Home Petua Tips Sudah M4buk,Tmbuk Dan Baling Kerusi Pula Pada Polis.Akhirnya Did4kwa di Mahkamah

Sudah M4buk,Tmbuk Dan Baling Kerusi Pula Pada Polis.Akhirnya Did4kwa di Mahkamah

1176
0

Seorang pengurus kelab malam dihadapkan ke dua Mahkamah Majistret di sini hari ini, atas empat pertuduhan termasuk memandu dalam keadaan m4buk, menumb0k polis serta membaling kerusi terhadap penjawat awam itu.

Leng Kar Loon, 38, bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Puteri Nursheila Rahimi dan S. Mageswary.

Di hadapan Majistret Puteri Nursheila, bapa kepada dua anak itu didakwa memandu kereta jenis Toyota Avanza di bawah pengaruh aIk0hol yang mana kandungan aIk0hol di dalam badannya didapati sebanyak 200 miligram (mg) bagi setiap 100 mililiter d4rah (ml) berbanding had ditetapkan 80 mg bagi 100 ml d4rah.

Dia dituduh melakukan keslahan itu di Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) berdekatan Bulatan Bilion, Cheras di sini pada 1 pagi, 21 Mei lepas, mengikut Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hukum4n denda minimum RM1,000 dan tidak lebih RM6,000 atau penj4ra maksimum 12 bulan serta lesen memandu percubaan dibatalkan jika sabit kes4lahan.

Pegawai Pendakwa Inspektor Abdullah Khazali menawarkan jaminan RM8,000 dengan seorang penjamin, manakala peguam Tan Kian Peng yang mewakili tertuduh memohon jaminan minimum kerana anak guamnya yang berpendapatan RM2,500 sebulan menanggung dua anak berumur 10 dan 20 tahun.

Majistret Puteri Nursheila membenarkan jaminan RM4,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 1 Julai untuk sebutan semula kes bagi serahan dokumen.

Di hadapan Majistret Mageswary, Leng mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan.

Dia didakwa melakukan kekerasan jen4yah terhadap anggota polis trafik, Lans Koperal Mohd Radhie Md Yatim, 37, dengan menumb0knya sehingga menyebabkan kecederaan terhadap penjawat awam mengikut Sksyen 323 Kanun Kesksaan yang memperuntukkan hukuman penj4ra maksimum setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, dia dituduh melakukan kekerasan jen4yah terhadap anggota polis sama dalam menjalankan tugas dengan membaling kerusi kepada mangsa mengikut Sksyen 353 Kanun Kesksaan yang boleh dihukum di bawah sksyen serupa yang memperuntukkan hukuman penj4ra maksimum dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Dia juga didakwa berkelakuan rusuh dan tidak senonoh terhadap mangsa sama mengikut Seksyen 90 Akta Polis 1967 dan boleh dihukum di bawah seksyen serupa yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM500 atau hukum4n penj4ra maksimum enam bulan atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Dia didakwa melakukan ketiga-tiga kesalahan itu di Bilik Penguat Kuasa Balai Polis Trafik, Jalan Tun H.S. Lee di sini, pada 1 pagi, 21 Mei lepas.
Timbalan Pendakwa Raya Hanis Anisha Jamilludin menawarkan jaminan RM8,000 dengan seorang penjamin bagi ketiga-tiga pertuduhan, manakala Tan memohon jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin bagi ketiga-tiga pertuduhan dan menetapkan 21 Julai untuk sebutan semula kes.

Sumber : Bharian

Previous articleW4bak Covid-19 dijangka berakhir 14 Julai
Next articleRayuan permohonan BPN diumum, Ini berita baik di kongsi Menteri Kewangan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here