‘Takvt Nanti Termakan Harta Anak Yatim’, Mufti P. Pinang Bersuara Dan Beri Pesanan Ini Kepada BaIu Abam

” Seeloknya berjumpa peguam syariah yang boleh membantu berhubung bahagian faraid. Untuk lebih selamat, lebih baik ada hitam dan putih.

Demikian kata-kata dan pesanan Mufti Pulau Pinang, Dr Wan Salim Wan Mohd Noor yang menjelaskan waris Abam wajar berjumpa peguam syarie dan mendapatkan pandangan berhubung harta yang ditinggalkan pelawak terbabit.

” Harta yang ditinggalkan oleh arwh Abam perlu diuruskan dengan berhati-hati untuk mengelakkan mana-mana pihak daripada termakan hak anak yatim.

” Buatlah syarat tertentu misalnya supaya dia (adik-beradik arwh) tak guna harta dan hanya membantu menguruskannya saja.

” Untuk jaga harta anak yatim ni kenalah hati-hati, takut nanti termakan yang bukan hak,” katanya ketika dihubungi.

Wan Salim diminta mengulas demikian berhubung kemeIut sedang menghimpit Ali Puteh dan kakak iparnya, Nor Hidayah Mohd Ali.

Abam atau nama penuhnya, Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan, mninggaI dnia di kediamannya di Gombak – dipercayai akibat dmam pnas pada 10 Februari lalu.

Selain Nor Hidayah, Abam turut meninggalkan seorang bayi lelaki Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey Syed Umar Mokhtar Al-Juffrey yang berusia sembilan bulan.

Wan Salim berkata, disebabkan Syed Uthman belum cukup umur, wajar dilantik seseorang untuk menguruskan harta sehingga dia matang.

” Lantik seseorang untuk urus jaga harta itu sampai anak arwh cukup umur, kemudian baru diserahkan kepada dia.
” Dalam Islam, tak dibenarkan harta terus diserahkan pada yang bawah umur, nanti salah guna,” katanya.

Kntroversi mula dihidu media apabila Ali memuat naik kenyataan lantang merujuk kepada Nor Hidayah selepas menonton rancangan temubual antara kakak iparnya itu dengan usahawan kosmetik Aliff Syukri.

Dalam sesi itu, Nor Hidayah antaranya mendedahkan dia berdepan kesukaran apabila dirinya tidak berharta selain tiada kenderaan untuk bergerak.

Dakwanya pada waktu itu dia ingin memandu kereta ditinggalkan arwh, tetapi keluarga Ali enggan menyerahkan kunci kereta kepadanya.

Pendedahan tersebut menctuskan pelbagai reaksi dalam kalangan netizen apabila ada antara mereka yang beranggapan nasib baIu dan anak arwh Abam tidak terbela.

Bagaimanapun, Ali dalam satu sidang media menafikan sekeras-kerasnya setiap dkwaan yang dilemparkan sama ada daripada Nor Hidayah mahupun warganet.

Ali menjelaskan dia langsung tidak mempunyai niat untuk memboIot harta peninggalan arwh cuma berasa bertanggungjawab untuk menyelesaikan perkara wajib terlebih dahulu antaranya melangsaikan hutang-hutang arwh.

Jelas Ali, perkara berkaitan harta sudah dibincangkan dengan kakak iparnya dan dia hanya meminta sedikit masa untuk menguruskan dengan cara yang betul.

Mengulas perkara tersebut, Wan Salim berkata, tidak guna menudvh sembarangan sebaliknya, kedua-dua pihak perlu berkompromi dan mengadakan perbincangan secara menyeluruh agar dapat menyelesaikan konfIik yang timbul.

” Kita tak boleh tudvh tak tentu pasal sebab tak tahu niat sebenar si adik ni,” katanya.

Sementara itu, mengulas hukvm seorang balu keluar rumah ketika belum habis tempoh idah iaitu selama empat bulan 10 hari, Wan Salim berkata, ia bergantung kepada keperluan seseorang wanita itu.

” Jika terpaksa, ia dibolehkan bagi menyelesaikan keperluan tersebut. Contoh dia nak cari duit atau bekalan makanan anak dia, maka dibolehkan. Tapi untuk itu saja.

” Jika dia keluar rumah dari rumah mak mentua pula, si balu tadi wajarlah minta izin terlebih dahulu, isu ini boleh dibawa berunding,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

 

Sumber : malaysiakini  via malaysiaunited.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*