Home Petua Tips Persend4kan Pakaian Tradisional Iban Seperti ‘Kain Buruk’, Netizen ‘Sekolahkan’ Duriankimchi 

Persend4kan Pakaian Tradisional Iban Seperti ‘Kain Buruk’, Netizen ‘Sekolahkan’ Duriankimchi 

119
0

Slogan ‘Satu Malaysia’ acap kali kita dengari semenjak berada di bangku sekolah. Dari kecil lagi setiap individu diberi didikan di sekolah untuk sentiasa menghormati antara satu sama lain tanpa mengambil kira perbezaan dari segi kaum, agama, bangsa serta budaya. Perbezaaan yang wujud di tanah Malaysia ini tidak menjadi asbab untuk kita memandang serong kepada budaya mereka lebih-lebih lagi apabila melibatkan upacara dan pakaian tradisional kaum tersebut.

Baru-baru ini, pasangan influencer Malaysia-Korea, Ryzal Ibrahim atau nama sebenar Nik Muhammad Ryzal Nik Ibrahim telah menjadi perbualan hangat di media sosial dek kerana perbuatan Ryzal yang dikatakan telah ‘mengu.tuk’ pakaian tradisional kaum Iban tanpa memikirkan perasaan warga Sarawak. Difahamkan, isteri Ryzal, Maryam You Narae sedang bersiap sambil memperagakan pakaian  Ngepan Indu Iban itu telah dijadikan ‘bahan jenaka’ yang berbaur negatif.

Menerusi video yang dimuat naik di Insta Story miliknya, Ryzal telah menggambarkan pakaian Ngepan Indu Iban itu seperti kain b.uruk, duit syiling, kain meja, alas television (TV) 70-an, tali pinggang pengakap serta tikar. Meskipun nada Ryzal di dalam video tersebut hanya ingin mengusik isterinya, namun difahamkan Maryam seolah-olah tidak selesa apabila Ryzal bertindak bergurau sebegitu. Malah, Maryam berasa bangga kerana berpeluang memakai pakaian tradisi kaum Iban yang diperbuat penuh daripada hasil tangan (handmade) itu.

Perbuatan Ryzal itu telah mengundang amarah netizen yang mengkritik sekerasnya tindakan Ryzal yang seakan tidak menghormati pakaian tradisional kaum Iban. Menurut mereka, sebagai seorang Public Figure, Ryzal perlulah lebih berhati-hati dan seharusnya membuat penyelidikan sebelum memberi kutukan terhadap budaya pakaian tradisional sesuatu kaum.  Menerjah di ruangan Twitter, ramai dalam kalangan mereka yang membuat senarai nama dan harga dengan terperinci untuk satu set pakaian Ngepan Indu Iban yang serba lengkap bersama aksesori. Difahamkan jumlah pakaian ini boleh mencecah sehingga Rm18,000 untuk sepasang baju set penuh.

Namun begitu, rata-rata daripada mereka memuji tindakan Maryam yang tidak mengendahkan gurauan Ryzal itu. Menurut mereka, Maryam yang berasal daripada Korea itu lebih menghormati budaya pakaian sebuah kaum dengan lebih matang berbanding suaminya. Ada juga dalam kalangan netizen yang berkata seharusnya Ryzal yang harus memperkenalkan budaya-budaya yang wujud di Malaysia kepada Maryam, namun perkara sebaliknya yang berlaku. Apa-apa pun, good Job, Maryam!

Meninjau di ruangan Instagram, ramai juga dalam kalangan selebriti tanah air yang meluahkan perasaan kecewa mereka terhadap tindakan Ryzal itu antarnya Sharnaaz Ahmad, Nana Sheme, Akhmal Nazri dan isteri, Lyssa Jean.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lyssa Jean (@lyssa.jean_)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NANA SHEME (@nanaasheme)


Menyedari akan kesilapannya Ryzal membuat permohonan maaf secara terbuka melalui sebuah posting di Instagram miliknya. Bagaimanapun, setiap kesilapan yang terjadi dalam hidup kita akan menjadi sebuah pengajaran agar kesilapan yang sama tidak akan diulangi. Semoga selepas ini tiada lagi isu budaya sebuah kaum menjadi bahan ‘jenaka’ mana-mana individu. Sebaliknya, adalah lebih baik jika kita mempelajari dengan lebih dalam budaya-budaya kaum lain untuk menanamkan perasaan ‘cinta’ serta tanda hormat kepada mereka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryzal Ibrahim (@ryzalibrhm)


Sumber: Instagram, Twitter, TikTok, Facebook via koolfm

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Cepat Berita

Sumber : https://www.tehtarikkaw.com/

Previous article“Saya Diminta Untuk Bers4ma Dia..” Intan Saleh Bel0m Sedia Maafkan Izreen
Next article“Kami Hanya Bergurau” Dikec4m Hebat Kerana Pers3nda Pakaian Tradisi Orang Iban, Pasangan Durian Kimchi Tampil Mohon Maaf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here