukan.

“Kru-kru ini, kebanyakannya pekerja bebas. Kalau tak ada kerja, tak ada gaji. Disebabkan itu, Profima membantu memberikan sumbangan barangan keperluan asas kepada mereka yang memerlukan.

“Setakat ini, kita dah agihkan 2,000 bekalan barangan keperluan dan bantuan ini akan disalurkan lagi sehingga PKP ini tamat. Inshaa-Allah, dalam masa terdekat sebelum Ramadan, kita akan agihkan lagi,” katanya.

Khir juga menyeru penerbit-penerbit atau badan korporat yang ingin turut serta untuk bersama-sama memberikan sumbangan kepada kru-kru produksi memerlukan.

“Kepada rakan-rakan penerbit atau badan korporat yang ada rezeki lebih dan ingin membantu memberi sumbangan, anda boleh turut serta. Setakat ini, ada individu yang berikan barangan keperluan dan ada yang berikan wang untuk kami belikan barang.

“Inilah masanya untuk kita sama-sama saling membantu antara satu sama lain. Tanpa kru-kru dan pekerja belakang tabir, siapalah penerbit dan pelakon,” katanya.

Sebelum ini PENERBIT Fadzil Teh memohon kerajaan membenarkan syarikat-syarikat produksi kembali menjalani penggambaran dengan bersyarat dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilanjutkan sehingga 28 April ini.

Fadzil berkata, kerajaan boleh meletakkan beberapa syarat yang wajib dipatuhi bagi memastikan penggambaran berjalan dengan lancar dan tidak berisiko dengan pandemik Covid-19,” katanya.

Fadzil yang juga pemilik syarikat produksi Zeel Production Sdn Bhd berkata, contoh peraturan yang boleh ditetapkan adalah dengan memastikan penggambaran tidak dijalankan di tempat tumpuan ramai.

“Mungkin boleh senaraikan beberapa peraturan contohnya tidak dibenarkan menjalankan penggambaran di tempat tumpuan orang ramai. Selain itu, pihak produksi juga mesti menepati syarat seperti kebersihan diri dan sebagainya,” katanya.

Sumber : hmetro

Previous articleC0VID-19: Bukan masa untuk cari siapa popular – Dr Mahathir
Next articleHanyut bila dgn boss di pejabat sampai lupa status sebagai isteri. Mula tersedar bila anak dekat rumah kerap sakit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here