Home Petua Tips Pusat mengaji percuma tenggel4m, 10,000kg talapia dan ternakan ayam tak ada seekor...

Pusat mengaji percuma tenggel4m, 10,000kg talapia dan ternakan ayam tak ada seekor pun selamat – “Inilah uji4n bes4r kami”

77
0

HUJAN lebat berterusan yang mel4nda seluruh negara sejak beberapa hari lalu menyebabkan kebanyakan kawasan ditenggelami air.

Situasi ini sudah semestinya menimbulkan pelbagai kesulitan kepada mereka yang terjejas kerana terp4ksa dipindahkan ke pusat pemindahan buat seketika.

Namun apa yang menyed1hkan, mereka terp4ksa menanggung kerugian yang bukan sedikit ekoran ker0sakan harta benda.

Tidak terkecuali bagi seorang guru mengaji, Mohd Sofee Mustafa, 39, yang turut diuji apabila pusat mengaji Al-Quran yang ditubuhkannya, Geng Ngaji yang terletak di Kampung Astana Raja, Rembau, Negeri Sembilan hampir musn4h ditenggelami air.

Berkongsi cerita dengan mStar, Mohd Sofee berkata, banjir pada kali ini disifatkan sebagai bencana terbvruk di kawasan tersebut sejak berpuluh tahun dahulu.

“Geng Ngaji bukan sahaja menempatkan pusat mengaji untuk orang tempatan secara percuma, tetapi di tanah pus4ka milik keluarga, saya ada buat kolam ikan, bina gerai dan menternak ayam.

banjir 2

(Kiri) Sebahagian daripada ternakan ayam yang tidak dapat diselamatkan, (kanan) dewan mengaji ditenggelami air.

“Aktiviti tersebut bukan sahaja untuk buat ‘rolling’ perbelanjaan pusat mengaji, tetapi projek ini nak bantu penduduk kampung dari segi ekonomi. Saya dan isteri nak buat sesuatu untuk contribute kepada orang kampung selepas pulang dari Jordan dan Mesir.

“Sejak ditubuhkan secara rasmi pada 2018, saya kira inilah ujian besar untuk kami. Seolah-olah kena mula semula dari zero,” ujar pengasas Pertubuhan Geng Ngaji Negeri Sembilan itu.

Menurut Mohd Sofee, bencana kali ini menyebabkan kebanyakan perabot dan peralatan di pusat mengaji itu ros4k tervk.

Namun apa yang lebih menyed1hkan, ternakan ikan dan ayamnya tidak dapat diselamatkan, sekali gus menyebabkan kervgian yang ditanggung agak besar.

banjir 3

Belia kampung dan NGO yang membantu memindahkan peralatan dan perabot.

“10,000 kilogram (kg) stok ikan talapia terlepas sebab air memenuhi kolam. Ayam pula lebih 200 ekor semua m4ti… tak ada yang dapat diselamatkan. Sekali dengan guni dedak musn4h,” ujar pemegang Ijazah Sarjana Muda Syariah lulusan Universiti Al-Azhar, Mesir ini.

Bagaimanapun Mohd Sofee bersyukur kerana begitu ramai pihak yang turun padang menghulurkan bantuan dari segi tenaga dan ‘berkampung’ di pusat mengaji miliknya sejak hari pertama dilanda mus1bah.

“Alhamdulillah belia kampung ni memang standby dari hari pertama… ramai turun padang malah sampai sekarang berkampung untuk bantu.

Sejak ditubuhkan secara rasmi pada 2018, saya kira inilah ujian besar untuk kami. Seolah-olah kena mula semula dari zero.

MOHD SOFEE MUSTAFA

PENGASAS GENG NGAJI

“Selain belia, ada NGO yang hantar team untuk bantu kami. Alhamdulillah, terima kasih kepada orang kampung, NGO dan pihak yang sumbangkan tenaga.

“Walaupun sed1h dengan apa yang berlaku kerana boleh kata hampir ‘total lost’, namun bagi saya, ujian ni Allah turunkan kerana Dia nak beri lebih baik daripada dulu dan Dia nak angkat darjat kita.

“Bersikap positif dan pandang ke depan. Kami akan bangkit kembali nanti. Buat masa ini kami nak tumpu usaha selamatkan apa yang ada, dan kemudian kita akan duduk melihat jumlah kerugian dan perancangan seterusnya.

“Buat semua, doakan supaya usaha kami ini terus berkembang dan terus berjalan ke depan,” katanya lagi.

Bagi yang ingin menghulurkan, boleh menghubungi Mohd Sofee di talian 019-619 1930.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Cepat Berita

Sumber: Mstar

Previous article“Anak Kecil, Warga Tua Pun Ada..” -Mngsa Bnjir Berlindung Atas Bumbung Tunggu Bantuan
Next article[VIDEO]“Kereta Tkpe yang penting Makcik…” Suami isteri nekad bantu mak cik hamplr tenggelam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here