Home Petua Tips Sibuk kongsi di Twitter minta viral, mangsa langgar lari disekolahkan netizen…...

Sibuk kongsi di Twitter minta viral, mangsa langgar lari disekolahkan netizen… Rupanya belum buat l4poran polis!

84
0

KEJADIAN langg4r lari terutamanya membabitkan kenderaan yang diparkir seringkali dikongsikan di media sosial.

Tanpa sedikit pun rasa bersalah, pelaku membiarkan sahaja kenderaan yang dilanggar tanpa meningg4l sebarang nota atau membuat permohonan maaf.

Perkara sama turut berlaku kepada seorang wanita yang berkongsi tentang hal itu di Twitter pada malam Sabtu lalu.

Dakw4 wanita terb4bit, keretanya dilanggar lari di hadapan Eco Ipoh Parade, Ipoh, Perak.

Namun wanita itu bernasib baik kerana terdapat saksi yang menyaksikan ins1den berkenaan malah sempat menc4tat dan meningg4lkan nota mengandungi nombor pendaftaran pelaku tersebut.

Ciapan yang dibuat mangsa.

Ciap4n yang dibuat m4ngsa.

Wanita tersebut kemudiannya berkongsi maklumat berkenaan di Twitter secara terbuka.

“Ada orang letak nota dekat kereta. Sesiapa yang ada info atau pemilik ALB 23** boleh DM (mesej langsung) saya, kita settle tepi atau nak report,” ciapnya ringkas.

Selain nombor pendaftaran, s4ksi turut memaklumkan kenderaan yang mel4nggar kereta wanita tersebut adalah jenis Mercedes Benz.

Bagaimanapun perkongsian wanita itu dilihat tidak disenangi warganet kerana dia memililih untuk menularkan hal tersebut di Twitter berbanding membuat laporan di balai polis.

Keadaan kerosakan kereta mangsa.

Keadaan keros4kan kereta m4ngsa.

“Kak buat laporan polis dahulu… tu kerja yang akak patut buat sekarang. Bukan kerja nak kena fikir tu valid atau tidak. Buat report baru tindakan selanjutnya boleh dibuat. Kalau semb4ng kat Twitter, lama-lama boleh dapat maki kak. Yang asas pun tak buat, dah ajak satu Malaysia sembang.

“Tak kisah kalau tidak ada s4ksi… yang penting report dahulu. At least nombor plat kereta dah ada.

“Lapor bagi pihak polis yang trace. Takut orang tu tak main Twitter.

Antara reaksi warganet.

Antara reaksi warganet.

“Buat report polis saja, nanti boleh check area situ ada CCTV (kamera litar tertutup) atau tidak,” ujar beberapa netizen.

Menyedari tindakannya itu mendapat maklum balas negatif daripada warganet, dia kemudian mengehadkan ruangan komen.

Dalam pada itu mStar mendapatkan penerangan daripada Ketua Bahagian Penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Muhammad Nasroul Mohd Sukeri tentang langkah yang perlu diambil sekiranya berdepan situasi sama.

Kenal pasti keros4kan yang dialami, ambil gambar atau rakam video sebagai bukti dan buat l4poran polis.

MUHAMMAD NASROUL

JPJ WILAYAH PERSEKUTUAN

Ketika dihubungi mStar, beliau menyatakan bahawa mangsa terlebih dahulu perlu mengenal pasti kerosakan yang dialami.

“Kenal pasti kerosakan yang dialami, ambil gambar atau rakam video sebagai bukt1.

“Kemudian, buat l4poran polis di balai polis terdekat. Cabarannya di sini, apabila maklumat kenderaan yang mel4nggar kita tidak dapat dikenal pasti.

Muhammad Nasroul memberi tips jika menjadi mangsa langgar lari

Muhammad Nasroul memberi tips jika menjadi mangs4 langg4r lari

“Jadi pihak polis akan bertanyakan secara terperinci lokasi berlakunya kemalangan sama ada terdapat CCTV (kamera litar tertutup) atau tidak kerana kebiasaannya kenderaan individu yang langg4r lari tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan seperti nombor plat fancy atau kecil,” ujarnya.

Menurutnya lagi, agensi penguatkuasa sangat menitikberatkan kesalahan melibatkan teknikal kenderaan kerana ia membolehkan pel4ku dikenal pasti sekiranya berlaku kes4lahan seperti k3s langg4r lari.

Tambahnya, untuk membaiki kenderaan pula, m4ngsa perlu mengemukakan salinan laporan polis yang lengkap kepada syarikat insuran.

Namun katanya, jika maklumat berkaitan pelaku tidak dapat dikenal pasti, kos keros4kan adalah tanggungjawab m4ngsa sepenuhnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Cepat Berita

Sumber : mstar

Previous article“Macam J1n Bertoncet” – Ah Sudah, Netizen Samakan Gaya DSV Dengan Majin Buu?
Next article“Pihak Saya Bertanggungjawab..” – Mas4lah Tekn1kal Ketika Buat Persembahan, Netizen Puji Dayang Nurfaizah Handle Cara Pro!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here